Παρούσα η Ελλάδα στη Μέση Ανατολή, σε Ιορδανία και Αίγυπτο ο Γεραπετρίτης

16:16 - 16 Ιανουαρίου 2024

Στην Ιορδανία βρίσκεται από χθες ο υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, για επαφές με τον ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι, και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα. Σήμερα, ο κ. Γεραπετρίτης θα πετάξει για την Αίγυπτο όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο, Αλ Σίσι, και τον υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι. Η επίσκεψη σε Ιορδανία και Αίγυπτο διόλου τυχαία δεν είναι σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία. Ούτε βέβαια η χρονική στιγμή της πραγματοποίησής της.

Οι συγκεκριμένες χώρες κατέχουν στρατηγική σημασία για τη Δύση όσον αφορά τη γενικότερη ισορροπία στην περιοχή, ενώ παράλληλα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο Μεσανατολικό. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι δυο αυτές χώρες, ειδικά σ’ αυτό το στάδιο του πολέμου, δέχονται ισχυρές πιέσεις από φονταμενταλιστές ισλαμιστές και τυχόν αποσταθεροποίηση των κυβερνήσεών τους μπορεί να αποδειχθεί μοιραία συνολικά για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Ως εκ τούτου, δεν επιδιώκουν μια «διακοσμητική» παρουσία στη φλεγόμενη περιοχή. Αντιθέτως. Η μεν Ιορδανία έχει πάνω από 5.000.000 κατοίκους παλαιστινιακής καταγωγής, ενώ συμβάλλει τα μέγιστα και στο ανθρωπιστικό σκέλος του πολέμου, διευκολύνοντας ρίψεις από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Δυτική Όχθη, που μετά μεταφέρεται στη Γάζα.

Η δε Αίγυπτος συνιστά κατεξοχήν χώρα-κλειδί για τα ανθρωπιστικά ζητήματα, λόγω του περάσματος της Ράφα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αίγυπτος και η Ιορδανία επεξεργάζονται κι ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα με στόχο την ανοικοδόμηση της Γάζας. Ο κ. Γεραπετρίτης θα συνομιλήσει με τον κ. Σούκρι και για την κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ λόγω των επιθέσεων των Χούθι επηρεάζει δυσμενώς το εμπόριο της Αιγύπτου, όπως φυσικά και το παγκόσμιο εμπόριο.