Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα, στην ψηφοφορία που έγινε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής. Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι» επί της αρχής, ενώ το ΚΚΕ και η ΝΙΚΗ καταψήφισαν. Η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες δήλωσαν επιφύλαξη για την τελική στάση που θα κρατήσουν κατά τη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ωστόσο τόνισαν ότι διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για επιμέρους διατάξεις και άρθρα του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο. Με το νομοσχέδιο αυτό καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές αλλά και στα δημοψηφίσματα, για όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Εισάγει επίσης τη διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων με τη διαγραφή, την 31η/10/2024, όσων έχουν γεννηθεί πριν από τη 1/1/1944 και οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2022, δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ και δεν λαμβάνουν σύνταξη. Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με φυσική παρουσία των ατόμων με αναπηρία και τη διευκόλυνση πρόσβασής τους στον προεκλογικό διάλογο.
Οι εκπρόσωποι της ομογένειας που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους συνεχάρησαν την κυβέρνηση για τη νομοθετική πρωτοβουλία της, επισημαίνοντας ότι η επιστολική ψήφος είναι θεμελιώδους αξίας στις σύγχρονες δημοκρατίες, γιατί θα διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και θα συνδέσει ακόμη περισσότερο την ομογένεια με την Ελλάδα. Ζήτησαν δε να επεκταθεί η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές και κάλεσαν την κυβέρνηση να θέσει χρονοδιάγραμμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου από τις επόμενες κιόλας εθνικές εκλογές.