Ο Κωνσταντίνος, το μετάλλιο και ο Γ. Παπανδρέου

Ένας χρόνος σήμερα από τον θάνατό του!Το τέλος του παππού του και ο έρωτας με την Άννα Μαρία
15:28 - 10 Ιανουάριος 2024

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε πέρσι τέτοια μέρα από τη ζωή, 10 Ιανουαρίου 2023, και σήμερα θα τελεσθεί στο Τατόι από τα παιδιά του το ετήσιο μνημόσυνό του. Και μια σύμπτωση: Ακριβώς 100 χρόνια πριν, στις 10/1/1923, έφυγε από τη ζωή ο παππούς του βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο ελευθερωτής της Θεσσαλονίκης.

Ο αποδημήσας τέως βασιλιάς έζησε σε μια τετραετία τρεις μεγάλες χαρές, η τρίτη μισή. Θα αναφερθούμε και στις τρεις. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 νυμφεύθηκε τον μεγάλο έρωτα της ζωής του τη 18χρονη πριγκίπισσα Άννα Μαρία, κόρη του βασιλιά της Δανίας.

Ο γάμος

Γνωρίστηκαν το 1959 στην Κοπεγχάγη, ερωτεύτηκαν με τις πρώτες ματιές και το κρυφό τους αίσθημα εξελίχθηκε σε σφοδρό έρωτα, που έφερε τον γάμο τους, που τελείται με την παρουσία 1.200 προσκεκλημένων με 18 βασιλείς στην Αθήνα. Το ζεύγος επιβιβάστηκε μετά στη βασιλική άμαξα για το παλάτι, ενώ από τον Λυκαβηττό ακούγονταν οι πανηγυρικοί κανονιοβολισμοί.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1960, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, ο 20χρονος διάδοχος Κωνσταντίνος, με βοηθό στις προπονήσεις του στο Φάληρο την αδελφή του Σοφία, συμμετέχει στο αγώνισμα της ιστιοπλοΐας με την ελληνική ομάδα. Ήταν ο πηδαλιούχος του σκάφους Νηρεύς με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και εστέφθη ολυμπιονίκης. Η νίκη του χαιρετίσθηκε με ενθουσιασμό σ’ όλο τον ελληνισμό, αφού για 50 χρόνια η Ελλάδα δεν είχε κερδίσει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο!

Δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια του διαδόχου όταν έγινε η απονομή του μεταλλίου, η μπάντα παιάνιζε τον εθνικό μας ύμνο και υψωνόταν η ελληνική σημαία. Έδωσε τότε μεγάλη χαρά σε όλο τον ελληνισμό, και στην Αθήνα ξεχύθηκε ο κόσμος στους δρόμους για να τον υποδεχθεί και να ζητωκραυγάσει για τον θρίαμβό του, ενώ ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής, που υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο, δήλωσε: «Εν τω προσώπω του διαδόχου ετιμήθη το όνομα της Ελλάδος. Εκφράζω δι’ αυτό χαράν και υπερηφάνειαν».

Στις 6 Μαρτίου 1964, με την ανάρρησή του στον θρόνο, η χαρά του ήταν μισή. Πέθανε ο πατέρας του, βασιλιάς Παύλος, και αμέσως ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλαν τα συλλυπητήριά τους στον διάδοχο και στα μέλη της βασιλικής οικογενείας.

Η ορκωμοσία

Συζητήθηκαν μετά τα της αναρρήσεώς του στον θρόνο, μίλησε μαζί του ο Παπανδρέου για την ορκωμοσία, που έγινε στις 7 το απόγευμα, τρεις ώρες μετά τον θάνατο του βασιλιά Παύλου στην αίθουσα τελετών. Μόλις έγινε η ορκωμοσία, ο Γεώργιος Παπανδρέου, όπως προέβλεπε το Σύνταγμα, ανακοίνωσε στους παρισταμένους ότι στον θρόνο ανέρχεται ο Κωνσταντίνος, με την ιαχή : «Ζήτω ο βασιλεύς!»

Κωνσταντίνος και Παπανδρέου αποσύρθηκαν σε σύντομη σύσκεψη κι εκεί ο Παπανδρέου ανακοίνωσε στον βασιλιά ότι υποβάλλει την παραίτησή του, όπως προβλεπόταν. Ο Κωνσταντίνος τού πιάνει το χέρι (αυτό προκύπτει από διήγηση του αγροτικού ηγέτη και στενού συνεργάτη του Παπανδρέου, Αλέξανδρου Μπαλτατζή, του οποίου υπήρξα ιδιαίτερος γραμματεύς) και του λέει: «Η παραίτησίς σας, κ. πρόεδρε, δεν γίνεται αποδεκτή, θα παραμείνετε στη θέση του πρωθυπουργού!» Καθώς ο Παπανδρέου απέσυρε την παραίτησή του και τον κοιτούσε με χαμόγελο, ο Κωνσταντίνος τον ευχαρίστησε και του λέει: «Κύριε πρωθυπουργέ, μόλις τώρα έχασα τον πατέρα μου και στο δικό σας πρόσωπο θα τον βλέπω και θα παίρνω κουράγιο και συμβουλές». ΄Ετσι όδευσαν για ένα διάστημα 15 μηνών οι σχέσεις τους ομαλά.

Αρχές Ιουλίου 1965 γίνεται γνωστή η παραστρατιωτική οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ, συλλαμβάνονται εμπλεκόμενοι αξιωματικοί και γίνεται επίσης γνωστό ότι αρχηγός του ΑΣΠΙΔΑ είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Έρχονται τα Ιουλιανά και οι αποστασίες και θα ψυχρανθούν στη συνέχεια οι σχέσεις Κωνσταντίνου και Γ. Παπανδρέου… Η αντίδρασή του στο Απριλιανό πραξικόπημα έφερε την αποχώρησή του από τον θρόνο και το 1974 με δημοψήφισμα ήρθε το τέλος της βασιλείας στην Ελλάδα.