Ανατολίτικο παζάρι Ταγίπ για τα F-16

18:38 - 19 Δεκεμβρίου 2023

Το πρόσφατο ραντεβού τους φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετό και υπήρξε συνέχεια, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Λίγες ώρες μετά, διπλωματικές πηγές της γείτονος προχώρησαν σε επιλεκτικές διαρροές, ενδεικτικές του ανατολίτικου παζαριού που κάνει η Άγκυρα αλλά και πόσο πολύ θέλουν τα F-16. «Ασκήστε επιρροή στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα», ήταν το πρώτο αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν που μετέφερε ο κ. Φιντάν στην αμερικανική πλευρά. Ως εδώ καλά. Υπήρχε όμως και ένα άλλο μήνυμα με αστερίσκους. «Δώστε μας τα F-16 και εμείς θα δώσουμε το “πράσινο φως” για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» και κάπως έτσι ερμηνεύεται το δεύτερο μήνυμα που έστειλε η Άγκυρα στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την υποψηφιότητα ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία, την οποία δεν έχει επικυρώσει ακόμη το τουρκικό Κοινοβούλιο. Εκείνη την ώρα τέθηκε όλως «τυχαίως» εκ νέου και το αίτημα της Άγκυρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Γνώστες των αμερικανοτουρκικών σχέσεων εκτιμούν, μιλώντας στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», ότι η Τουρκία θα συνεχίσει το παζάρι μέχρι να πάρει αυτό που θέλει και αμφότερες οι πλευρές φαίνεται ότι θα ικανοποιηθούν. Οι μεν Τούρκοι θα αγοράσουν τα μαχητικά, οι δε Αμερικανοί θα ενισχύσουν το ΝΑΤΟ. Ως γνωστόν, από το 2021 ζητά η Τουρκία από τη Lockheed Martin να αγοράσει 40 F-16 και να εκσυγχρονίσει 80 αεροσκάφη που ήδη έχει. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εγκρίνει αυτή την αγοραπωλησία, ωστόσο το Κογκρέσο προβάλλει αντιστάσεις λόγω της πρότερης αντισυμμαχικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Η συνομιλία έγινε τρεις ημέρες μετά την επικοινωνία του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο. Η τουρκική πλευρά έσπευσε να τονίσει ότι ο κ. Μπλίνκεν ήταν αυτός που τηλεφώνησε στον κ. Φιντάν και όχι το αντίστροφο. Από την άλλη, η επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνομιλία των δύο υπουργών ανέφερε το θέμα της Σουηδίας, χωρίς όμως να θίγει εκείνο που «καίει» τους Τούρκους. Δηλαδή την αγορά των μαχητικών, ενώ στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου γινόταν έμμεση αναφορά στο θέμα, καθώς μιλούσε για τη «διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ». Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι τέθηκε η αγορά νέων F-16 και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων.