Δέος, θαυμασμός, ενθουσιασμός επικράτησαν την Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου, στα λαμπερά εγκαίνια του αναστηλωμένου ανακτόρου του βασιλιά των Μακεδόνων Φιλίππου Β΄ στις Αιγές, του αποκαλούμενου «Παρθενώνα της Μακεδονίας», λόγω της μεγαλοπρέπειας και την επιβλητικότητάς του.
«Αποτελούν γεγονός παγκόσμιας σημασίας, με πολύ μεγάλη διεθνή εμβέλεια», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην τελετή στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών. «Δεν είναι τυχαία η επιλογή μου να είμαι και πάλι εδώ, στην πρώτη ουσιαστικά επίσκεψη του νέου χρόνου, τιμώντας ένα μνημείο του βασιλείου των Μακεδόνων», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, επισημαίνοντας αμέσως μετά: «Στοίχημά μας είναι να μπορέσουμε να καταστήσουμε τις Αιγές σημείο συνάντησης με το μεγαλείο των αρχαίων μας καταβολών.
Μια σφραγίδα της διαχρονικής τους ελληνικότητας, αλλά και ένα μέρος της σύγχρονης ζωής μας. Αυτό το θαυμαστό αρχαιολογικό πάρκο μπορεί και πρέπει να γίνει ένας καταλύτης οικονομικής ανάπτυξης για τη Βεργίνα, για την Ημαθία, για ολόκληρη τη Μακεδονία». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι «εθνικό στοίχημα» ο πολλαπλασιασμός των επισκεπτών στο αρχαιολογικό πάρκο των Αιγών.
Η ξενάγηση
Νωρίτερα, ξεναγήθηκε στο αναστηλωμένο ανάκτορο από την επίτιμη έφορο Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη και επισκέφτηκε το γειτονικό αρχαίο θέατρο, όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β΄ – να επαναλάβουμε ότι η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, λόγω του ότι νοσεί με COVID δεν μπόρεσε να παραστεί στα εγκαίνια.
Στα επιμέρους, κατά την ξενάγηση, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις εργασίες συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης και αναστήλωσης του ανακτόρου (που διήρκεσαν από το 2007 έως το 2023, με συνολικό προϋπολογισμό 20.300.000 ευρώ), όπως και για τον τρόπο με τον οποίο η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε τη μορφή που είχε το βασιλικό συγκρότημα στην αρχαιότητα.
Στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο των Αιγών ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, (από την επίτιμη έφορο Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη) στα εγκαίνια ενός από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της πατρίδας μας, το αναστηλωμένο παλάτι του βασιλιά Φίλιππου της Μακεδονίας.
Το μεγαλύτερο
Το μνημείο, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., έχει έκταση περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα και αποτελεί το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας. Στο μεγάλο περιστύλιο του ανακτόρου ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ξενάγησή του, αναφέρθηκε στον Μανόλη Ανδρόνικο και συνεχάρη την υπεύθυνη αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη και τους συνεργάτες της.
«Υποκλίνομαι με θαυμασμό, κυρία Κοτταρίδου, σε εσάς και τους συνεργάτες σας για την πολυπλοκότητα του έργου που υλοποιήσατε. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να έρχεσαι σε αυτόν τον χώρο, να βλέπεις πέτρες απλωμένες και να πρέπει να ανασυνθέσεις μέσα από αυτό το ακατανόητο σε πολλούς σύνολο ένα μοναδικό ως προς τη σύλληψή του αρχιτεκτόνημα. Ο πυρήνας της πολιτικής μας για τον πολιτισμό είναι η προαιώνια παράδοση να μετατρέπεται σε ένα στοιχείο προβληματισμού για το παρόν», ανέφερε.
Μοναδικά ευρήματα από το ανάκτορο εκτίθενται στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών
Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, οι βουλευτές Απόστολος Βεσυρόπουλος, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Φάνης Παππάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης, και οι δήμαρχοι Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, και Νάουσας, Νικόλαος Κουτσογιάννης.
Οικοδόμημα πολυτέλειας και μοναδικής αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας
Το πιο λαμπρό οικοδόμημα της Μακεδονίας ανοίγει, λοιπόν, τις πύλες του στον κόσμο για να αναβιώσει τις ένδοξες στιγμές του. Το «βασίλειο των Αιγών» είναι επίκεντρο του μεγάλου οικοδομικού προγράμματος με το οποίο ο Φιλίππος Β΄ (359-336 π.Χ.) εκσυγχρόνισε και αναβάθμισε τις Αιγές, τη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων.
Κτίριο λιτό, λειτουργικό, χαρακτηρίζεται παράλληλα από την πολυτέλεια των υλικών, την εφευρετικότητα και την τελειότητα της εκτέλεσης. Αλλά και από τη γεωμετρική καθαρότητα της φόρμας. Με το μνημειώδες πρόπυλο, τις εντυπωσιακές διώροφες στοές της πρόσοψης, το μέγα περιστύλιο γύρω από το οποίο οργανώνονται οι χώροι των συμποσίων, τη βιβλιοθήκη-αρχείο και το μικρότερο δυτικό περιστύλιο που εξυπηρετούσε βοηθητικές χρήσεις, στέγαζε όλες τις απαραίτητες δομές για την άσκηση της εξουσίας.
Τετράγωνο
Επιπλέον, με 16 δωρικούς κίονες σε κάθε πλευρά του, το μέγα περιστύλιο των Αιγών, που εικονοποιεί την έννοια του τετραγώνου, είναι το πρώτο του είδους του. Εδώ, ο αρχιτέκτονας συγχώνευσε με τρόπο ιδιαίτερα εφευρετικό παραδοσιακά στοιχεία και ριζοσπαστικές επινοήσεις. Με τη μεγαλοπρέπεια που του άρμοζε.
Κατά την ανέγερσή του ο Φίλιππος Β΄ εξηγούσε, δικαιολογώντας την ιδέα που τον οδήγησε στη δημιουργία του: «Εγώ ο ηγεμόνας και ο κόσμος μου συνυπάρχουμε σε αυτό το κτίριο, το ανάκτορο των Αιγών».
Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 336 π.Χ., όταν ο Φίλιππος Β΄, στο αποκορύφωμα της παντοδυναμίας του, δολοφονήθηκε. Κάπως έτσι, θα άνοιγε διάπλατα ο δρόμος για τον γιο του, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον κορυφαίο στρατηλάτη όλων των εποχών, και τα ανυπέρβλητα επιτεύγματά του.