Με εξορμήσεις στην κοινωνία και περιοδείες επιχειρεί το δίδυμο Αλέξη Χαρίτση – Νάσου Ηλιόπουλου να αντιστρέψει την απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζει η Νέα Αριστερά στις δημοσκοπήσεις εμφανιζόμενη σταθερά κάτω από το όριο της εισόδου στη Βουλή. Και όσο και αν τα στελέχη του νέου φορέα δικαιολογούν τα χαμηλά ποσοστά με το επιχείρημα ότι το σχήμα είναι πρωτοεμφανιζόμενο και θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να φανεί το πραγματικό αποτύπωμα, το μουδιασμένο ξεκίνημα μπορεί επί της ουσίας να χαρακτηριστεί ως καθρέφτης της χαμηλής πολιτικής επιρροής αυτού του τμήματος της Αριστεράς στην ελληνική κοινωνία.
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Νέας Αριστεράς καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις, καθώς φαίνεται να λειτουργεί και να επιδρά κάτι σαν… χάσμα γενεών ανάμεσα στην παλιά φρουρά και τη γενιά των σαραντάρηδων. Ο λόγος για τα στελέχη της Ομπρέλας από τη μια, όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι πάνω από τα 50, και από την άλλη τους σαραντάρηδες και τα νεότερα στελέχη των «6+6». Μέχρις ώρας τις δύο πλευρές, που συναποτελούν το εγχείρημα, φαίνεται να τις χωρίζει… άβυσσος και σαν μοναδική συγκολλητική ουσία να λειτουργεί απλώς και μόνο το κοινό «μίσος» και των δύο με τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως αποτέλεσμα αυτού του χάσματος η κεντρική απεύθυνση προς την κοινωνία γίνεται μέσω των Χαρίτση – Ηλιόπουλου και με τα έμπειρα στελέχη (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης και άλλοι) να περνούν στα μετόπισθεν. Ανοιχτό δε και σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των οργάνων, καθώς για την ώρα το σχήμα λειτουργεί σε έκτατες συνθήκες και στην προοπτική ότι κάποια στιγμή -πιθανόν πριν από τον Ιούνιο- να προκηρυχθεί συνέδριο για να οργανωθεί σε κόμμα. Όλα αυτά βεβαίως θεωρητικά, καθώς ο χρόνος πιέζει, οι ευρωεκλογές δεν είναι πολύ μακριά και η Νέα Αριστερά θα πρέπει να πείσει πως έχει τη δική της θέση στο πολιτικό τοπίο. Κάτι που αυτή την ώρα φαντάζει αρκετά δύσκολο.
Στη Θεσσαλία
Σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Χαρίτσης περιόδευσε χθες σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας ως πρώτο σταθμό των περιοδειών που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά. Ο κ. Χαρίτσης επισκέφθηκε τα χωριά Παλαμά, Βλοχό και Κοσκινά, αυτά δηλαδή που πνίγηκαν στις καταστροφικές πλημμύρες, ενώ αργότερα συναντήθηκε στη Λάρισα με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα.
«Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις η Θεσσαλία παραμένει αθωράκιστη και οι κάτοικοι ξεχασμένοι χωρίς ουσιαστική στήριξη. Η Νέα Αριστερά είναι εδώ για να ακούσει και να δώσει φωνή σε εκείνους που η κυβέρνηση έχει αφήσει στη μοίρα τους. Για να μην ερημώσουν τα χωριά, για την ανασυγκρότηση και τη θωράκιση της περιοχής, για ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, για να μη συζητάμε ξανά μόνο μετά την καταστροφή, για μια νέα εποχή για τη Θεσσαλία», δήλωσε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς μετά τις συνομιλίες που είχε με κατοίκους των περιοχών αυτών.
Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης, Νο 6 (!) σε δημοτικότητα ο Κασσελάκης
Η κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφηκε σε μια ακόμη δημοσκόπηση, και συγκριμένα της Palmos Analysis, από την οποία δεν προκύπτουν ιδιαίτερες εκπλήξεις καθώς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζονται… μια από τα ίδια. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 38,7%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ξανά δεύτερο κόμμα με 14,7% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,6% και το ΚΚΕ με 10,3%. Η Ελληνική Λύση ακολουθεί με 5,9%, οι Σπαρτιάτες με 3,6%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,2%, η ΝΙΚΗ με 3,1%, το ΜεΡΑ25 με 2,8%, ενώ η Νέα Αριστερά συνεχίζει να καταγράφει χαμηλές πτήσεις με 2,2%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός (38%), έναντι 24% του Δημήτρη Κουτσούμπα, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 20% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 17%. Το εντυπωσιακό του σχετικού δείκτη είναι η χαμηλή απήχηση του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Βελόπουλος με 14% περνώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται έκτος και… καταϊδρωμένος με 10% και ακολουθούν ο Αλέξης Χαρίτσης με 8%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 7%, ο Δημήτρης Νατσιός με 4% και ο Βασίλης Στίγκας με 2%.
Στο αντίστοιχο ερώτημα «προς ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα», το 54% απαντά προς τη λανθασμένη, ενώ το 40% προς τη σωστή, ενώ αναφορικά με την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου το 62% δηλώνει «καθόλου» ή «λίγο ικανοποιημένο» και το 38% «πολύ» και «αρκετά». Στο αντίστοιχο ερώτημα για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό ικανοποίησης είναι μόλις 8% («πολύ» και «αρκετά ικανοποιημένοι»), ενώ 9 στους 10 (90%) δήλωσαν «καθόλου» ή «λίγο ικανοποιημένοι». Η ακρίβεια θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα (63%), ακολουθεί η Υγεία (24%) και στην τρίτη θέση ανέβηκε η εγκληματικότητα (23%), μετά και τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας. Παιδεία και χαμηλοί μισθοί συγκεντρώνουν από 20% και ακολουθούν η ανεργία με 18%, η οικονομική ανάπτυξη με 17% και το Μεταναστευτικό με 13%. Όσον αφορά τις προσδοκίες για το 2024 οι θετικές κρίσεις υπερτερούν των αρνητικών κατά μόλις μία μονάδα, με το 29% να θεωρεί ότι θα είναι καλύτερο για την οικογένειά του, έναντι 28%, που πιστεύει ότι θα είναι χειρότερο. Στις προσδοκίες για την κατάσταση της χώρας, το 31% θεωρεί ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα το 2024, ενώ το 32% πιστεύει ότι θα χειροτερέψουν.