Μασάζ καταλλαγής και black list για τους αδιάλλακτους

Η στάση του καθενός θα αξιολογηθεί και θα βαρύνει στο μέλλον για συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα
15:40 - 16 Ιανουαρίου 2024

Με το πρώτο μέρος της ενημέρωσης των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να πραγματοποιείται χθες το βράδυ από τον εισηγητή υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, το Μέγαρο Μαξίμου εισέρχεται στην τελική ευθεία της εκστρατείας πειθούς της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενόψει της ψήφισης του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην υιοθεσία. Άλλωστε, πιστός στη γραμμή της καταλλαγής και των προσεκτικών χειρισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να υπενθυμίσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ενώσει και όχι να διχάσει την ελληνική κοινωνία, επιφέροντας μία αναγκαία ρύθμιση σε μία υπαρκτή κατάσταση και αίροντας μία προφανή αδικία για ένα κοινωνικό ζήτημα.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν εξάλλου ότι η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να δείξει την οδό της ψήφου κατά συνείδηση για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν ήταν καθόλου τυχαία και ευελπιστεί ότι θα κατορθώσει να μετακινήσει προς το «ναι» ορισμένους από τους αμφιταλαντευόμενους «γαλάζιους» βουλευτές.

«Η κυβερνητική πρωτοβουλία έρχεται να ρυθμίσει μία κατάσταση ακόμη και στο πεδίο της υιοθεσίας, να διορθώσει μία αδικία, δεν αφαιρεί τίποτε από κανέναν άλλον», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές αποστροφές του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών, που στόχο έχει να αποτινάξει μεταξύ άλλων μέρος του βάρους από τις πλάτες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως εκείνων από Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

Ασφαλώς αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η στάση καθενός και καθεμίας ξεχωριστά αξιολογείται όχι μόνο στον παρόντα αλλά και σε μεταγενέστερο χρόνο, αφήνοντας να εννοηθεί πως η καταψήφιση ως στάση πιθανώς να βαρύνει σε μελλοντικές περιπτώσεις αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

«Ο πρωθυπουργός εισηγείται το νομοσχέδιο και εκ των πραγμάτων προτρέπει τους βουλευτές του κόμματός μας να το υπερψηφίσουν. Αλλά εάν κάποιος κινείται προς την καταψήφιση, είναι προτιμότερο να απέχει της επίμαχης ψηφοφορίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατ’ αυτό τον τρόπο χαμηλώνει ο πήχυς της απαιτούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Διαφορετικά είναι τα δεδομένα για τους υπουργούς, καθώς ως μέλη ενός συλλογικού οργάνου, ήτοι του υπουργικού συμβουλίου, έχουν, όπως έχει ειπωθεί, αυξημένη θεσμική υποχρέωση έναντι των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

 «Συνεννόηση» με Βορίδη

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος σε προχθεσινή συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» δεν απέκλεισε ακόμη και το σενάριο της απομάκρυνσής του από το υπουργικό συμβούλιο, καθώς είναι σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο μεταστροφής της άποψής του.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό του, κατά την οποία θα κριθεί εν πολλοίς η τύχη του σε ό,τι αφορά την παραμονή του στο υπουργικό σχήμα. Μετά και τη σημερινή ενημέρωση των υπόλοιπων «γαλάζιων» βουλευτών, αλλά και το κλίμα που θα διαμορφωθεί στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να οριστικοποιηθεί και το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του υπό κατάθεση νομοσχεδίου.

Αφ’ ης στιγμής το νομοθέτημα είναι κατ’ ουσίαν έτοιμο, δεν αποκλείεται το Μέγαρο Μαξίμου να προλάβει να το φέρει προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο στις 30 Ιανουαρίου ώστε να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της κυβέρνησης είναι το συντομότερο δυνατόν το νομοσχέδιο να κατατεθεί προκειμένου επί των προβλέψεών του να ξεκινήσει μια γενικότερη συζήτηση στη δημόσια σφαίρα, που θα έχει τον χαρακτήρα της ενημέρωσης τόσο του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων όσο και της ίδιας της κοινωνίας και των φορέων της.