Ξεκάθαρη θέση κατά της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια παίρνει η ιεραρχία. Σε εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, που εστάλη σε όλες τις μητροπόλεις της Ελλάδας, μετά και τις θέσεις που διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, αναφέρεται ρητά η αντίθεση της Εκκλησίας στην τεκνοθεσία: «Κανένας κοινωνικός εκσυγχρονισμός και καμία πολιτική ορθότητα δεν μπορεί να ξεγελάσει τη φυσική ανάγκη των παιδιών για πατέρα και μητέρα με υποκατάστατες λύσεις, όπως άτομα του ίδιου φύλου που υποδύονται τον γονέα Α και τον γονέα Β», αναφέρεται στην εγκύκλιο, όπου επίσης τονίζεται ότι δεν πρέπει τα παιδιά να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ακτιβιστικής πίεσης. «Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ζώα συντροφιάς για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας ούτε αξεσουάρ, που θα επισημοποιήσουν ή θα καταστήσουν κοινωνικά αποδεκτή μια ομόφυλη συμβίωση», υπογραμμίζει η Εκκλησία στην εγκύκλιο.
Η εγκύκλιος
Αρχικά στην εγκύκλιο αναφέρεται πως «η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν τάσσεται ειδικά κατά του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά τάσσεται κατά του πολιτικού γάμου γενικώς. Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού έχει τη δική της θετική πρόταση ζωής, που είναι ο χριστιανικός γάμος μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Μέσα από την οπτική της Εκκλησίας ο γάμος δεν μπορεί να υποβιβασθεί στο επίπεδο ενός συμφωνητικού που υπογράφεται ενώπιον συμβολαιογράφου ή μίας κοινής δήλωσης ενώπιον του τοπικού δήμου».
Για τους ομοφυλόφιλους αναφέρεται πως «δεν μπορεί να κατακριθεί κανένας για τα χαρακτηριστικά και τις τάσεις με τις οποίες γεννήθηκε. Η Εκκλησία είναι οικογένεια που δεν απορρίπτει κανένα πρόσωπο για τις αδυναμίες του, αλλά το προτρέπει σε διαρκή αγώνα για να τις υπερβαίνει. Όμως από εκεί και έπειτα, κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος και επομένως υπεύθυνος εάν οι επιλογές του, οι πράξεις και ο τρόπος ζωής του τον οδηγούν ή τον απομακρύνουν από τον Θεό».
Όσον αφορά το αίτημα των ομόφυλων ζευγαριών για ίσα δικαιώματα; «Προκειμένου να γίνει λόγος για ανάγκη ίσης μεταχείρισης ή εξίσωσης μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών στο δικαίωμα του γάμου και της υιοθεσίας στην Ελλάδα, πρέπει να προϋπήρχε νομικά αδικαιολόγητη ανισότητα που πρέπει να αποκατασταθεί. Αυτό δεν είναι αλήθεια», επισημαίνεται, εξηγώντας πως η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εξηγήσει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη υποχρεούνται να νομοθετήσουν για τα ομόφυλα ζευγάρια μόνον εναλλακτικούς θεσμούς αστικής ένωσης (όπως το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στην Ελλάδα).
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι «ανέφικτη η επέκταση του γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια χωρίς δικαίωμα υιοθεσίας». Επικαλούμενη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο θέμα της τεκνοθεσίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι το κράτος οφείλει να παρέχει σε ένα παιδί την κατάλληλη οικογένεια για να το μεγαλώσει και όχι να παρέχει παιδιά σε όποιον θέλει να γίνει γονέας, με προτεραιότητα στο συμφέρον του παιδιού.
«Στο πλαίσιο αυτό είναι νόμιμη η επιλογή του κράτους να μην παρέχει παιδιά προς υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια, αφού αντικειμενικά αδυνατούν να μεταδώσουν στα παιδιά το πατρικό και το μητρικό πρότυπο και αποκλίνουν από τους βιολογικούς και κοινωνικούς ρόλους των δύο φύλων», καταλήγουν οι ιεράρχες.