Την αλλαγή του δόγματος στις Ένοπλες Δυνάμεις περιέγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Ο υπουργός σημειώνει ότι χρήζουν αναθεώρησης τα δόγματα που επικρατούν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων συγκρούσεων στον πλανήτη, από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Η παρουσία στο πεδίο της μάχης μιας σειράς νέων συστημάτων και η εμπειρία σε Ουκρανία, Καύκασο και οι τελευταίες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας αποδεικνύουν ότι τα δόγματα τα οποία ακολουθούν σήμερα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να μελετηθούν και σε έναν μεγάλο βαθμό να αναθεωρηθούν.
Για τα F-35 ο κ. Δένδιας εμφανίστηκε βέβαιος πως η Ελλάδα θα τα αποκτήσει, καθώς, όπως σημειώνει, η αμερικανική πλευρά έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα, δεν θα γίνει όμως αύριο, όπως αναφέρει. Επισημαίνει δε ότι το βασικό πρόβλημα είναι πως δεν μπορούμε να αγοράζουμε οπλικά συστήματα από την κορυφή της πυραμίδας αγνοώντας τη βάση και πως «η Πολεμική Αεροπορία που έχει F-35 αλλά δεν έχει επαρκή μεταγωγικά δεν είναι μία σύγχρονη Πολεμική Αεροπορία». Έχει ενδιαφέρον ότι οι ανακοινώσεις Δένδια έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία πληροφορίες θέλουν την Ελλάδα να αποκτά πιθανότατα τέσσερις αμερικανικές φρεγάτες LCS με τη μορφή δανεισμού και κόστος μετασκευών που θα φτάνει τα 400.000.000 ευρώ ως ενδιάμεση λύση μέχρι να έρθουν οι Belharra.
Το ράφι του εξωτερικού
Ο υπουργός Άμυνας τονίζει δε πως η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις εγχώριες δυνατότητές της παραγωγής συστημάτων χαμηλής αξίας και υψηλής δυνατότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν μία χώρα με έναν μεγάλο αμυντικό προϋπολογισμό να αγοράζει τα πάντα από το ράφι και μάλιστα ράφι του εξωτερικού και να μην παράγει το παραμικρό».
Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και την υποστήριξη του υπάρχοντος υλικού, ήταν κατηγορηματικός: «Πολεμική Αεροπορία χωρίς μία ΕΑΒ που να λειτουργεί κανονικά δεν μπορεί να σταθεί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα μεταγωγικά και τα ελικόπτερά μας είναι αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας επί δεκαετίες».
Όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα των μεταρρυθμίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις με ορατό τον τουρκικό κίνδυνο, ο κ. Δένδιας εκφράζει την ανησυχία του για τη μετά Ερντογάν εποχή, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, απορρίπτοντας το μοντέλο του επαγγελματικού στρατού. Σημείωσε πως ο χρόνος της θητείας δεν χρειάζεται να αλλάξει. Για τις αλλαγές δε στη στρατιωτική θητεία θα επιδιωχθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση, ακολουθώντας πιθανόν το φινλανδικό πρότυπο. «Αλλά αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα, με μονάδες που έχουν πληρότητα 25% και 30% διεσπαρμένες ανά τη χώρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα, αν θέλουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τις ανάγκες της πατρίδας μας. Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πάψει να διαπιστώνεται από παρελάσεις».