«Ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία»

Το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
15:59 - 21 Δεκεμβρίου 2023

Μικρή ειρηνική επανάσταση χαρακτήρισε κορυφαίος κυβερνητικός παράγων το νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, που διαμορφώνει το πλαίσιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέσω παραρτημάτων τους στη χώρα μας, προκειμένου να υπογραμμίσει τον υψηλό συμβολισμό που έχει η συγκεκριμένη αλλαγή τόσο για τη χώρα μας όσο και για την κεντροδεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας της οποίας αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία ιστορική μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση περιγράφοντας σε αδρές γραμμές τα σημαντικά οφέλη σε διάφορα επίπεδα και επιμένοντας ότι μέσω αυτού η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί πόλος έλξης για αλλοδαπούς αλλά και για τους ημεδαπούς φοιτητές.

Ενδιαφέρον

«Τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, από τα οποία πρέπει να σας πω ότι ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει κι αυτές με τη σειρά τους να τηρούν πολύ συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη βαρύνουσα οικονομική διάσταση, καθώς, όπως τόνισε, τα ποσά, που θα δαπανούνταν για τη φοίτηση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού θα διοχετευθούν στην εθνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», μετά την εισηγητική παρέμβαση του υπουργού Παιδείας πολλοί εκ των συναδέλφων του ζήτησαν τον λόγο, προκειμένου να κατατοπιστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο για το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου όσο και εν όψει των δημόσιων τοποθετήσεών του.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν παρεμβάσεις τόσο για το κατά πόσον θα μπορούσαν τα εν λόγω παραρτήματα να είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σχετικά με τις προϋποθέσεις που τίθενται για τη λειτουργία τους αλλά και για την αντιστοίχιση των πτυχίων τους, τις οποίες κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν εποικοδομητικές. «Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στον δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθρου 16, με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα. Θα έχει, συνεπώς, μεγάλο ενδιαφέρον και ο διάλογος που θα ακολουθήσει για να φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση αρχές Ιανουαρίου για να ψηφιστεί προς τα τέλη του ιδίου μήνα με αρχές Φεβρουαρίου.

Οπαδική βία

 Μικρότερη σε διάρκεια, αλλά ζωηρότερη ήταν η συζήτηση για τις παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, κατά της οπαδικής βίας. «Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, εμείς οι ίδιοι έχουμε αναγνωρίσει ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις. Δεν θα ξαναπώ το κοινότοπο, ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, αλλά αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι πως πια υπάρχει μία απαίτηση, καθολική απαίτηση, να ξαναγίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικής άμιλλας, αλλά και αρμονικής συνάντησης όσων αγαπούν τα σπορ και να μην αναγκαζόμαστε να “καταναλώνουμε” σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την Αστυνομία κάθε Κυριακή για να εξασφαλίζουμε ότι δεν θα γίνονται επεισόδια στα γήπεδα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τα μέτρα που καθιερώνουν μεταξύ άλλων το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που με τη συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά, τη λειτουργία μίας μόνο λέσχης φιλάθλων ανά ομάδα και την εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA.

Πάντως και σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» μετά την παρουσίαση του κ. Βρούτση, ο προκάτοχός του και νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, επισήμανε ότι τα προβλεπόμενα στο πλαίσιο αυτοματοποιημένων κυρώσεων πρόστιμα αλλά και η στέρηση εσόδων ομάδων υπεύθυνων για την τέλεση επεισοδίων θα πρέπει να βεβαιώνονται από πολιτικό προϊστάμενο και εν προκειμένω τον γενικό γραμματέα ή τον υφυπουργό και όχι από τον υπηρεσιακό γενικό διευθυντή. Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπτώσεις υπό τις οποίες θα αφαιρούνται και σε ποιο ύψος τα έσοδα από το Στοίχημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδειξε να συμμερίζεται τις απόψεις Αυγενάκη, με τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου να επιβεβαιώνει πως θα επέλθουν στοχευμένες βελτιώσεις στο εν λόγω νομοσχέδιο. Όπως αποφασίστηκε, εξάλλου, αμέσως μετά την εορταστική ανάπαυλα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχει προγραμματιστεί εμβόλιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση δεν καλύφθηκε όλη η προκαθορισμένη ατζέντα και δη δύο νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με δύο γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ

Και ενώ η κυβέρνηση προχωράει στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στον ΣΥΡΙΖΑ έμπλεξαν τις γραμμές τους, με δεδομένο ότι η επίσημη στάση είναι κάθετα αντίθετη στην ίδρυσή τους, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης και στελέχη γύρω από αυτόν τάσσονται υπέρ. Ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης τόνισε ότι «το κρίσιμο δεν είναι η ίδρυση ad hoc μη κρατικών ΑΕΙ αλλά η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας» και συμπλήρωσε: «Οφείλουμε να το δούμε (σ.σ. τα μη κρατικά πανεπιστήμια).

Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση στο πλαίσιο της άρσης περιπτώσεων που δεν διέπουν τον ορθό ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, δεν μπορούμε παρά να μελετήσουμε τι συμβαίνει. Δεν είμαστε αρνητικοί εκ προοιμίου». Στο ίδιο πνεύμα ο Πέτρος Παππάς, στενός συνεργάτης επίσης του κ. Κασσελάκη, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να λέει “όχι” σε όλα», τονίζοντας ότι αυτή η στάση δεν ωφέλησε το κόμμα. Ο κ. Παππάς, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τις συνεργασίες ξένων πανεπιστημίων με το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη συζήτηση για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και για το πώς και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα, αλλά είμαι κομμάτι ενός κόμματος που αποφασίζει συλλογικά. Εγώ στα όργανα του κόμματος και στο συνέδριο που θα ακολουθήσει και θα εκφράσω τις απόψεις μου και θα προσπαθήσω να πείσω για αυτές», τόνισε ο κ. Παππάς.