Η Ελλάδα έλαβε επίσημα έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας (DSCA) για την αγορά 35 ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων UH-60 Black Hawk από τον αμερικανικό κατασκευαστή Sikorsky, θυγατρική εταιρεία της Lockheed Martin. Πρόκειται για ένα δικινητήριο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων υψηλής αξιοπιστίας που βρίσκεται σε υπηρεσία σε δεκάδες στρατούς στον κόσμο.
Η συμφωνία, που είχε εκτιμηθεί σε περίπου 1,95 δισ. δολάρια (1,78 δισ. ευρώ), θα αντικαταστήσει τον… βετεράνο του Βιετνάμ, το Bell UH-1 Iroquois της Αεροπορίας Στρατού, που θα αρχίσει να αποσύρεται σταδιακά. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε την επιλογή να στραφεί στον πολωνικό όμιλο PZL Mielec, ο οποίος παράγει μια παραλλαγή του UH-60 Black Hawk γνωστό ως S-70, επέλεξε αντ’ αυτού τη διαδικασία στρατιωτικών πωλήσεων στο εξωτερικό (FMS), προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και της αμερικανικής κυβέρνησης.
Τα ελικόπτερα θα παραδοθούν μαζί με κινητήρες, συστήματα προειδοποίησης πυραύλων, ενσωματωμένα συστήματα επικοινωνίας και ελέγχου. Όπως ξεκαθαρίζεται, ωστόσο, τόσο από πηγές του ελληνικού επιτελείου όσο και από αντίστοιχες της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky, σε καμία περίπτωση το τελικό κόστος δεν θα φτάσει τα 1,95 δισ. δολάρια, καθώς οι Αμερικανοί σε αυτό το ποσό υπολογίζουν συστήματα τα οποία δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία. Αποτελεί πάγια τακτική να περιλαμβάνεται στην πρόταση το σύνολο των συστημάτων και οπλισμού που μπορούν να παραχωρηθούν.
Με βάση τις ανάγκες για τα 31 ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και για τα 4, τα οποία προορίζονται για τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, το τελικό κόστος -όπως αναφέρεται- δεν θα ξεπεράσει τα 1,5 δισ. δολάρια. Η σχετική έκθεση της Υπηρεσίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια (DSCA), εξάλλου, αναφέρει ότι η έκδοση της μέγιστης διαμόρφωσης πρόκειται να εξοπλίσει μόνο συγκεκριμένο αριθμό ελικοπτέρων και όχι το σύνολό τους.