Επιστολική ψήφος: Το νομοσχέδιο προς συζήτηση σήμερα στη Βουλή

13:16 - 22 Ιανουαρίου 2024

Ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την επιστολική ψήφο, ενός εμβληματικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το ενδιαφέρον των βουλευτών όλων των κομμάτων για να τοποθετηθούν είναι αυξημένο, έτσι σήμερα θα δοθεί χρόνος στους εισηγητές και βουλευτές, όπως και την Τετάρτη που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και θα ψηφιστεί.

Ωστόσο τα βλέμματα επικεντρώνονται στην αυριανή μέρα, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί θα παρέμβουν. Πρόκειται για την πρώτη νομοθετική μάχη του 2024, όπου θα δούμε τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν τα ξίφη τους πάνω σε ένα νομοσχέδιο που, μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν στην αρμόδια επιτροπή, διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις ως προς την καθολικότητα της ψήφου και τη διαδικασία.

Επί της αρχής «ναι» δηλώνουν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. «Όχι» δηλώνουν ΚΚΕ και ΝΙΚΗ. Επιφύλαξη για την τελική στάση τους στην Ολομέλεια έχουν δηλώσει Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Μάλιστα από τη Χαριλάου Τρικούπη κατέθεσαν τροπολογία, προτείνοντας να μην επιτρέπεται σε όλους τους εκλογείς εντός επικράτειας να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο, αλλά να δοθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα μόνο σε ειδικές κατηγορίες (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, φοιτητές, εποχικοί εργάτες) καθώς και σε όλους τους απόδημους.

Η εξακρίβωση της ταυτότητας του εκλογέα. Επί της ουσίας, δημιουργείται προβληματισμός ως προς τη δυνατότητα εξουσιοδότησης τρίτου προσώπου για την παραλαβή και αποστολή του φακέλου.

Η ευθύνη του αναδόχου ή των αναδόχων παροχής ταχυδρομικών ή ταχυμεταφορικών υπηρεσιών ως προς την εξακρίβωση της ταυτότητας του εκλογέα πρέπει να ισχύει ακέραια τόσο για την παραλαβή όσο και για την αποστολή του φακέλου για τους εκλογείς εντός και εκτός της επικράτειας. Ουσιαστικά το βασικό πρόβλημα είναι τι γίνεται σε περίπτωση που η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο δεν καταφέρει να το ολοκληρώσει.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, εκτιμά πως αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί. Ειδικότερα θα απαιτούνται κωδικοί TAXIS, ενώ θα υπάρχει κωδικός ασφαλείας στο κινητό τηλέφωνο και, τέλος, ειδικό σύστημα παρακολούθησης του φακέλου από τον κάθε πολίτη. Φυσικά με τις διατάξεις αυτές διαφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εκτιμούν ότι η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές είναι προάγγελος της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα απαιτηθεί η ειδική πλειοψηφία που επιβάλλει το Σύνταγμα.