Δύο «όχι» και ένα «ναι» στους gay γάμους!

Καραγκούνης και Γιόγιακας θα καταψηφίσουν, ο Βαρτζόπουλος, όμως, πείστηκε
12:05 - 12 Ιανουαρίου 2024

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο για αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τα οποία φέρονται απρόθυμα να αξιοποιήσουν την εναλλακτική διέξοδο της αποχής που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ερώτημα, πλέον, είναι πόσοι, αριθμητικά, θα είναι αυτοί οι βουλευτές που θα παραμείνουν στα έδρανα για να δηλώσουν με την αρνητική ψήφο τη διαφωνία τους στις προωθούμενες αλλαγές.

Ήδη, πάντως, χθες, δύο βουλευτές, οι Κώστας Καραγκούνης και Βασίλης Γιόγιακας, ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να απέχουν, αλλά θα παραμείνουν στην αίθουσα της Ολομέλειας για να καταψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο.

Ο Κώστας Καραγκούνης

«Είμαι προφανώς αντίθετος στη βασική πρόβλεψη του νόμου, δηλαδή στην ισότητα στον γάμο, πράγμα το οποίο συμπαρασύρει συνολικά την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια», είπε ο κ. Καραγκούνης (Open) και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και προφανώς μπορώ να καταψηφίσω». Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και ο βουλευτής Θεσπρωτίας, ο οποίος επικαλέστηκε τις ιδιομορφίες της περιφέρειας, όπου οι κοινωνίες είναι πιο κλειστές και μεγάλη η πίεση που ασκείται στους τοπικούς εκπροσώπους. Ο κ. Γιόγιακας μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής δήλωσε πως θα καταψηφίσει τις προωθούμενες διατάξεις. «Δεν θα το ψηφίσω. Θα το καταψηφίσω. Η θέση μου ήταν ξεκάθαρη από την αρχή.

Ο Βασίλης Γιόγιακας

Είναι θέμα συνείδησης, δεν μπορώ να δεχθώ τον γάμο ανάμεσα σε ομόφυλους», ανέφερε. «Οι κοινωνίες της επαρχίας είναι πιο κλειστές. Κάθε Κυριακή είμαστε στην εκκλησία, είμαστε όλοι πολύ κοντά», συμπλήρωσε και υποστήριξε πως καλό είναι να μην υπάρξει κομματική πειθαρχία στους υπουργούς, αλλά να ψηφίσουν με τη συνείδησή τους.

Ο υφυπουργός Υγείας

 Την απόφασή του να υπερψηφίσει τελικά τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος αρχικά είχε εκφράσει τη διαφωνία του αλλά φαίνεται πως μεταπείστηκε έπειτα από όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Δεν θα απέχω, ούτε θα καταψηφίσω. Ο πρωθυπουργός έκανε μια ουσιαστική παρέμβαση, γιατί έβαλε τα πράγματα στη θέση τους με ξεκάθαρο τρόπο. Αυτό που κάνουμε είναι μια παρέμβαση με καθαρά κοινωνικό πρόσημο, αλλά καμία παρέμβαση στην πυρηνική οικογένεια. Δεν αφορά τεκνοποιία, δεν αφορά παρένθετες μητέρες, δεν αφορά παρέμβαση στον φυσικό νόμο.

Είναι μια παρέμβαση στον τομέα των δικαιωμάτων», είπε (Οpen). Αλλά και ο Θάνος Πλεύρης, οποίος το προηγούμενο διάστημα ήταν αντίθετος στο σχέδιο νόμου, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός αποφεύγοντας να πει αν θα καταψηφίσει ή αν θα επιλέξει την οδό της αποχής.

Ο πρώην υπουργός ανέφερε (Action 24) πως ο ίδιος έχει αποφασίσει τι θα κάνει, χωρίς να απαντήσει ξεκάθαρα, σημείωσε ωστόσο ότι είναι πολύ σημαντικό τώρα που είναι σε εξέλιξη ο δημόσιος διάλογος να ακουστούν τα επιχειρήματα.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει η θέση της Εκκλησίας τις εξελίξεις για την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια είπε πως «η Εκκλησία δεν νομοθετεί, διαμορφώνει όμως συνειδήσεις, άρα μπορεί να υπάρξει κάποιος κόσμος που μπορεί να επηρεαστεί».

Πυρ  ομαδόν για την «αποχή»

Τη διευκόλυνση που κάνει ο πρωθυπουργός στους «γαλάζιους» βουλευτές προτρέποντάς τους καλύτερα να απέχουν από την ψηφοφορία εάν διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επέκρινε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Πρωτοφανή χαρακτήρισε την προτροπή σε αποχή από την κρίσιμη ψηφοφορία ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μείζον πολιτικό θέμα. «Δεν αφορά τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, αλλά αφορά την αυτονόητη υποχρέωση να διασφαλίζει την πλειοψηφία», είπε ο κ. Παππάς μιλώντας στη Βουλή εκτιμώντας ότι διαμορφώνεται προηγούμενο που θα το βρει η Βουλή μπροστά της και πρόσθεσε. «Διότι στους επόμενους μήνες θα έχουμε και άλλες πρωτοβουλίες φαντάζομαι, ας πούμε μία ελληνοτουρκική συμφωνία ή κάτι άλλο που θα άπτεται της ευαίσθητης ατζέντας της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία φαίνεται ότι είναι σε θέση να κρατά όμηρο τον κ. Μητσοτάκη και να τον κάνει να λέει ανήκουστα πράγματα». Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου «Αυτό θα πει προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε και σχολίασε πως «από τη μια πλευρά θα υπάρχει η κυρία Μπακογιάννη που θα λέει “ναι” το κάνουμε για τα παιδιά και από την άλλη οι κύριοι Πλεύρης, Βορίδης και Γεωργιάδης, οι οποίοι να λένε εμείς δεν θα ψηφίσουμε τέτοια πράγματα και μετά να εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να λέει ότι είναι αξιοπρεπής στάση κάποιοι να μην εμφανιστούν».