Νέο γύρο διπλωματικών επαφών ξεκινά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τις διαστάσεις που λαμβάνει η κρίση στη Μέση Ανατολή, συναντώντας ομολόγους του από τις εμπλεκόμενες χώρες. Ξεχωρίζει η επίσκεψη του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών, Ριάντ Αλ Μάλικι, στην Αθήνα την Παρασκευή. Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των δυο υπουργών, με την πρώτη να πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τη δεύτερη στη Ραμάλα, κατά την επίσκεψη Γεραπετρίτη στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, όπου έγινε δεκτός και από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Στάγεχ.
Η αρχή των ταξιδιών για τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας γίνεται σήμερα. Ο κ. Γεραπετρίτης έχει προγραμματιστεί να βρίσκεται σήμερα στην Αρμενία, και συγκεκριμένα στο Ερεβάν, όπου συναντάται με τον ομόλογό του, Αραράτ Μιρζογιάν, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νίκολ Πασινγιάν. Η επίσκεψη επαναβεβαιώνει τους στενούς και ιστορικούς δεσμούς φιλίας των δυο λαών κι αποτελεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα να υπενθυμίσει ότι στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και τις προσπάθειας επανεκκίνησης των συνομιλιών Μπακού – Ερεβάν. Μάλιστα, προβλέπεται και επίσκεψη του υπουργού στο Μνημείο της Γενοκτονίας.
Περιοδεία
Αύριο, ο κ. Γεραπετρίτης θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία. Στη συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό του θα επικεντρωθεί στο Μεσανατολικό, στην επόμενη ημέρα του πολέμου και στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Θα συζητήσουν επίσης, και για τον διάδρομο εμπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, το project δηλαδή που τέθηκε εντόνως το καλοκαίρι, όταν ήρθε στην Αθήνα ο Ινδός πρωθυπουργός – σχέδιο που μοιάζει με τον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού». Στόχος η μεταφορά προϊόντων από την Ινδία στα Εμιράτα, από εκεί στη Σαουδική Αραβία, ύστερα στην Ιορδανία και μέσω Ισραήλ στην Ελλάδα. Αυτό προέβλεπε το αρχικό πλάνο. Μετά την 7η Οκτωβρίου, όμως, το Ισραήλ δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον ως σταθμός, ωστόσο με τη Σαουδική Αραβία μπορεί να βρεθεί εναλλακτική λύση, κάτι που θα ικανοποιούσε πολύ και τις ΗΠΑ.
Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Γεραπετρίτης θα μεταβεί σε Ιορδανία και Αίγυπτο, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Ελλάδα συνομιλεί με όλους. Ο ρόλος του αξιόπιστου συνομιλητή, τόσο της Δύσης όσο και του αραβικού κόσμου, είναι εξαιρετικά σημαντικός, ειδικά τώρα που η Τουρκία έχει ξεκάθαρα επιλέξει πλευρά.