Μεγάλη Τρίτη για το υπουργικό στο Μαξίμου

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι τριγμοί από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα είναι υπό έλεγχο - Πάνω από εκατό τα «ναι»
13:13 - 22 Ιανουαρίου 2024

Εβδομάδα προκλήσεων, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας είναι αυτή που εκκινεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πληροφορίες που σας είχε μεταφέρει εγκαίρως η «Α» από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ότι το Μέγαρο Μαξίμου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει νωρίτερα τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ιανουαρίου, επαληθεύθηκαν, ως εκ τούτου το νομοσχέδιο για τον γάμο και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, που είναι δεδομένο ότι προκαλεί τριγμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, εισάγεται προς συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση του οργάνου, για να ψηφιστεί στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις ΗΠΑ -συγκεκριμένα για Νέα Υόρκη και Σικάγο- για ένα από τα σημαντικότερα διεθνή του ταξίδια στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, όπως τονίζει σε στενούς του συνεργάτες.

Αποτύπωμα

Είναι σαφές ότι η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να επισπεύσει τη συζήτηση και κυρίως την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αντανακλά την εδραιωμένη πλέον πεποίθηση της ηγετικής ομάδας στην πρωθυπουργική έδρα ότι η τελική κοινοβουλευτική σούμα στην επίμαχη ψηφοφορία δεν θα μεταβάλει επί τα χείρω τους πολιτικούς συσχετισμούς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μολονότι στην πολιτική και δη σε μία κοινοβουλευτική ψηφοφορία για ένα ταυτοτικό ζήτημα μπορεί πάντα να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, η χαρτογράφηση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έχει γίνει από τους πλέον αρμόδιους, ήτοι τον υφυπουργό Γιάννη Μπρατάκο, τη γραμματέα του κόμματος, Μαρία Συρεγγέλα και τον αρχαιότερο εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού, Θανάση Νέζη, αποκαλύπτει μια αναμενόμενη αλλά και πλήρως ελεγχόμενη πολιτική ζημιά, απότοκο των διαρροών προς το «όχι» και την αποχή εκείνων των βουλευτών που διαφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Οφέλη – ζημίες

Στο ισοζύγιο κόστους – οφέλους, άσκηση, που γίνεται τακτικά στο Μέγαρο Μαξίμου τους τελευταίους μήνες για το συγκεκριμένο ζήτημα, το πολιτικό συμπέρασμα είναι πως το θέμα αφήνει μόνο αμυχές στο σώμα της κυβέρνησης και δεν αλλάζει κατά τρόπο καθοριστικό την εκλογική συμπεριφορά των εκλογέων, οι οποίοι συναπαρτίζουν την πολιτική-κοινωνική συμμαχία που στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, οι διαιρετικές τομές, τις οποίες το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων αναδεικνύει και σε κόμματα αριστερότερα του κυβερνώντος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, εκτιμάται ότι επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να δίνει αυτός τον τόνο στον κεντρώο χώρο και να διατηρεί ανέγγιχτη τη δεδομένη εδώ και χρόνια πολιτική του κυριαρχία εκεί.

Επιπλέον, τα ίδια πρόσωπα θεωρούν ότι αν και η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ διαφωνεί με την υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αυτό δεν θα καθορίσει την τελική της εκλογική στάση ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, καθώς ανθεκτικές πολιτικές στα εξωτερικά ζητήματα (έναντι της Τουρκίας), στο Μεταναστευτικό και την αυστηρή φύλαξη των συνόρων αλλά και στην ασφάλεια λειτουργούν ως ισχυρά αντίβαρα και ικανοποιούν τις αξιακές προτεραιότητες του εν λόγω κοινού.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, μολονότι αρνούνται πως υπάρχει αριθμητικός πήχυς ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή, εκτιμούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως τα «ναι» θα ξεπεράσουν τα 100 και πιθανώς να αγγίξουν τα 110, σκορ, αν μη τι άλλο, ικανοποιητικό, ενώ περί τους 40 έως 50 βουλευτές αναμένεται να κατευθυνθούν προς το «όχι» και την αποχή, με τη μερίδα του λέοντος να προτιμά μάλλον την απουσία από την καταψήφιση.

Αύριο, εξάλλου, ψηφίζεται στη Βουλή η εμβληματική μεταρρύθμιση της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου για όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός Ελλάδας, εν όψει ευρωεκλογών και δημοψηφισμάτων σε πρώτη φάση και ακολούθως και στις εθνικές εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει ότι η προώθηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα τονώσει αισθητά τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Εντός της ημέρας, μάλιστα, αναμένεται να μιλήσει στην Ολομέλεια, εμφανώς ικανοποιημένος από την ευρεία πλειοψηφία που η συγκεκριμένη αλλαγή απέσπασε στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. «Πρόκειται για μια ιστορική μεταρρύθμιση για τη χώρα μας, και χαίρομαι πρωτίστως επειδή υλοποιούμε τη δέσμευσή μας προς τους απόδημους Έλληνες. Τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τον ακατάλυτο δεσμό τους με την πατρίδα», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στον χθεσινό εβδομαδιαίο απολογισμό του στο Facebook.

Τέλος, την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει την Πέμπτη στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνει η JP Morgan.

Την Παρασκευή θα βρεθεί στο Σικάγο, όπου θα έχει σημαντικά ραντεβού με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, καθώς και με την Ομογένεια.

Στο «τραπέζι» και νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Ορθάνοιχτο παράθυρο και για νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία διαδικτυακή του ανάρτηση σχετικά με τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τις συλλήψεις μελών της Greek Mafia.

Συγκεκριμένα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεν θα διστάσουμε να πάρουμε και άλλα μέτρα αν χρειαστεί, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ακρίβειας, ένα πρόβλημα που είναι κατά ένα μέρος εισαγόμενο, αλλά οφείλεται και σε διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής αγοράς. Χαίρομαι μάλιστα που οι ρυθμίσεις αυτές πήραν θετική ψήφο από κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί τη μάχη αυτή τη δίνουμε όλοι μαζί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Στα θέματα ασφάλειας, και δη στο φόντο των πρόσφατων συλλήψεων μελών της λεγόμενης Greek Mafia, ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία σημειώνοντας: «Προχωράμε σε ανασύνταξη της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί θέλουμε και πρέπει να καταφέρουμε να την καταστήσουμε πιο ευρωπαϊκή, πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική και διαφανή, με αποστολή την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε κοινότητα της χώρας. Και θα το καταφέρουμε».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ!

Σήμερα, Δευτέρα, συνεδριάζει για πρώτη φορά στο Στρασβούργο η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου αναμένεται να εκλέξει ομόφωνα ως νέο της πρόεδρο τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρο Ρουσόπουλο. Η υποψηφιότητά του στηρίζεται και από τα πέντε μεγάλα κόμματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ενώ απέναντί του δεν υπήρξε καμία υποψηφιότητα, κάτι που δεν είχε συμβεί για χρόνια. Να σημειωθεί ότι ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος αποτελεί τον πρώτο Έλληνα πολιτικό που καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στον παλαιότερο και σπουδαιότερο ευρωπαϊκό οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, ενώ η συνέλευση αποτελείται από 612 βουλευτές των 46 χωρών-μελών, οι οποίοι εκπροσωπούν 675.000.000 κατοίκους της ευρωπαϊκής ηπείρου

Παζάρι για τις «βαριές καρέκλες» στις Βρυξέλλες

Με τις ευρωεκλογές να απέχουν λιγότερο από πέντε μήνες, κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τους υποψήφιους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιάσουν οι ευρωομάδες – τους λεγόμενους spitzenkandidat. Πρόκειται για πρακτική που καθιερώθηκε για να ενισχύσει τη δημοκρατική λογοδοσία των κοινοτικών οργάνων, αν και τελικά ενδέχεται να προκύψει επικεφαλής εκτός των spitzenkandidat. Πρόσφατο παράδειγμα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ανέλαβε πρόεδρος της Κομισιόν εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο στις ευρωεκλογές είχε spitzenkandidat τον Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Μάρκ Ρούτε

Φέτος η πρόεδρος της Κομισιόν θεωρείται φαβορί να λάβει το χρίσμα του ΕΛΚ. Σύμφωνα με το Politico αυτό θα συμβεί 6-7 Μαρτίου στο Βουκουρέστι. Το όνομά της ακούγεται και για γενική γραμματέας στο ΝΑΤΟ, όπου όμως υπάρχει η ισχυρότερη υποψηφιότητα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκε το όνομα του Ρούτε για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά δύσκολα θα αναλάβει την κορυφαία θέση στέλεχος της ευρωομάδας του Μακρόν (όπου ανήκει το κόμμα του Ρούτε), που φαίνεται ότι θα είναι μεταξύ των ηττημένων στις κάλπες.

Για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον πρώτο λόγο έχουν οι Σοσιαλδημοκράτες, που έχρισαν spitzenkandidat τον Λουξεμβούργιο επίτροπο για την Απασχόληση, Νίκολας Σμιτ. Υποψηφιότητα που θεωρείται «αδύναμη» και γι’ αυτό ακούγονται επίσης τα ονόματα της πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρεντερίκσεν, και του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.