Μεταρρυθμίσεις σε Ασφάλεια και Δικαιοσύνη

Αλλαγές σε τρεις άξονες στον Ποινικό Κώδικα, αναβάθμιση και ενίσχυση της Αστυνομίας
14:51 - 28 Δεκέμβριος 2023

Με στρατηγική πυξίδα την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της δημόσιας σφαίρας επιθυμεί να κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου και καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου έτους. Ούτως ή άλλως, η σύγκλιση ανάμεσα στην ελληνική πραγματικότητα και τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους σε μία σειρά από πεδία, ήτοι από την Οικονομία έως τους Θεσμούς, την Υγεία και τη Δικαιοσύνη, ιεραρχήθηκε ήδη από την προεκλογική περίοδο ως απόλυτη προτεραιότητα της δεύτερης συναπτής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μία μικρή σχετικά καθυστέρηση στη δρομολόγηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων, που διαπιστώθηκε τους πρώτους μήνες της νέας 4ετίας, αποδίδεται στο πολύ δύσκολο καλοκαίρι που βίωσε η πατρίδα μας σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης (mega fires και καταστροφικές πλημμύρες), αλλά και σε επιμέρους αστοχίες, οι οποίες εν πολλοίς κυριάρχησαν στην κυβερνητική καθημερινότητα.

Μη κρατικά ΑΕΙ

Πάντως, οι ανακοινώσεις των τελευταίων εβδομάδων για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, αλλά και η ψήφιση εντός του Ιανουαρίου του πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα για την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων μέσω παραρτημάτων τους στη χώρα μας έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που αποκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου μεταρρυθμιστικός οίστρος της κυβέρνησης. Στην οποία κυβέρνηση επιμένουν ότι το 2024 είναι έτος αφιερωμένο στις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις επενδύσεις.

«Δεν θα μας επιτρεπόταν να ζυγίζουμε πολιτικά κόστη σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Το μόνο που ζυγίζουμε είναι το όφελος των πολιτών. Δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις μας να είναι υπέρ των πολιτών και της χώρας», διεμήνυσε μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνοντας το σύνθημα ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει έναντι πιέσεων από συντεχνίες ή μειοψηφίες, που είτε ξεβολεύονται είτε χάνουν προνόμια δεκαετιών.

Μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις το πρώτο δίμηνο του 2024 είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που εντοπίζονται κατά κύριο λόγο σε τρεις άξονες: στο μείζον ζητούμενο της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης, στην κατάργηση ρυθμίσεων που έφερε στον Ποινικό Κώδικα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, και η οποία μετέτρεπε κακουργήματα σε πλημμελήματα, και την αυστηρότερη έκτιση των ποινών περιορίζοντας σημαντικά την καταχρηστική πρακτική της «υφ’ όρων απόλυσης». Οι προαναφερθείσες αλλαγές που δρομολογούνται συμβαδίζουν με τις κυοφορούμενες αναβαθμίσεις τόσο στην υλικοτεχνική υποστήριξη των γυναικών και των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. όσο και στην καταπολέμηση της δεδομένης υποστελέχωσης των Αστυνομικών Τμημάτων μέσω της κατάργησης των αθρόων τα προηγούμενα χρόνια αποσπάσεων αστυνομικών σε γραφεία. Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν ότι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας αλλά και ο κανόνας «νομιμότητα παντού», που πρέπει να διατρέχει εγκάρσια όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου, αποτελούν έναν από τους τρεις κύριους πυλώνες του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού.

Περιπολίες αστυνομικών στους δρόμους της Αθήνας

Ειδικός πολιτικός, και ενδεχομένως νομικός, χειρισμός είναι δεδομένο πως θα απαιτηθεί για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία – νομοσχέδιο που έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι θα φέρει εντός της τρέχουσας θητείας.

Αντιδράσεις

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί σε όλους τους τόνους να αποδραματοποιήσει το υπό εισαγωγή νομοθέτημα κάνοντας λόγο για εκκρεμότητα που πρέπει να διευθετηθεί ως προς την ευθυγράμμιση του εγχώριου δικαιικού συστήματος με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ωστόσο, είναι σαφές ότι για ένα σεβαστό τμήμα του «γαλάζιου» πολιτικού προσωπικού, αλλά και της κομματικής βάσης, το συγκεκριμένο θέμα αφυπνίζει τα συντηρητικά αντανακλαστικά και πυροδοτεί αντιδράσεις.

«Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση για το τι θα φέρουμε, τι δεν θα φέρουμε. Ας δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση, γιατί εγώ που είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος, που είναι υποχρέωσή μου και τιμή μου να υπερασπίζομαι τις νομοθετικές πρωτοβουλίες μιας κυβέρνησης που δεν θέλει να βάλει νερό στο κρασί της, δεν το έχω δει ακόμη το κείμενο. Να ξέρουμε, δηλαδή, για τι μιλάμε. Το “όλα στην ώρα τους” δεν είναι πρόσχημα, δεν είναι σχήμα λόγου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης, επιχειρώντας, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, να τοποθετηθεί το θέμα στη σωστή του βάση. Κατά μία εκδοχή, που φαίνεται προς το παρόν να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο νομοθέτημα να έλθει νωρίτερα του αναμενόμενου και συγκεκριμένα πριν από το ορόσημο των ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, την ψήφισή του δεν θα συνοδεύει κατ’ εξαίρεση ο κανόνας της κομματικής πειθαρχίας, τουλάχιστον για τους κυβερνητικούς βουλευτές. Διαφορετική αναμένεται η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει ο πρωθυπουργός για τους υπουργούς, καθώς θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ενδεχόμενη καταψήφισή του να ενεργοποιεί αυτομάτως κυρώσεις.