Με drones θα «συλλαμβάνονται» τα αυθαίρετα

Η χωροταξική μεταρρύθμιση και τα πολεοδομικά σχέδια χθες στο υπουργικό
13:17 - 10 Ιανουαρίου 2024

Εν αναμονή της αποψινής παρέμβασης του πρωθυπουργού στη δημόσια τηλεόραση και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά για το νομοθετικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφουν το βλέμμα τους στην απρόσκοπτη, όσο και ταχεία, προώθηση μεταρρυθμίσεων σε πολλούς και νευραλγικούς τομείς της δημόσιας σφαίρας, με στόχο την άμεση και χειροπιαστή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και τη σύγκλιση της ελληνικής πραγματικότητας με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Άλλωστε, κυβερνητικά στελέχη παρατηρούν ότι η κυβέρνηση μπαίνει στο 2024 με κεκτημένη (μεταρρυθμιστική) ταχύτητα από το προηγούμενο έτος, καθώς εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ψηφιστούν δύο εμβληματικές τομές, όπως είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές αλλά και η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Κάνοντας ποδαρικό, σε ό,τι αφορά τα υπουργικά συμβούλια για το 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε μεταξύ άλλων ότι «είναι μια καινούργια αφετηρία για την κυβέρνηση, όμως οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με πρώτο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα». Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και την αυστηροποίηση της έκτισης των επιβαλλόμενων ποινών.

 Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι αυτό που κατέστη πρόδηλο στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και εν προκειμένω από τον χαρακτήρα αλλά και τη στόχευση των προς συζήτηση νομοσχεδίων είναι πως η κυβέρνηση νομοθετεί επί τη βάσει τριών αξόνων: την επέκταση του δόγματος νομιμότητα παντού, τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων που ταλαιπωρούν την ελληνική πραγματικότητα επί δεκαετίες, αλλά και την προληπτική νομοθέτηση.

Τη μερίδα του λέοντος ως προς τα θέματα του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου κατέλαβε η χωροταξική μεταρρύθμιση και εν προκειμένω το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», βάσει του οποίου όλη η Επικράτεια θα αποκτήσει σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια.

χαμόγελα και συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο πριν αρχίσει η συνεδρίαση
Χαμόγελα και συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο πριν αρχίσει η συνεδρίαση
Η Νίκη Κεραμέως, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Χρήστος Σταϊκούρας

Η λύση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε κατά το κλειστό σκέλος της χθεσινής συνεδρίασης στη μεγάλη σημασία της κυοφορούμενης μεταρρύθμισης, η οποία, όπως φέρεται να είπε, επιχειρεί πρώτη φορά να ρυθμίσει με τον σωστό τρόπο την αυθαίρετη δόμηση εδώ και περίπου έναν αιώνα, καθώς το ελληνικό κράτος έχανε μονίμως σε αξιοπιστία κάθε φορά που προσπαθούσε αποσπασματικά να δώσει λύση σε αυτό το τεράστιο θέμα.

«Είναι μία εκκρεμότητα που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες. Έτσι, δρομολογείται πια η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την Επικράτεια. Αυτά θα καθορίζουν πλέον οριστικά τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, εντός αλλά και εκτός σχεδίου, και φυσικά τις προστατευόμενες ζώνες κάθε περιοχής», σημείωσε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι στην υπηρεσία της νομιμότητας μπαίνει και η τεχνολογία, καθώς τα αυθαίρετα θα εντοπίζονται πλέον και μέσω drones. «Το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στο ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο πρωθυπουργός παρενέβη στη σχετική συζήτηση και τόνισε ότι πρέπει να καταστεί ευκρινές πόσες είναι οι επιχειρήσεις και πάνω από ποιο ποσό οφείλουν να προχωρήσουν σε ιδιωτική ασφάλιση.

Έρχεται σε λίγες ημέρες ο προσωπικός αριθμός

Θέμα λίγων ημερών είναι πλέον η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας. Μία εξέλιξη που θα απλουστεύσει τις επαφές των πολιτών με το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα λύσει τα πολλά προβλήματα από τους πάμπολλους κωδικούς και τα έγγραφα που καλείται να απομνημονεύσει και να χρησιμοποιεί ο σύγχρονος άνθρωπος στην καθημερινότητα και τις συναλλαγές του.

«Η έκθεση έχει σταλεί στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Περάσαμε και από την ακρόαση που η Ανεξάρτητη Αρχή επιβάλλει. Περιμένουμε πλέον τη θετική, ελπίζω, απάντησή της για να μπορέσουμε πλέον να εκδώσουμε το Προεδρικό Διάταγμα που απαιτείται. Είναι θέμα κάποιων ημερών, μηνός θα έλεγα. Ελπίζω να είναι τόσο, για να μπορέσουμε πλέον να ενοποιήσουμε τα τέσσερα διαφορετικά μητρώα που έχουμε στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, τέσσερα μητρώα τα οποία έχουν ταλαιπωρήσει πάρα πολύ σε πολλές περιπτώσεις τους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου (Α΄ Πρόγραμμα) και συμπλήρωσε: «Πλέον με αυτό το νούμερο, παντού, σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση, και όχι μόνο σε αυτή, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα χρειάζεται -γιατί θα υπάρχουν διαλειτουργικότητες με τα συστήματα- να θυμόμαστε οτιδήποτε άλλο», επισήμανε.

Ο προσωπικός αριθμός, που θα μας ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής μας, θα είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ακόμα ψηφία (ένα γράμμα και δύο αριθμοί) και θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες, ενώ τα πρώτα ψηφία του θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr.

«Το 2024 θα είναι μια πολύ ωραία χρονιά, σίγουρα για την τεχνολογία, σε σχέση με το να μη χρειάζεται πλέον να παίρνουμε φακέλους υπό μάλης για διάφορες δουλειές στο Δημόσιο, ούτε καν να κατεβάζουμε στοιχεία από το gov.gr», πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου.