Ως η πρώτη σοβαρή εσωκομματική αναταραχή επί ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ μπορεί να καταγραφεί η διάσταση απόψεων σχετικά με τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας σε μετανάστες. Σε αυτό το κλίμα και με το φόβο διαρροών τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας εξαιρουμένου του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όπως δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι στους γενικούς κανόνες υπάρχουν και κατά περίπτωση εξαιρέσεις, τονίζοντας, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει καμία προσπάθεια απομόνωσης του πρώην πρωθυπουργού.
Ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε ότι μπορεί μεν να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για κάποια ζητήματα, ωστόσο, τελικά οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι ενιαίες, ενώ σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν υπάρξει κι άλλη διαφοροποίηση υπονόησε εμμέσως ότι θα ακολουθηθούν πειθαρχικές διαδικασίες ή και διαγραφή του διαφωνούντος παραπέμποντας στα «προβλεπόμενα». Σε αυτό το πνεύμα ο Άδωνις Γεωργιάδης έστειλε σαφές και συνάμα αυστηρό μήνυμα προς τυχόν διαφωνούντες: όποιος δεν ψηφίσει (την τροπολογία) χαιρετά. «Δεν νοείται βουλευτής της ΝΔ να μην ψηφίσει μία κεντρική επιλογή της κυβέρνησης», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας. «Όταν αποφασίζεις να είσαι σε ένα κόμμα, δεσμεύεσαι από τις αποφάσεις του κόμματος. Εάν θες να κάνεις δική σου πολιτική, χαιρετάς και κάνεις κάτι άλλο, έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες», είπε ο υπουργός Εργασίας (Mega).
Μετά την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήρε ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος εξαπέλυσε πυρά στο πρόσωπο του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Καιρίδη χαρακτηρίζοντας την τροπολογία «έκπτωση» στη μεταναστευτική πολιτική της ΝΔ. Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι είναι «σωστές οι ενστάσεις Σαμαρά» και έκανε γνωστό πως αν δεν ετίθετο θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο ίδιος θα καταψήφιζε την τροπολογία. «Όταν σε μία μεταναστευτική ρύθμιση ψηφίζουμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ μας επικροτεί, θα πρέπει να μας προβληματίζει. Είμαι από τους ανθρώπους που θέλω και πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική και δεν το έχω κρύψει. Υπό αυτή την έννοια δεν συμφωνώ με οποιαδήποτε έκπτωση γίνεται σε αυτή την πολιτική, για οποιονδήποτε λόγο, έστω και για έκτακτες συνθήκες», είπε ο βουλευτής (ΑΝΤ1).
Τη διαφωνία του όχι όσον αφορά την τροπολογία αυτή καθαυτή αλλά με τον τρόπο που έγινε, χωρίς, δηλαδή, να έχει προηγηθεί ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ, εξέφρασε ο Νικήτας Κακλαμάνης
Οι χειρισμοί
«Για μια ακόμη φορά δεν έγινε σωστός χειρισμός. Πρέπει να καταλάβουν οι υπουργοί και οι σύμβουλοι του Μαξίμου ότι πρέπει να σέβονται την Κοινοβουλευτική Ομάδα που στηρίζει την κυβέρνηση. Αν η τροπολογία αυτή είχε παρουσιαστεί τουλάχιστον στους βουλευτές που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή, είχε συζητηθεί μαζί τους και είχαν δοθεί απαντήσεις στα ερωτήματα, ουδέν πρόβλημα θα υπήρχε», σημείωσε (Real FΜ).
Τη ρύθμιση υπερασπίστηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης τονίζοντας, μεταξύ άλλων (Σκάι), ότι «δεν πρόκειται να πετύχουμε ανάπτυξη 3% εάν δεν κάνουμε κάτι με το μείζον θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών» .Να ρίξει τους τόνους επιχείρησε η Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθαρίζοντας κατ’ αρχάς ότι η ίδια δεν έχει καμία βεντέτα με τον Αντώνη Σαμαρά. Η κυρία Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Σαμαρά έχουν πάρει τα χαρτιά παραμονής 80.000 άνθρωποι με προϋπόθεση την επταετία. «Σήμερα βάζουμε τριετία με αυστηρότερα κριτήρια, καθώς θέλουμε καθαρό ποινικό μητρώο και συμβόλαιο εργασίας. Είναι καλύτερα να κάθεται κάποιος επτά χρόνια στην Ελλάδα χωρίς να ξέρουμε πού βρίσκεται ή να ξέρουμε πού δουλεύουν;», αναρωτήθηκε (Σκάι), τονίζοντας ότι η τροπολογία Καιρίδη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις δύο τελευταίες παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού και τις ενστάσεις που εξέφρασε στα Ελληνοτουρκικά μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, η κυρία Μπακογιάννη είπε: «Είναι μπαρούφες όσα ακούγονται. Απλώς διαφωνώ με τον Σαμαρά. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί γίνονται παρεμβάσεις πριν γίνουν συζητήσεις στα Ελληνοτουρκικά. Γιατί αντιδρά για το θέμα των μεταναστών, ενώ ξέρει ότι είναι ο δικός του νόμος και το μόνο που αλλάζει είναι ότι παίρνουν άδεια παραμονής, δεν γίνονται ελληνοποιήσεις».