«Δεν αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις ως ανυπέρβλητα εμπόδια αλλά ως καταλύτες προόδου», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στην «Οικονομική Επιθεώρηση», στο ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού υπό τον τίτλο «Ο κόσμος που έρχεται – 2024».
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις προσπάθεια της κυβέρνησης να βρεθεί η χώρα στις πρώτες θέσεις της ψηφιακής εξέλιξης και της αξιοποίησης των πολλών εργαλείων που δίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ): από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την Πολιτική Προστασία και την Εθνική Άµυνα, µέχρι την Υγεία, την Παιδεία και την αύξηση της παραγωγικότητας, με μέριμνα όσον αφορά το ηθικό σκέλος που σχετίζεται με την προσεκτική χρήση της ΤΝ.
Έλεγχος
«Μένουμε, όµως, και σε επιφυλακή για τη ρύθμιση και τον δηµοκρατικό έλεγχο των εκθετικών τεχνολογιών. Στόχος, άλλωστε, είναι η πατρίδα µας να εξελιχθεί και σε εισηγητή πρωτοβουλιών για µια υπεύθυνη και ηθική στροφή του ψηφιακού σύµπαντος», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης ενώ σε άλλο σημείο περιγράφει τις προκλήσεις που θέτει η εποχή της παγκοσμιοποίησης ως αφετηρία για την εθνική πρόοδο. «Από τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, η χώρα εκπέμπει διεθνώς ένα σύνθηµα ανθεκτικότητας, προσαρµοστικότητας και ανίχνευσης της καινούργιας εποχής στα βήµατα του Οδυσσέα.
Ξεπερνώντας, δηλαδή, τις επίκαιρες δοκιµασίες, ώστε να τις µεταλλάσσει σε πυροδότες συλλογικής προόδου. Όµως, ας µη γελιόµαστε. Απέναντι στις προκλήσεις που ανατέλλουν, οι κυβερνήσεις έχουν χρέος να αντιληφθούν τα χαρακτηριστικά ενός ήδη παγκοσµιοποιηµένου κόσµου. Με πρώτο από όλα ότι στο εξής κάθε µεγάλο πρόβληµα θα είναι κοινό. Συνεπώς θα προϋποθέτει και κοινή, διακρατική αντιµετώπιση. Την ίδια στιγµή, η πολιτική οφείλει να µην αποστεί του ρολού για τον οποίο υπάρχει: να βελτιώνει, δηλαδή, τη ζωή των πολιτών, µειώνοντας τις αδικίες, µακριά από τα ακραία συνθήµατα του λαϊκισµού, που διαλαλεί εύκολες λύσεις στα δύσκολα προβλήµατα. Και µετατρέποντας τη συλλογική προκοπή σε ατοµική ευηµερία», αναφέρει ο πρωθυπουργός στο άρθρο του.