Αρνητικός στην πρόταση που κατέθεσαν χθες αιφνιδιαστικά τρία κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να αποχωρήσει το κόμμα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και να προσχωρήσει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, εμφανίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να διατηρηθεί το καθεστώς το οποίο υπήρχε επί Αλέξη Τσίπρα, που το κόμμα ανήκε στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, ο ίδιος, ωστόσο, συμμετείχε με τον ρόλο του παρατηρητή στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Οι Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατέθεσαν την πρόταση ενόψει των ευρωεκλογών, θεωρώντας ότι η μάχη δεν θα κριθεί στο πεδίο της ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά σε εκείνο της Κεντροαριστεράς.
Διείσδυση
«Η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς», όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στο κείμενό τους και προσθέτουν: «Στις σημερινές συνθήκες δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στις αναγκαίες αποφάσεις, που μας στερεί την αναγκαία διείσδυση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς που είναι η πλειοψηφία στον προοδευτικό χώρο. Η απουσία ισχυρής Κεντροαριστεράς δίνει τη δυνατότητα στη συντηρητική παράταξη να διεισδύει και να ηγεμονεύει στον χώρο του Κέντρου. Ο δρόμος για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ο δρόμος που δείχνει Κεντροαριστερά».
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν πάντως ότι μία τέτοια πρόταση θα έπρεπε να κατατεθεί και να συζητηθεί στα συλλογικά όργανα, για παράδειγμα στο συνέδριο, εκφράζοντας την ενόχληση της Κουμουνδούρου για τον τρόπο με τον οποίο ετέθη το θέμα προς συζήτηση, καθώς μεταθέτει την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλα πεδία, που δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες του Κασσελάκη. Εκτός των άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην ομάδα Left, της οποίας μάλιστα υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ακόμα και σήμερα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Επίσης, όπως επισήμαναν τα ίδια στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το θέμα, ότι δηλαδή θέλει να παραμείνει ηγέτιδα δύναμη στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Υπενθύμιζαν, δε, πως και στο παρελθόν είχε υπάρξει παρόμοια συζήτηση, αλλά τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποφασίσει πως το κόμμα τους θα πρέπει να παραμείνει στην Αριστερά.
Ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αρνητικός λέγοντας «δεν χωράω σε κάτι τέτοιο», εννοώντας πως δεν πρόκειται να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ εάν το κόμμα ενταχθεί στους Σοσιαλιστές. Χαρακτήρισε λάθος την άποψη των συντρόφων του σημειώνοντας ότι «καλό είναι να ρωτάνε και την άποψη των υπαρχόντων ευρωβουλευτών» και πρόσθεσε με έμφαση ότι «είναι φθαρμένη και τελειωμένη η υπόθεση της σοσιαλδημοκρατίας». «Γιατί όχι στους Πράσινους, έχουν περισσότερες Καϊλήδες στις τάξεις τους;», διερωτήθηκε με ειρωνική διάθεση ο ευρωβουλευτής.
Ο Τεμπονέρας
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ανέφερε ότι «θα συζητηθεί στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ανώτατο κομματικό όργανο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «καταστατικά η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Αριστερά». Σε αυτό το κλίμα είχαμε μια ακόμη ηχηρή αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, της Κατερίνας Παπανάτσιου, με αιχμές κατά της νέας ηγεσίας. Η κυρία Παπανάτσιου κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι αλλάζει διαρκώς απόψεις σε βασικά ζητήματα και προωθεί ιδέες ξένες προς τον χώρο, ενώ την ίδια στιγμή ανακαλύπτει συνεχώς «εσωτερικούς εχθρούς» υιοθετώντας απαράδεκτη φρασεολογία και ανοίκειες μεθόδους.
!!!Στις 18,1 μονάδες βρίσκεται η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στη ΝΔ και το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Alpha. H ΝΔ συγκεντρώνει 30,3%, το ΠΑΣΟΚ 12,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11,8%, το ΚΚΕ 9,7%, η Ελληνική Λύση 5,9%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,8%, η Νίκη 2,8%, οι Σπαρτιάτες 2,7%, η Νέα Αριστερά 2,3%, το ΜέΡΑ25 2,1%.