Ο Παύλος Πολάκης έσπασε τη σιωπή του και με μια… αρχηγική συνέντευξη στην «Αυγή» έδειξε τον Αλέξη Τσίπρα ως τον βασικό υπεύθυνο της διπλής εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ και ως προέκταση της σημερινής εικόνας του κόμματος. Κατηγόρησε παράλληλα τους «11» ως αποκλειστικούς υπαίτιους της διάσπασης, μιλώντας για ειλημμένη απόφαση, για την οποία απλώς «εφευρέθηκαν πολιτικές διαφωνίες».
Ο κ. Πολάκης όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αποφύγει να τοποθετηθεί για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ και η παρέμβασή του με την εκπνοή του έτους και λίγες ώρες πριν από την έλευση του 2024 έχει τη σημασία της, καθώς το κόμμα εισέρχεται σε συνεδριακή τροχιά, αλλά και γιατί εσωκομματικά σιγοβράζει η δυσαρέσκεια για την αναποτελεσματική παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στη δημόσια σφαίρα, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη δημοσκοπική κατρακύλα.
Ο Χανιώτης βουλευτής απέφυγε να πει κάτι για τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στα έργα και τις ημέρες του προκατόχου του, τον οποίο εντέλει, χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά, «φωτογραφίζει» ως υπεύθυνο. «Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι κάτι δεν πήγε καλά στα τέσσερα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν στην αντιπολίτευση. Κατά την κυβερνητική μας θητεία, παρόλο που αναγκαστήκαμε να πορευτούμε με ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας, ο λαός μάς επιβράβευσε στο τέλος με ένα 32%. Αντίθετα, έπειτα από τέσσερα χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε σχεδόν 14 ποσοστιαίες μονάδες», σημείωσε και στη συνέχεια τόνισε με επικριτική διάθεση για τον τρόπο που πολιτεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι έγιναν λάθη τόσο κατά τη διάρκεια της τετραετίας (ύφος και ένταση αντιπολιτευτικού λόγου, λάθος επιλογή των θεμάτων που αναδείξαμε κεντρικά, ανοχή στις επιλογές της ΝΔ κατά την πανδημία κ.ά.) όσο και κατά την προεκλογική περίοδο (ατυχείς δηλώσεις τις τελευταίες μέρες, θολό μήνυμα, απεύθυνση γενικά κι αόριστα στον μεσαίο χώρο και όχι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες κ.ά.)».
Ο Παύλος Πολάκης παρουσιάστηκε καθησυχαστικός για τις χαμηλές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «απολύτως λογικό» να εμφανίζει αυτή την εποχή δημοσκοπική κάμψη δεδομένων όσων συνέβησαν από τις εκλογές του Ιουνίου και μετά.
Οι δημοσκοπήσεις
«Κατά την προσωπική μου άποψη, τα νούμερα που έχουν δώσει οι διάφορες δημοσκοπικές εταιρείες έχουν διπλή ανάγνωση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από τη μία, ναι μεν υπάρχει απώλεια ποσοστών, που θεωρώ πως σύντομα θα αναστραφεί. Από την άλλη, είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Στο χέρι μας λοιπόν είναι η ολική ανατροπή», υπογράμμισε, για να τονίσει ότι «η επανεκκίνηση θα έρθει όταν λειτουργήσουμε ξανά ως ενιαίο κόμμα, εκπέμποντας με μια φωνή το ίδιο μήνυμα που θα αφορά ένα λαϊκά κατανοητό πολιτικό σχέδιο, ικανό να πείσει συγκεκριμένα πλειοψηφικά κοινωνικά στρώματα ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και κυρίως ότι είναι υλοποιήσιμο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για συνέδριο και για ευρωεκλογές σε κλίμα ηττοπάθειας
Με ζητούμενο να βρει βηματισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε προσυνεδριακή περίοδο με το βλέμμα στις ευρωκάλπες και με στόχο να αντιστρέψει τις άσχημες εντυπώσεις που παρήχθησαν όλη την τελευταία περίοδο. Με αφορμή δε τη νομοθετική πρωτοβουλία για την επιστολική ψήφο, πληροφορίες θέλουν τον Στέφανο Κασσελάκη να πραγματοποιεί περιοδείες σε χώρες και πόλεις με έντονο το στοιχείο της ομογένειας. Την άνοιξη δε, σε χρόνο άγνωστο για την ώρα, είναι πιθανό να στηθούν νέες εσωκομματικές κάλπες προκριματικού χαρακτήρα για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, η επιχείρηση επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ σκιάζεται από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες όλες επιτείνουν αισθήματα απογοήτευσης και ηττοπάθειας.
Πολιτική απόφαση
Σε αυτό το κλίμα, συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις της Επιτροπής Θέσεων για την ολοκλήρωση του κειμένου της πολιτικής απόφασης. Ήδη έχουν συγκροτηθεί τέσσερις μικρότερες ομάδες με επικεφαλής τα τέσσερα στελέχη του Συντονιστικού (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας, Ρένα Δούρου), που επεξεργάζονται τις θεματικές του προσυνεδριακού κειμένου. Αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανάλυση της διεθνούς και της εγχώριας πραγματικότητας, τα αίτια της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, τη στρατηγική και τις προγραμματικές προτεραιότητες του κόμματος.
Όσον αφορά τις λίστες μελών για το συνέδριο αναμένεται να κλείσουν στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ το μέτρο αντιπροσώπευσης θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες και πάντως πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα συγκληθεί στις 13 και 14 Ιανουαρίου. Εκεί αναμένεται να εγκριθούν τα προσυνεδριακά κείμενα και ο κανονισμός του προσυνεδριακού διαλόγου.
Μέσα στον Ιανουάριο θα τεθούν σε λειτουργία και τα 29 think tanks υπό την ευθύνη της Διάνας Βουτυράκου, ενώ θα ξεκινήσουν και τα περιφερειακά συνέδρια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επίσης και τα θεματικά συνέδρια, μέσω των οποίων η Κουμουνδούρου αποσκοπεί στην ανάδειξη των βασικών πολιτικών προτεραιοτήτων. Μεταξύ των θεματικών μεγάλο βάρος θα δοθεί στην ακρίβεια, την πρόταση του κόμματος για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στο κοινωνικό κράτος και στην κλιματική κρίση.
Ο Κασσελάκης στο Φανάρι τα Θεοφάνια
Στις 8 Ιανουαρίου αναμένεται να επιστρέψει ο Στέφανος Κασσελάκης στην Αθήνα και αφού θα έχει προηγηθεί επίσκεψή του στο Φανάρι για τα Θεοφάνια, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αυτή δεν θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δει τον Πατριάρχη τον περασμένο Οκτώβριο. Ο ίδιος είχε μιλήσει για αυτή τη συνάντηση σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», όταν ρωτήθηκε αν είχε δεχθεί επικρίσεις από κληρικούς ή ιεράρχες για τη σεξουαλική επιλογή του. «Όχι, κανείς, ποτέ. Το αντίθετο. Και στη συνάντηση με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη τού ανέφερα για τον σύντροφό μου και αντέδρασε φυσιολογικά, δεν υπήρχε κανένας ενδοιασμός. Εξέφρασα την επιθυμία να πάω στο Φανάρι και ο Πατριάρχης είπε “με μεγάλη χαρά, τα Θεοφάνια”». Δεν έχει πάντως οριστεί ακόμη πότε θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με δεδομένη την αρνητική θέση που έχει λάβει η Εκκλησία της Ελλάδος στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.