Bαρυσήμαντα μηνύματα για τα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας εμπεριείχε η πρώτη ημέρα της παρουσίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία. Σε συζήτηση που είχε με τον αρχισυντάκτη του παγκοσμίου εμβέλειας περιοδικού «Foreign Policy», Ραβί Αγκραβάλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να μειώσουμε τη θερμοκρασία και την ένταση.
Και αυτή είναι η προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε την κύρια διαφορά μας με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στον Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ακόμη και εάν δεν κατορθώσουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα, που υπήρξε κυρίαρχο ζήτημα για περίπου 40 χρόνια, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι θα ζήσουμε ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλον. Δεν είμαι αφελής, έχουμε δει ορισμένες δραματικές αλλαγές στην τουρκική πολιτική τα τελευταία χρόνια, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και να “χτίσω” πάνω στα θετικά βήματα που έχουν κάνει και οι δύο χώρες τους τελευταίους μήνες».
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να αποκαλύψει τη… μυστική συνταγή της εκλογικής του επιτυχίας, όταν ερωτήθηκε για το γεμάτο κρίσιμα εκλογικά ορόσημα 2024: «Εκπληρώσαμε τις δεσμεύσεις μας. Εστιάσαμε στην Οικονομία. Στο τέλος της ημέρας είναι η Οικονομία που καθορίζει, πιστεύω, το αποτέλεσμα των εκλογών. Και η Ελλάδα το 2023 παρ’ όλες τις δυσκολίες, βρέθηκε σε πολύ καλύτερη θέση από αυτήν που ήταν το 2019».
Φυσικό αέριο
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Κομισιόν αντάλλαξαν απόψεις για την ατζέντα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου, και ειδικότερα για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συζήτησαν ακόμη θέματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Νωρίτερα o Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τον τίτλο «European Green Deal, Anyone?», όπου είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τη σθεναρή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας.
Αφού υπογράμμισε τη αυξανόμενη συν τω χρόνω γεωπολιτική σημασία του ρόλου της Ελλάδος στον ταχέως μετεξελισσόμενο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, διεμήνυσε ότι «φιλοδοξούμε να διαδραματίσουμε βραχυπρόθεσμα ηγετικό ρόλο ως πάροχοι ενεργειακής ασφάλειας, βοηθώντας επίσης κάποιους από τους βαλκάνιους φίλους μας να απαλλαγούν ταχύτερα από τον άνθρακα. Όμως ευελπιστούμε ότι θα γίνουμε επίσης καθαρός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδος σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά deals με χώρες της Αφρικής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει, επίσης, να εξετάσουμε τις διασυνδέσεις με την Αφρική. Η Αφρική έχει σημαντικό, αν όχι απεριόριστο, δυναμικό για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, ιδίως από την ηλιακή ενέργεια».
Τεχνολογικοί κολοσσοί
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση περί της κατανομής των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι «η λύση δεν μπορεί να είναι μια σημαντική χαλάρωση των κανόνων σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις για τη στήριξη των εταιρειών σε χώρες που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο να το πράξουν πραγματικά. Διότι, αν δείτε πού πήγαν τα χρήματα των κρατικών ενισχύσεων, το 75% αφορά δύο χώρες, και αυτό στρεβλώνει την ενιαία αγορά υπέρ των χωρών που έχουν πραγματικά ισχυρότερες Οικονομίες. Θα μας παρότρυνα λοιπόν, ως ΕΕ, να διατηρήσουμε τη σωστή ισορροπία».
Αργότερα ο κ. Μητσοτάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, με την πρόεδρο και επικεφαλής Επενδυτικών και Οικονομικών Υποθέσεων (President, Chief Investment Officer, Chief Financial Officer) της Alphabet, μητρικής της Google, Ρουθ Πόρατ, αλλά και τον πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), Mατ Μπρίτιν
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, αλλά και τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση για τη χαρτογράφηση των ευκαιριών και των προκλήσεων, που απορρέουν από τις εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, και στο υψηλό επίπεδο ειδίκευσης και εκπαίδευσης που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τα στελέχη της Google ετέθησαν επί τάπητος οι δυνατότητες συνεργασίας στη χρήση υψηλής τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.
Ίσες αποστάσεις από Τραμπ και Μπάιντεν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε από τον αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy» για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ απάντησε παίρνοντας σαφείς και διακριτικές αποστάσεις από την όλη εκλογική διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφεύγοντας, παράλληλα, να ταυτιστεί με την αρκετά έντονη ρητορική η οποία αναπτύσσεται σε διάφορους ευρωπαϊκούς κύκλους και κυβερνήσεις αναφορικά με την ολική επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο του πρώην Αμερικανού προέδρου.
«Έχω εργαστεί και με τους δύο προέδρους. Και με τον πρόεδρο Τραμπ και με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Στο τέλος της ημέρας δεν θα ήταν πρέπον, όπως και κανένας άλλος ξένος ηγέτης, να εκφράσει θέσεις πάνω σε μια δομικά δημοκρατική διαδικασία. Και ως Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε ο αμερικανικός λαός επιλέξει για επόμενο πρόεδρό του», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα του για το πώς βλέπει τις αμερικανικές εκλογές, για τις οποίες πολύς λόγος γίνεται διεθνώς.
Ο πρωθυπουργός στην ίδια συζήτηση αναφέρθηκε επίσης στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε τροχιά ολοκλήρωσης, όπως για παράδειγμα η επιστολική ψήφος και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, κάνοντας λόγο για μια «τριγωνική στόχευση» ως κυβερνητική προτεραιότητα που θα περιλαμβάνει τις πλευρές της οικονομίας, της ανάπτυξης αλλά και του υπεύθυνου πατριωτισμού ως μοχλούς συλλογικής προόδου, χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία της αναγνώρισης των δικαιωμάτων.
«Τώρα συζητάμε στην Ελλάδα για την ισότητα στον γάμο. Δεν είναι απαραίτητο να περιμένεις από ένα κεντροδεξιό κόμμα να προτάσσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Μιλάμε για μια τριγωνική στόχευση που αποτελείται από εστίαση στην οικονομία, ανάπτυξη, υπεύθυνο πατριωτισμό, αλλά την ίδια στιγμή προοδευτισμό όταν συζητάμε για την ισοστάθμιση των δικαιωμάτων στην κοινωνία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.