Ράμφος: Το σύμφωνο συμβίωσης καλύπτει πλήρως τα gay ζευγάρια

16:51 - 15 Ιανουαρίου 2024

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ο φιλόσοφος και συγγραφέας, Στέλιος Ράμφος, παρενέβη στην όλη προβληματική, δηλώνοντας ότι το σύμφωνο συμβίωσης καλύπτει πλήρως τα προβλήματα, όπως αυτό της αναδοχής τέκνου.

Σε συνέντευξή του στο capital.gr και στον δημοσιογράφο Αντώνη Κυριαζάνο, ο Στέλιος Ράμφος αποκάλεσε «επικαιρότητα του διεθνούς συρμού» το θέμα του γάμου και έκανε εκτενή αναφορά στην καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πατέρες και οι μητέρες στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

«Ο πατέρας και η μητέρα, ο μπαμπάς και η μαμά, είναι η καταστατική προϋπόθεση της κοινωνίας. Όχι ο μπαμπάς-μπαμπάς ή η μαμά-μαμά ή ο Γονέας 1 – Γονέας 2. Επειδή σε αυτά τα σχήματα διαμορφώνει το παιδί μια τόσο θολή εικόνα εαυτού που μετά δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις ορμικές του επιθυμίες και στην ίδια την κοινωνικότητά του. Αυτό είναι το πρόβλημα. Είμαι βέβαιος ότι με την καλύτερη των προθέσεων η πολιτεία σκέφτηκε αυτό το μέτρο, κυρίως πιεζόμενη από την επικαιρότητα του διεθνούς συρμού», ανέφερε, και σε άλλο σημείο της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξής του σημειώνει: «Καλύτερα θα ήταν να ακούσουμε τις ενοχές μας για τον άθλιο τρόπο που φέρθηκε η ανθρωπότητα ανά τους αιώνες στους ομοφυλόφιλους και να κρατήσουμε στη θετική λύση όπως είναι το σύμφωνο ελευθέρας συμβιώσεως. Και το οποίο καλύπτει όλα τα προβλήματα που σήμερα θέλει να ξαναλύσει το νομοσχέδιο. Όπως την περίπτωση που έρχεται από το εξωτερικό ένα ομόφυλο ζευγάρι. Ερχόμενοι από το εξωτερικό οι ομόφυλοι σύζυγοι υπογράφουν το σύμφωνο ελευθέρας συμβιώσεως, υπογράφουν και την αναδοχή του τέκνου του ενός από τους δυο συζύγους και προχωρούν κανονικά».

Η αγάπη

Όσον αφορά τον θεσμό του γάμου υποστήριξε: «Αν δεχτούμε τη σύγχρονη ερμηνεία ότι ο γάμος είναι το επιστέγασμα της αγάπης, τότε εγώ, αν μπορούσα να νομοθετήσω, θα κατέθετα ένα νομοσχέδιο κατά του γάμου, επειδή αν έφτανε η αγάπη δεν θα χρειαζόταν γάμος. Αν δεχτούμε ως προϋπόθεση μόνο την αγάπη, τότε, τίποτε δεν μας εμποδίζει να μιλήσουμε αύριο για την αγάπη ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα ζώο ή ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα ρομπότ και ποιος ξέρει τι άλλο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς».