Κρίσιμες συναντήσεις Γεραπετρίτη στο Κάιρο

Λιβύη, Χούθι και Μεσανατολικό στην καυτή ατζέντα των συνομιλιών με Σίσι - Σούκρι
13:35 - 17 Ιανουάριος 2024

Υπό μία έννοια δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οι σημερινές συναντήσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη με την αιγυπτιακή ηγεσία σε καλύτερο timing. Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Κάιρο και σήμερα γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο Αλ Σίσι, από τον υπουργό Εξωτερικών -και φίλο της Ελλάδας- Σάμεχ Σούκρι, αλλά και από τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπού Γάιτ. Μολονότι η συνάντηση είχε «κλειδώσει» τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν, στο πλαίσιο της περιοδείας του Έλληνα υπουργού σε εμπλεκόμενες στο Μεσανατολικό χώρες (όπως στη Σαουδική Αραβία και στην Ιορδανία), η πραγματοποίησή της τελικά ήρθε την κατάλληλη στιγμή μετά τις τουρκικές ανακοινώσεις για έναρξη θαλάσσιων ερευνών στη Λιβύη. Ούτε παραγγελία να είχε κάνει η Ελλάδα.

Πρώτα από όλα, με τους Αιγύπτιους έχουμε κοινούς φίλους και κοινούς εχθρούς, με τη Λιβύη να παραμένει ανοιχτό μέτωπο και για τις δύο χώρες. Η κίνηση της Τρίπολης να ανακηρύξει συνορεύουσα ζώνη στα 24 ναυτικά μίλια θορύβησε την Αίγυπτο και προβλημάτισε την Ελλάδα, όπως και τον διεθνή παράγοντα συλλήβδην, καθώς με αυτή την κίνηση επιχειρείται «κλείσιμο» της Σύρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Αθήνα όσο και το Κάιρο σκοπεύουν να στείλουν ξεχωριστές επιστολές στον ΟΗΕ ως απάντηση στη λιβυκή κίνηση. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της εβδομάδας που διανύουμε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Α. Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη σχεδιάζουν να κάνουν κοινές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο νοτίως της Κρήτης, εντός των ορίων του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου, μέρος του οποίου «εμβολίζεται» από τη νόμιμη ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι στις σημερινές συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Κάιρο ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Σούκρι θα συντονίσουν τις κινήσεις τους απέναντι στα σχέδια της Τρίπολης και της Άγκυρας.

 Η Ερυθρά Θάλασσα

Η επίσκεψη στην Αίγυπτο έρχεται λίγες ώρες μετά την επίθεση με πύραυλο σε ελληνόκτητο πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης. Η κλιμάκωση της επιθετικότητας των Χούθι, ο κίνδυνος για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και ο αποκλεισμός της Διώρυγας του Σουέζ, που απειλεί με «έμφραγμα» το παγκόσμιο εμπόριο, προβληματίζουν εντόνως την Αθήνα και το Κάιρο. Η συμμαχική μας χώρα όμως δύναται να συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων της κλιμάκωσης στην Ερυθρά Θάλασσα όπως και στην ανθρωπιστική υποστήριξη του άμαχου παλαιστινιακού λαού. «Η Αίγυπτος μπορεί να έχει έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας και να επιτελέσει κρίσιμο ρόλο. Ο συντονισμός μας με όλους τους βασικούς παράγοντες στην ευρύτερη περιοχή, στον αραβικό κόσμο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για να έχουμε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στον ταχύτερο δυνατό χρόνο», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης από την Ιορδανία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του αλλά και με τον βασιλιά Αμπντάλα.