Με τις θετικές ειδήσεις που προκύπτουν από το οικονομικό πεδίο και τον αέρα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες στο σύνολό τους δείχνουν την απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα πολιτικά πράγματα, το κυβερνών κόμμα εισέρχεται στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, με το μεταρρυθμιστικό έργο να μπαίνει κεντρικά στον οδικό χάρτη έως και τον Ιούνιο.
Ωστόσο ο δρόμος προς την κάλπη δεν πρέπει να θεωρείται ότι θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, πολύ περισσότερο όταν οι ευρωεκλογές λόγω των ιδιομορφιών και της χαλαρότητας της ψήφου κρύβουν παγίδες, αλλά και γιατί στην πολιτική όπως και στη ζωή οι αστάθμητοι παράγοντες δεν πρέπει να παραγνωρίζονται.
Και εντέλει είναι αυτοί οι παράγοντες που ανησυχούν περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κατέρχονται σε γενικές γραμμές αδύναμα στη νέα εκλογική μάχη, μη δείχνοντας ικανά να απειλήσουν την ηγεμονία της ΝΔ. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζοντας τα γνωστά και σημαντικά εσωκομματικά προβλήματα, αλλά και το φάσμα των μετρήσεων που δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χάνει διαρκώς έδαφος. Το δε ΠΑΣΟΚ γιατί φαίνεται πως αδυνατεί να διαγράψει δυναμική τροχιά εκμεταλλευόμενο τον κενό χώρο που αναπόφευκτα δημιουργήθηκε μετά τη ραγδαία υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυρίαρχος
Όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων μηνών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική παράταξη διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων στον πολιτικό στίβο παρά το κακό ξεκίνημα της δεύτερης θητείας εξαιτίας των φυσικών καταστροφών αλλά και της ακρίβειας που ροκανίζει τη γενική κυβερνητική εικόνα.
Φυσικές καταστροφές και ακρίβεια αποτελούν το προβληματικό σκέλος της κυβερνητικής πορείας προς τις κάλπες, καθώς το πρώτο σκέλος δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά αν -ο μη γένοιτο- υπάρξει επανάληψη φαινομένων σαν τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες του περασμένου καλοκαιριού.
Το δεύτερο σκέλος, η ακρίβεια δηλαδή, ανατρέπει στην πράξη και στην καθημερινότητα των πολιτών όλες τις θετικές ειδήσεις που έχουμε δει στην Οικονομία, από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως και τα διθυραμβικά αφιερώματα των διεθνών ΜΜΕ στο «ελληνικό θαύμα», θέτοντας υπό αίρεση το κυβερνητικό αφήγημα περί του τέλους μιας ολόκληρης εποχής που ξεκίνησε με τα μνημόνια και πλήγωσε αφόρητα την ελληνική κοινωνία.
Παράλληλα όμως η γενική τάση προς τα δεξιά, όπως αυτή καταγράφεται γενικότερα διεθνώς, συνιστά μη αμελητέο δείκτη και στοιχείο ανησυχίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Πολύ περισσότερο όταν στις προθέσεις αυτής της κυβέρνησης είναι να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο ήδη προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος, με βουλευτές και υπουργούς και μεγάλο τμήμα της νεοδημοκρατικής εκλογικής βάσης να εκφράζουν διακριτικές διαφωνίες σε αυτή τη φάση και μετά και την ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά. Αν τελικά η κυβέρνηση επιλέξει να φέρει το νομοσχέδιο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου μένει να το δούμε, όπως επίσης μένει να δούμε και τον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει στα ποσοστά της ΝΔ αν αυτό συμβεί.
Με άλλα λόγια, αν, εκ των πραγμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να απειλήσουν την ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι διαρροές και οι απώλειες από τα δεξιά συνιστούν υπαρκτό ενδεχόμενο, το οποίο ουδείς μπορεί να αποκλείσει, και παράλληλα πηγή ανησυχίας στα κυβερνητικά ενδότερα με πολλαπλασιαστική ισχύ λόγω της χαλαρής ψήφου.
Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης εισάγεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, όπου αναμένεται να έρθουν μέσα στον Ιανουάριο τέσσερα νομοσχέδια, τα οποία εντάσσονται στην προμετωπίδα όσων η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει στην τετραετία: την αλλαγή δηλαδή του μοντέλου και την προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις αλλά και τις προσφερόμενες υπηρεσίες από το κράτος προς τον πολίτη.
Τα τέσσερα νομοσχέδια
Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες ως απάντηση στην έξαρση των φαινομένων βίας στον δημόσιο βίο, που αυξάνουν το αίσθημα της ανασφάλειας, με ρυθμίσεις που στοχεύουν στον δραστικό περιορισμό της ατιμωρησίας και στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Το δεύτερο αφορά την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και θα είναι ίσως το πρώτο που θα ψηφιστεί μετά την επανέναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών.
Έπεται η ίδρυση των μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αναμένεται να διχάσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς τμήμα του τάσσεται κατά, και πιθανότατα τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου επίσης στελέχη του κινούνται σε άλλη γραμμή από την επίσημη.
Το τέταρτο νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στη Βουλή αφορά τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, με την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να πατάξει τα φαινόμενα αυτά εντός και εκτός αθλητικών χώρων.
ΜΕ ΤΗ ΔΗΦΝΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Την έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο», η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την κόρη του Δάφνη