Το «όχι» της κοινωνίας και ο πονοκέφαλος του Μαξίμου

Ο Κυριάκος σήμερα ανοίγει τα χαρτιά του για τον γάμο ομοφύλων- «Κίνημα» άρνησης από 40 (;) βουλευτές
14:49 - 10 Ιανουαρίου 2024

Λίγες ώρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίξει τα χαρτιά του, το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και αναζητούνται εναγωνίως τρόποι ώστε να μην εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα.

Ήδη πυκνώνουν οι αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ και εκτιμάται ότι πάνω από 40 βουλευτές διαφωνούν, ενώ χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε νέο προειδοποιητικό μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα έχει άποψη επί του θέματος και όχι μόνο.

Το πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα εστιάζεται κυρίως στους βουλευτές της επαρχίας, καθώς, όπως λένε και οι ίδιοι σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα στις εκλογικές τους περιφέρειες. Και εν πολλοίς έχουν δίκιο, καθώς η εκλογική βάση της ΝΔ εμφανίζεται να διαφωνεί συντριπτικά στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ανησυχία τη συζήτηση να εξελίσσεται, χωρίς για την ώρα να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και αν τεθεί αν θα αφορά μόνο τους βουλευτές ή και τους υπουργούς. Λόγου χάρη τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό πως αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για όσους κατέχουν χαρτοφυλάκια ο ίδιος θα παραιτηθεί.

Αποχή

Σε αυτό το κλίμα αναζητείται δίαυλος να εκτονωθούν οι εντάσεις και εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους διαφωνούντες να απέχουν από την κρίσιμη ψηφοφορία, ωστόσο τίποτα δεν θεωρείται βέβαιο σε αυτή τη φάση. Ερωτηθείς σχετικά (Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως η απόφαση για το αν τεθεί κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του νομοσχεδίου ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Καλύτερα είναι να ακούσουμε τον πρωθυπουργό. Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες αυτής της νομοθέτησης. Είναι πολύ σημαντικό σε ένα ζήτημα δικαιωμάτων όπως αυτό. Δεν θα έπρεπε να είναι πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης και πρέπει να ακούσουμε τα επιχειρήματα», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Από την άλλη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, εκ των υποστηρικτών του επίμαχου νομοσχεδίου, έστειλε ένα μήνυμα με αποδέκτη τον κ. Βορίδη. «Τα πράγματα με τους υπουργούς είναι ξεκάθαρα, δεν νοείται να μην υπάρχει πειθαρχία. Αυτό που συζητάμε είναι ότι αν διαφωνήσει κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί», είπε (Πρώτο Πρόγραμμα).

Ο Μάκης Βορίδης προβληματίζει ιδιαιτέρα το Μέγαρο Μαξίμου λόγω ειδικού βάρους ως υπουργός Επικρατείας αλλά και ως πρόσωπο με ισχυρό πολιτικό υπόβαθρο, αλλά και γιατί θα θεωρηθεί εξαιρετικά αρνητικό υπουργός να μην ψηφίζει νομοσχέδιο.

«Δεν αλλάζω άποψη»

Ο ίδιος πάντως επανήλθε, τονίζοντας ότι δεν αλλάζει απόψεις. «Θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και εν συνεχεία να ανοίξει ο σχετικός διάλογος. Δεν βλέπω να αλλάζω άποψη. Το ζήτημα έχει πολλές παραμέτρους, είναι σημαντικό να ακουστούν όλες οι απόψεις», είπε ο κ. Βορίδης, για να συμπληρώσει με νόημα: «Εγώ δεν βρίσκομαι σε δύσκολη θέση» (ΑΝΤ1).

Υποστήριξε παράλληλα πως η Εκκλησία μπορεί να έχει λόγο όταν πρόκειται για θέματα που έχουν έντονη ηθική διάσταση όπως αυτό για τα ομόφυλα ζευγάρια. Έσπευσε πάντως να προσθέσει πως ο πρωθυπουργός δεν έχει δεσμευτεί χρονικά πότε θα φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μετατεθεί για το μέλλον. Και ο Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε κατηγορηματικός, υπογραμμίζοντας ότι δεν διαφωνεί μόνο με το νομοσχέδιο αλλά γενικότερα με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο.

«Διαφωνώ με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο, άρα και στην αλλαγή μορφής της οικογένειας, ακόμα και αν δεν υπήρχε τεκνοθεσία. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί με σύμφωνο συμβίωσης σε απλές μορφές», είπε (Σκάι). Η Άννα Καραμανλή, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και επανέλαβε ότι διαφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Στο ερώτημα εάν επιβληθεί κομματική πειθαρχία τι πρόκειται να πράξει, ανέφερε ότι «στη ζωή υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Δεν μπορώ, είναι θέμα συνείδησης. Δεν είναι πολιτικό αλλά κοινωνικό ζήτημα και πρέπει να υπάρχει ελευθερία της βούλησης».

Μήνυμα Ιερώνυμου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ρωτήθηκε (Open) για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. «Ακούμε τόσα πολλά που είμαστε όλοι μπερδεμένοι. Κάποιος θα μιλήσει από την πολιτεία. Περιμένουμε να ακούσουμε ποια είναι η γραμμή που θα ακολουθηθεί και θα πάρουμε μετά θέση», σχολίασε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, στέλνοντας εμμέσως το μήνυμα ότι η Εκκλησία όχι μόνον έχει λόγο και άποψη επί του θέματος, αλλά θα την εκφράσει και θα διαδραματίσει ρόλο όταν τρέξουν οι εξελίξεις.

Οικουμενικό «δεν» από τους ψηφοφόρους  Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Τη σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας συναντά η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, λαμβάνοντας διαπαραταξιακά χαρακτηριστικά, καθώς σχετικές διαφωνίες εκφράζονται από πλευράς ψηφοφόρων και των τριών κομμάτων εξουσίας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco, σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 49%) δηλώνει ότι διαφωνεί, έναντι 35% που αναφέρει ότι συμφωνεί και 16% που δηλώνει ότι δεν ξέρει ή δεν απαντά. Ακόμη περισσότεροι (σχεδόν 6 στους 10) είναι όσοι διαφωνούν ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Ειδικότερα το 58% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος διαφωνεί, έναντι μόλις 28% που συμφωνεί και 14% που δηλώνει «δεν ξέρω» ή «δεν απαντώ».

Οι αντιδράσεις όμως δεν εδράζονται μόνο στην εκλογική βάση της ΝΔ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, ενώ διόλου ευκαταφρόνητο είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν αντίθετοι στη νομοθετική ρύθμιση αλλά και με την άποψη του κόμματος, που ως γνωστόν τάσσεται όχι μόνο υπέρ του γάμου αλλά και όλων των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Σε ποσοστό 56% ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει αντίθετος, την ώρα που η γραμμή είναι να ψηφιστεί ο νόμος όταν έρθει στη Βουλή.

Αντιστοίχως στον ΣΥΡΙΖΑ το 40% εκφράζει διαφωνίες, ποσοστό που προκαλεί προβληματισμό, δεδομένης της… προωθημένης στήριξης που δίνει η Κουμουνδούρου στους ΛΟΑΤΚΙ. Στο ΠΑΣΟΚ πάντως αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν ήδη τον φόβο διαρροών στην κρίσιμη ψηφοφορία, καθώς πολλοί βουλευτές εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό απέναντι στη φιλελεύθερη αντίληψη, την οποία εν πολλοίς ταυτίζουν με τη woke κουλτούρα και τους κινδύνους κοινωνικής συνοχής που εγείρει. Σε κάθε περίπτωση ο γάμος των ομοφύλων δεν προκαλεί μείζονα εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ αλλά στο σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Ο διευθυντής της Alco, Κώστας Παναγόπουλος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM, εκτίμησε ότι το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών μαζί με το πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί στην κοινωνία, ενδέχεται δυνητικά να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η Κουμουνδούρου ζητά και παρένθετη μητέρα για τους gay

Αναφανδόν υπέρ όλων των αιτημάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβάνοντας στην πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή εκτός του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία αλλά και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που σημαίνει ότι ζητά να δίνεται η δυνατότητα στα gay ζευγάρια να αποκτούν παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας.

«Σήμερα επιβάλλεται άμεσα η πρόοδος στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, όσον αφορά ιδίως τον γάμο και τη δυνατότητα απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν, με τρόπο ισότιμο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια (τεκνοθεσία, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.ά.)», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει 16 άρθρα και υπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ είναι ανάγκη να τεθούν ως πρόταγμα και πραγματικό πολιτικό πρόγραμμα για τις δημοκρατικές, τις κοινωνικά φιλελεύθερες και προοδευτικές δυνάμεις και στην Ελλάδα, όπως στην Ευρώπη», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση και υπογραμμίζεται πως «ο γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου αναγνωρίζεται ήδη σε 14 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Μάλτα, Ιρλανδία, Φινλανδία, Γαλλία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Σουηδία, Πορτογαλία και Σλοβενία) και σε 18 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (πέραν των παραπάνω και Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία)». Ως προς την τεκνοθεσία από ζευγάρια ιδίου φύλου αναφέρεται ότι «συναντάται σε αρκετές ευρωπαϊκές (Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο), όπως άλλωστε στις ίδιες περίπου χώρες προβλέπονται διαδικασίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια».

Ο Νατσιός θέλει να στηθούν κάλπες (!) για τα… κουφέτα

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος ζητά ο Δημήτρης Νατσιός αναφορικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τόνισε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα παιδιά ως μέσο κοινωνικής αναγνώρισης ατόμων ιδίου φύλου. «Ζητούμε να προκηρυχθεί δημοψήφισμα, το οποίο είναι κορυφαία στιγμή έκφρασης της ετυμηγορίας του λαού σε ένα δημοκρατικό κράτος. Τελικά μήπως οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να αναφωνούν “τι Μητσοτάκης, τι Κασσελάκης”; Σήμερα το ζητούμενο είναι όχι σε τι οικογένεια θα δώσουμε ένα παιδί αλλά να δώσουμε την οικογένεια σε ένα παιδί», είπε ο κ. Νατσιός και πρόσθεσε: «Έχει τεράστια διαφορά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα παιδιά ως μέσο κοινωνικής αναγνώρισης ατόμων ιδίου φύλου».