Φαρσοκωμωδία ο Στέφανος και με τον γάμο ομοφύλων

Από τη «διαγραφή» του Πολάκη στην εκδήλωση σεβασμού (!) προς τον αψύ Σφακιανό
15:20 - 15 Ιανουαρίου 2024

Τα όσα συνέβησαν πριν και μετά την ΚΕ με το θέμα του Παύλου Πολάκη αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο έχει να κάνει με τα πολλαπλά κέντρα ενημέρωσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη και δεν έχουν θεσμικό ρόλο.

Φυσικά, πρόβλημα υπάρχει και στο γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει να έχει δίπλα του ανθρώπους που δεν περιλαμβάνονται στο οργανόγραμμα της Κουμουνδούρου, δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και παρ’ όλα αυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της γραμμής της Κουμουνδούρου. Ακριβώς αυτές οι «εξωκομματικές» επαφές του κ. Κασσελάκη εντείνουν τον προβληματισμό που υπάρχει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης εκτιμήσεως από τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Ο Παύλος Πολάκης βρέθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο στόχαστρο ανθρώπων οι οποίοι θεωρούν ότι ο βουλευτής Χανίων δεν κάνει καλό στο προφίλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που κατάφεραν ήταν να συσπειρώσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΚΕ γύρω από τον αψύ Κρητικό.

Ο Παύλος Πολάκης
Ο Παύλος Πολάκης

Αναδίπλωση

Η συμπάθεια που εκφράστηκε μάλιστα προς το πρόσωπο του Παύλου Πολάκη από όλους τους συντρόφους του αλλά και το γεγονός ότι στο σύνολο τα μέλη της ΚΕ ήταν εκνευρισμένα με τις διαρροές και τη δημιουργία εντυπώσεων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασαν τον Στέφανο Κασσελάκη να αναδιπλωθεί αναγνωρίζοντας τον ρόλο του βουλευτή Χανίων. «Και εγώ αν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη δεν θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να κατευνάσει την οργή του Παύλου Πολάκη. Το θέμα που προέκυψε είχε αφορμή τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή το βράδυ μετά την Πολιτική Γραμματεία και οι οποίες έλεγαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε στον Παύλο Πολάκη και του είπε ότι εάν δεν αλλάξει απόψεις για την τεκνοθεσία θα τον διέγραφε από το κόμμα.

 Όπως ήταν φυσικό, το ζήτημα αυτό επισκίασε την ΚΕ καθώς όλοι έλεγαν ότι ο βουλευτής Χανίων δεν είχε πει κάτι ιδιαίτερα αιχμηρό στην Πολιτική Γραμματεία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι κινήθηκε με ευπρέπεια και κομματική λογική. Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης φέρεται να είπε στη συνεδρίαση ότι «κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αφού έχει καταθέσει τη δική του πρόταση» και πρόσθεσε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι στα ορεινά της Κρήτης οι πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την τεκνοθεσία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μωρά. Να σημειωθεί ότι ο κ. Πολάκης ουδέποτε είπε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ή ότι έχει ουσιαστικές ενστάσεις για το όλο θέμα. Η στοχευμένη διαρροή δεν είχε λοιπόν κανένα λόγο να γίνει από τη στιγμή που ο βουλευτής Χανίων δεν είχε προκαλέσει κανέναν και δεν είχε διαφωνήσει με τις θέσεις του κόμματός του.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι δεν αντέδρασε παρά μόνο όταν ρωτήθηκε για το θέμα, λέγοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν του τηλεφώνησε» εκφράζοντας μάλιστα την απορία «ποιοι διαρρέουν αυτά τα πράγματα;».

Το τηλεφώνημα

Από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ διαρροές ανέφεραν ότι πράγματι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν τηλεφώνησε στον Παύλο Πολάκη αλλά πως με κάποιο τρίτο πρόσωπο διεμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί κανείς βουλευτής να διαφοροποιηθεί. Φυσικά, ούτε λόγος για διαγραφή.

Ο Παύλος Πολάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του και ζήτησε να υπάρξει διάψευση για το τηλεφώνημα Κασσελάκη, η οποία θα έπρεπε να αναρτηθεί σε όλα τα Μέσα που είχαν αναφερθεί στο θέμα. Ο βουλευτής Χανίων απέφυγε πάντως να μιλήσει στην ΚΕ ενώ συνεργάτες του έλεγαν ότι επιμένει σε όσα είπε στην Πολιτική Γραμματεία.

Όπως σημείωναν πάντως στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η έμμεση «συγγνώμη» του Στέφανου Κασσελάκη δεν είναι σίγουρο ότι έχει κατευνάσει την οργή του πρώην υπουργού και κανείς δεν γνωρίζει πότε και πώς θα αντιδράσει το επόμενο διάστημα. Το ζήτημα που προέκυψε και στο οποίο επέμεναν κάποιοι -δείχνοντας μάλιστα προς την πλευρά γνωστού στιχουργού- είναι το κατά πόσο μπορεί ο άτυπος συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη να επηρεάζει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας θέματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Αλλαγή ευρωομάδας

 Σε ό,τι αφορά την πρόταση των τριών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή ευρωομάδας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του ανέφερε: «Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι πυροτέχνημα. Έχει βάση. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί στο συνέδριο. Είμαστε όλοι βέβαιοι ότι η ταυτότητά μας δεν θα αλλάξει. Δεν πρόκειται να γίνουμε κόμμα διαχείρισης τύπου ΠΑΣΟΚ. Συζητήστε το στο συνέδριο, εγώ έχω κάνει γνωστή τη θέση μου ότι θα ήθελα ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ηγετική δύναμη της Αριστεράς και μάλιστα να δώσουμε και το παράδειγμα στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το πώς πρέπει να είναι η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Αριστερά».

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης στο κλείσιμο της ΚΕ ανακοίνωσε ότι από τις 25 Ιανουαρίου κινούνται οι διαδικασίες για την κατάρτιση της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ. «Στα πρότυπα των think tanks, όποιος ενδιαφέρεται και είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ή αλλιώς θα εγγράφεται, στέλνει το βιογραφικό του στον iSYRIZA. Αυτοί θα αξιολογηθούν από την Πολιτική Γραμματεία και μετά θα υπάρξει μια λίστα που θα προκύψει και θα ψηφιστούν ηλεκτρονικά στις προκριματικές από τα μέλη του κόμματος οι 42», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν… κατάλαβε το «όχι» του Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Στέφανο Κασσελάκη
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Στέφανο Κασσελάκη

Το πρώτο «όχι» της Εκκλησίας στον γάμο των ομοφύλων, προσεκτικά, όμως, διατυπωμένο, εισέπραξε ο Στέφανος Κασσελάκης από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από την ανάληψη των καθηκόντων του ως αρχηγού του κόμματος και γίνεται στον απόηχο της απόφασης και της ανακοίνωσης της Ιεράς Συνόδου όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Αν πλανάται ένα ερώτημα που μερικοί θέλουν να έχουν μια απάντηση ως προς το θέμα του γάμου των ομοφύλων, εγώ να πω ότι είμαι επιφυλακτικός», είπε ο Ιερώνυμος στις κοινές δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά.

«Είχαμε μια εξαιρετική πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον Μακαριότατο. Συμφωνήσαμε μάλιστα να τα ξαναπούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από πλευράς μου εξέφρασα ότι οι αξίες της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ συνάδουν πλήρως με τις αξίες της Εκκλησίας, γιατί αυτό που θέλουμε εμείς να κάνουμε είναι να δώσουμε φωνή στους αδύναμους, να μπορέσουμε να προσφέρουμε αλληλεγγύη σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας μας και ειδικά σε αυτά που αισθάνονται κοινωνικό αποκλεισμό», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος εδώ και καιρό είχε ζητήσει αυτή τη συνάντηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ανέφερε ότι ήταν μια συνάντηση γνωριμίας, ανταλλαγής απόψεων πάνω σε γενικότερα θέματα. «Μιλήσαμε για το έργο της Εκκλησίας, μιλήσαμε για την πορεία των συζητήσεων μέχρι τώρα Εκκλησίας και πολιτείας. Ψάξαμε σημεία τα οποία εγώ από πλευράς δικής μου είπα θέλουνε ακόμα μελέτη και να προχωρήσουμε περισσότερο. Η συνάντηση διεξήχθη μέσα σε αγαθή ατμόσφαιρα και είπαμε ότι θα ξανασυναντηθούμε», σημείωσε. Ο κ. Κασσελάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μπροστά στις κάμερες τόνισε πως αποτελεί πρωτόγνωρη συγκυρία για τον ίδιο να είναι πρόεδρος από την Ομογένεια, προσθέτοντας πως «τρέχει» πολλά πρακτικά θέματα και είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα καθώς και χαρά του να προωθήσει τις θέσεις και τα ιδεώδη του Ελληνισμού.

Η πειθαρχία και ο «Βελουχιώτης» Κασσελάκης

Μόνο φαρσοκωμωδία μπορεί να χαρακτηριστούν όσα συνέβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα εν αναμονή του νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση για την ισότητα στον γάμο. Η Δώρα Αυγέρη, την Παρασκευή, επιχείρησε να… μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ήτοι τα όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Στέφανος Κασσελάκης περί κομματικής πειθαρχίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια μέρα, μέσω των social media «άδειασε» την εκπρόσωπο Τύπου. Ακολούθησαν το… αμίμητο «όποιος διαφωνεί, να σηκωθεί» και το «ηρωικό» «η Αριστερά στα βουνά αγωνίζεται και δεν κρύβεται», που εκτόξευσε ο Στέφανος Κασσελάκης το Σάββατο, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, ως αιχμή με αποδέκτη τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος την Παρασκευή στην Πολιτική Γραμματεία εκδήλωσε με τρόπο θεσμικό τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο λέγοντας πως «δεν μπορούμε να πάμε στα χωριά, στα βουνά, να μιλήσουμε με τους κατοίκους». Μύλος, με άλλα λόγια, και, μάλιστα, εις τη νιοστή…

Βολές Αχτσιόγλου υπό το βλέμμα Κόκκαλη

Με αιχμές κατά της ηγεσίας ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε η ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου στην πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη στελεχών της Νέας Αριστεράς. Κατά την τοποθέτησή της η βουλευτής… κάρφωσε τον Στέφανο Κασσελάκη για τις παλινωδίες στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών: «Χαίρομαι που είμαι σε έναν πολιτικό χώρο όπου δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, διότι για εμάς είναι αυτονόητο δικαίωμα και θα αγωνιστούμε για την πλήρη ισονομία στη δημιουργία οικογένειας», είπε η κυρία Αχτσιόγλου.

Η Έφη Αχτσιόγλου
Η Έφη Αχτσιόγλου
Ο Πέτρος Κόκκαλης
Ο Πέτρος Κόκκαλης

Το «παρών» στη συνδιάσκεψη έδωσε και . Όπως είναι γνωστό, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Νέα Αριστερά ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών του Ιουνίου, ωστόσο τίποτε ακόμη δεν είναι οριστικό.

Για την ώρα η Νέα Αριστερά αποκτά προσωρινό συντονιστικό όργανο, το οποίο θα έχει την ευθύνη για την πανελλαδική συνδιάσκεψη στα τέλη Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε θα γίνουν ανοιχτές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από την Καλαμάτα, με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Χαρίτση.

Το ιδρυτικό συνέδριο, πάντως, σχεδιάζεται για το καλοκαίρι και μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες δεν είναι σαφές εάν θα συμμετάσχει η Νέα Αριστερά ως φορέας ή εάν θα στηριχθεί στην υπό ίδρυση κίνηση του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ, Αλέξης Χαρίτσης, στην ομιλία του, στόχος της Νέας Αριστεράς δεν είναι μόνο να αποτελέσει τη θετική έκπληξη των ευρωεκλογών αλλά και η νίκη στη μάχη για την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία στον χώρο της Αριστεράς