Παρόμοιο περιστατικό δεν έχει ξανασυμβεί, αλλά -όσο απίστευτο κι αν φαίνεται- από τις 13 Ιανουαρίου και μετά η Τουρκία ξεμένει χωρίς πρέσβη στην Ουάσιγκτον! Ο εν ενεργεία πρέσβης Μουράτ Μερκάν -όπως έγραψε ο ίδιος στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- θα συνταξιοδοτηθεί στις 14 Ιανουαρίου κι έτσι ετοιμάζεται να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου.
Εν αναμονή
Τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην ιστορία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, κι αυτό γιατί ως είθισται το όνομα του πρέσβη κοινοποιείται από τη μια χώρα στην άλλη εγκαίρως. Αυτό προς το παρόν δεν έχει γίνει, κι έτσι τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στην πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της Άγκυρας για το νέο όνομα.
Σημειωτέον ότι ο κ. Μερκάν υπηρετεί ως πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον από τον Μάρτιο του 2021, μετά από μια επεισοδιακή ανάληψη καθηκόντων, καθώς οι ΗΠΑ τον είχαν στο «περίμενε» επί μήνες. Είχε, δηλαδή, διοριστεί πρέσβης, αλλά δεν υπηρετούσε, λόγω της κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας εκείνη την περίοδο, κυρίως ως απόρροια της απόκτησης των ρωσικών S-400 και δευτερευόντως λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της γείτονος απέναντι στην Ελλάδα.
Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά. Όμως, δεν έχουν εξαφανιστεί πλήρως τα σύννεφα στις διμερείς τους σχέσεις. Τα πάρε δώσε με τη Ρωσία, το ανατολίτικο παζάρι για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η στήριξη που παρέχει -φανερά και μη- η Τουρκία στη Χαμάς, οι ρητορικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και η διπλωματική διγλωσσία που χαρακτηρίζει τη γείτονα καθιστούν την Ουάσινγκτον επιφυλακτική. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που μίλησαν στην «Α», ειδικά το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δεν έδωσε στον Άντονι Μπλίνκεν συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δυσαρέστησε τον επικεφαλής του State Department. Η επιμονή της Τουρκίας να παρουσιάζει τη διεύρυνση της συμμαχίας ως «αντάλλαγμα» για τα F-16 ναρκοθετεί τις διμερείς σχέσεις.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα αποτελεί για τις ΗΠΑ σταθερό κι αξιόπιστο εταίρο, σημαντικό ενεργειακό παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και συνομιλητή τόσο του Ισραήλ όσο και του αραβικού κόσμου. Προσόν εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά σ’ αυτή τη στιγμή της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.