Όποιος παρακολουθούσε χθες τουρκικά κανάλια ή άκουγε τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της γείτονος, Γιασάρ Γκιουλέρ, θα πίστευε ότι ο χρόνος γύρισε πίσω. Στην προ του καλού κλίματος για τα ελληνοτουρκικά εποχή. Κι αυτό γιατί στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς το Πολεμικό Ναυτικό ο Γκιουλέρ αναμάσησε το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποκαλύπτοντας έτσι ότι τα νεοοθωμανικά οράματα της Άγκυρας παραμένουν ενεργά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γκιουλέρ, αφού ευχήθηκε στο προσωπικό καλή χρονιά, είπε: «Το Ναυτικό μας υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα, υψώνει τη σημαία μας από τον Ατλαντικό μέχρι και τον Ινδικό ωκεανό. Παλικάρια, ήρωες που είστε προστάτες των τουρκικών θαλασσών, εσείς έχετε ως έμπνευση τον Τσακά μπέη, τον Μπαρμπαρόσα αλλά και τον Κιλιτς Αλί πασά και καταφέρατε να εκπληρώσετε όλα τα καθήκοντα τα οποία σας έχουν ανατεθεί. Τώρα που ξεκινάμε τον δεύτερο αιώνα της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον δρόμο που ξεκινήσαμε με το όραμα του “αιώνα της Τουρκίας”, πιστεύω πως θα εκπληρώσετε με επιτυχία όλα σας τα καθήκοντα, πως θα εργαστείτε σκληρά για να οδηγήσετε στο μέλλον την ισχυρή και μεγάλη Τουρκία».
Την ίδια ώρα, τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα και ο Τύπος αδυνατούσαν να κρύψουν την ενόχλησή τους για τη συμβολική επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, στη Λήμνο και τις δηλώσεις του για το νησί που, όπως είπε, «διασφαλίζει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο».
Στοχοποίηση
Ένα στρατηγικής σημασίας νησί, το οποίο οι Τούρκοι διαχρονικά στοχοποιούν, ζητώντας μάλιστα με θράσος τον αφοπλισμό του. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι ο κ. Δένδιας επισκέφτηκε την αεροπορική βάση και άλλες στρατιωτικές μονάδες σε ένα νησί που δήθεν δεν πρέπει να έχει στρατό και έκαναν λόγο για «προβοκατόρικη επίσκεψη» και «άθλια πρόκληση».
Η Αθήνα αποφεύγει να απαντά σε ρητορικά σφάλματα εσωτερικής κατανάλωσης, τα οποία αγγίζουν σχεδόν τα όρια της γραφικότητας. Άλλωστε, το καθεστώς των νησιών το καθορίζουν οι διεθνείς συνθήκες. Από τη στιγμή, λοιπόν, που αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ (1936), τα δημοσιεύματα περί αποστρατιωτικοποίησης ούτε προσοχής χρήζουν ούτε σχολιασμού.