Μάθημα Ελληνοτουρκικών μέσω TikTok στον Κασσελάκη από τον Συρίγο

16:31 - 5 Ιανουαρίου 2024

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Άγγελος Συρίγος μετά τη σφοδρή κριτική του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με όσα είπε περί «παρωχημένης Συνθήκης της Λωζάννης».

Μέσα από ένα βίντεο ενάμισι λεπτού στο TikTok, ο βουλευτής της ΝΔ αποδίδει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ βαθιά άγνοια των ελληνοτουρκικών ζητημάτων και τονίζει ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε σε αναθεώρηση διατάξεων της Συνθήκης, παρά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία δεν στέκουν στη σημερινή εποχή. Και καταλήγει τονίζοντας ότι όσα λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργούν σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

«Ασχολούμαι με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία 34-35 χρόνια. Όσα συμπτωματικώς είναι και τα χρόνια του κυρίου Κασσελάκη. Τον ενημερώνω λοιπόν ότι κατά το διεθνές δίκαιο, αλλά και την ελληνική γλώσσα, παρωχημένος είναι ο ξεπερασμένος. Άλλο το ξεπερασμένο, άλλο η αναθεώρηση. Είναι εντελώς διαφορετικές έννοιες, κύριε Κασσελάκη. Να ενημερώσω επίσης τον κύριο Κασσελάκη ότι σύμφωνα με το άρθρο 62 της Συμβάσεως της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, μια συνθήκη που καθορίζει σύνορα δεν λήγει ποτέ. Εμείς θεωρούμε ως ιερές τις διατάξεις που καθορίζουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αντιθέτως, τις διατάξεις για αποστρατιωτικοποίηση τις θεωρούμε παρωχημένες, εκτός αν είμαστε Τούρκοι».

Το χειροκρότημα

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας ερωτηθείς στην ΕΡΤ για τις δηλώσεις Κασσελάκη, που συνδέει τον ανασχηματισμό με τις δηλώσεις Συρίγου, ξεκαθάρισε: «Είναι αστείο να λέγονται αυτά από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Η θέση της κυβέρνησης σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης είναι απολύτως σαφής. Εκφράστηκε καθαρότερα από τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν, όπου αναφέρθηκε σαφώς στη Συνθήκη της Λωζάννης και μάλιστα η δήλωσή του χειροκροτήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο. Η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί το θεμέλιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της διευθέτησης που έχει γίνει στην ευρύτερη περιοχή. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάννης».