«Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα αλλά κανόνες. Και αυτούς τους κανόνες τηρήσαμε το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση της προσφυγικής κρίσης». Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το περίγραμμα της κυβερνητικής πολιτικής έναντι ενός μείζονος ζητήματος που απασχολεί τις ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα, την ώρα που εκφράζονται μεγάλες ανησυχίες εξαιτίας των εστιών ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό, μιλώντας χθες σε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές Λύσεις στην Κοινή Πρόκληση της Μετανάστευσης», παρουσία μεταξύ άλλων του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, της Ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, και των πρέσβεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός νωρίτερα συναντήθηκε με την Ευρωπαία επίτροπο, στην οποία επισήμανε ότι απαιτείται ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα και σύνδεση των αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου με την προάσπιση των αρχών της Ευρώπης.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η διαχείριση του προβλήματος θα κρίνει την αξιοπιστία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη αν η ΕΕ ξέρει να μεταφράζει τις διακηρύξεις της σε μια αποτελεσματική πολιτική.
Τόνισε ότι για την Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη η φύλαξη των συνόρων της, ενώ καταφέρθηκε εναντίον όσων -όπως είπε- επιχείρησαν να συκοφαντήσουν τη χώρα μας. «Κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ανθρώπινα δράματα για να επιτεθούν συλλήβδην στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Frontex και την κυβέρνηση, ενώ δεν δίστασαν ακόμα και να κατασκευάσουν τραγωδίες για να αποδειχθεί μετά ότι εξυπηρετούσαν τα σχέδια των λαθροδιακινητών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η εφαρμογή της νέας συμφωνίας για το Μεταναστευτικό θα δοκιμάσει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη διαμόρφωση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης, η οποία θα αντιμετωπίσει τα κενά εργασίας που υπάρχουν στην πατρίδα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε, μπορεί η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση αυτής της ισορροπίας στην Ευρώπη και σημείωσε ότι ο συντονισμός της νόμιμης μετανάστευσης έχει να δείξει ακόμη δείγματα γραφής, σε ένα διαρκές ισοζύγιο με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Η Ίλβα Γιόχανσον είχε επίσης διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου.
Ο κ. Γεραπετρίτης συνεχάρη την επίτροπο για την επιτυχή προώθηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και αναφέρθηκε στην πολύ εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σχοινάς: Πακέτο 2 δισ. ευρώ
Τη διάθεση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη τετραετία για το Μεταναστευτικό, με το 1 δισ. ευρώ να αφορά τα εξωτερικά σύνορα, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Συμπεριέλαβε την Ελλάδα «μεταξύ των νικητών» της πρόσφατης συμφωνίας για την αναθεώρηση της πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο. Πρόκειται για την ιστορική απόφαση που έλαβαν από κοινού Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία και παρουσίασε, μαζί με την αρμόδια επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές Λύσεις στην Κοινή Πρόκληση της Μετανάστευσης».
Ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα από την αρχή των διαπραγματεύσεων, συγκαταλέγοντάς τη μεταξύ των βασικών διαμορφωτών της συμφωνίας.