Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι ενδιαφερόμενοι για τις κρίσεις αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς δεν έχει συνεδριάσει ακόμη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ). Το θεσμικό αυτό όργανο αναμένεται να συνεδριάσει υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την αντίστοιχη πρόταση του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, για να επιλέξει τον επόμενο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθώς η ετήσια παράταση της θητείας του νυν Αρχηγού, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ολοκληρώθηκε.
Ο στρατηγός Φλώρος υπηρέτησε ευδόκιμα 44 χρόνια τις ένοπλες δυνάμεις και θα παραδώσει τη σκυτάλη σε κάποιον νεότερο. Πρέπει να σημειώσουμε πάντως ότι το ΚΥΣΕΑ συνέρχεται έπειτα από σχετική απόφαση του πρωθυπουργού και αναγγέλλεται από το Μαξίμου η συνεδρίασή του. Επομένως, σε ό,τι αφορά το θεσμικό μέρος, αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει πότε θα συνέλθει.
Πηγές του υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ θα οφείλεται στο γεγονός ότι ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα πρέπει και αυτός να ενημερωθεί από τους επιτελείς του και να προχωρήσουν ταυτόχρονα με τις Ένοπλες Δυνάμεις και οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία, εκτός αν γίνει διαφορετικό ΚΥΣΕΑ, κάτι το οποίο έχει ξανασυμβεί παλαιότερα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αναφέρουν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από την επερχόμενη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, η οποία θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες από 17 έως 18 Ιανουαρίου, ώστε να συμμετάσχει σε αυτήν ο νέος Αρχηγός.
Η νέα χρονιά θα βρει τις Ένοπλες Δυνάμεις ενισχυμένες σε σημαντικό βαθμό με εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία τρέχουν με βάση τη Δομή Δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ που έχει εγκριθεί από το προηγούμενο ΚΥΣΕΑ.
Ωστόσο αποφασίστηκε η αναστολή των χρηματοδοτήσεων για κάποια μεγάλου κόστους εξοπλιστικά προγράμματα, που ήταν σε πρώιμο στάδιο, μέχρι να ολοκληρωθεί η επανεξέταση της αναγκαιότητάς τους, διότι τα δημοσιονομικά είναι περιορισμένα. Έτσι, η νέα ηγεσία και τα Γενικά Επιτελεία θα κληθούν να επαναξιολογήσουν προγράμματα που δεν έχουν ακόμα χρηματοδοτηθεί.
Τροποποιήσεις
Η κατασκευή των τριών φρεγατών Belharra, η παράδοση των τελευταίων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale F3R, ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε έκδοση Viper και η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, που και αυτή φαίνεται ότι λόγω ελλείψεως οικονομικών πόρων θα τροποποιηθεί. Για αυτά τα προγράμματα πάντως έχουν προβλεφθεί πιστώσεις 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα που «παγώνουν» είναι η επέκταση και αναβάθμιση του Ναυστάθμου της Κρήτης, η δημιουργία ναυτικής βάσης στον Αλμυρό Μαγνησίας, η αγορά τεσσάρων κορβετών, η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 (ένα πρόγραμμα πάντως που θεωρείται από όλους αναγκαίο), η αναβάθμιση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων MLRS και η κατασκευή ακόμη μίας φρεγάτας Belharra.