Προχωράει τα ιδιωτικά ΑΕΙ, θα αλλάξει και το άρθρο 16

Στο υπουργικό συμβούλιο αύριο το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
15:31 - 19 Δεκεμβρίου 2023

Σημαντικά νομοθετήματα αλλά και σαφή πρόγευση της κυβερνητικής στρατηγικής για το νέο έτος περιέχει η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η τελευταία για το γεμάτα πολιτικά και εκλογικά ορόσημα 2023.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να υπογραμμίζουν ότι πυξίδα της κυβερνητικής δράσης παραμένει η σταθερή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους τους πολίτες, η αισθητή βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και η συνεπής εναντίωσή της στις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους, που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη μακριά από τα ευρωπαϊκά standards.

Στο ίδιο μήκος κύματος και όπως περιέγραψε εν εκτάσει ο πρωθυπουργός προχθές από τη Βουλή, το σκαλοπάτι της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας θεωρείται άκρως σημαντικό όσο και πολλαπλώς χρήσιμο, καθώς επισημαίνεται ότι η προσδοκία περί εισροής 12 δισ. ευρώ ξένων και εγχώριων επενδύσεων για το 2024 θα δημιουργήσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει αλλά και να κλιμακώσει την οικονομική στήριξη προς τους πλέον ευάλωτους, ιδίως εν καιρώ εισαγόμενης, όμως έντονης, ακρίβειας.

  Σε αυτό το πλαίσιο το Μέγαρο Μαξίμου επικαιροποίησε και μέσω των προχθεσινών εξαγγελιών τις ξεκάθαρες προτεραιότητες της τρέχουσας τετραετίας, ήτοι τη βασική επιδίωξη για αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος. Ειδικότερα, η έκπληξη από το Μέγαρο Μαξίμου αφορούσε την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης για τις εφημερίες όλων των ιατρών στο ΕΣΥ από τις αρχές του νέου έτους, κάτι που ισοδυναμεί με έξτρα 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2022 οι γιατροί του ΕΣΥ ήταν οι πρώτοι από όλο το Δημόσιο για τους οποίους ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό πως θα λάβουν αύξηση στις αποδοχές τους από την εποχή των μνημονίων επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την έμφαση που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στη στήριξη των γιατρών του Συστήματος Υγείας και την εν γένει αναμόρφωση του συστήματος.

Τα δύο «ναι» Μαρινάκη

 Στο αυριανό υπουργικό εξάλλου εκτός των φακέλων για το σχέδιο δράσης ανά υπουργείο και τομέα για το 2024 εισάγεται προς έγκριση ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, αυτό για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επί τη βάσει του άρθρου 28 του Συντάγματος. Όταν μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ρωτήθηκε στο χθεσινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών για το εάν μαζί με το υπό έγκριση νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 και εάν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια απάντησε: «Οι απαντήσεις είναι “ναι” και “ναι”. Δηλαδή, στο πρώτο σκέλος και θα φέρουμε αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία που βασίζεται στο άρθρο 28 και αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, παραρτημάτων ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων από το εξωτερικό στη χώρα μας. Άρα, ναι, υπάρχει και θα παραμείνει αναγκαιότητα και θα έρθει η πρότασή μας για αναθεώρηση του άρθρου 16, στον χρόνο που προβλέπει το Σύνταγμα. Άρα, το ένα δεν αποκλείει το άλλο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αδειάζει Κασσελάκη

«Η κυβέρνηση ψήφισε μόνη της τον Προϋπολογισμό του 2024, έναν προϋπολογισμό ακρίβειας, οριζόντιας φορολόγησης και ανεξέλεγκτου ιδιωτικού χρέους», υπογραμμίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιτίθενται στην κυβέρνηση με άξονα τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις πιέσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αντώνη Σαμαρά για την τροπολογία που αφορά τους μετανάστες .

Το οξύμωρο βέβαια στην όλη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ότι ο ίδιος ο αρχηγός του, ο Στέφανος Κασσελάκης, με δηλώσεις του εμφανίζεται από τους θερμότερους υποστηρικτές τασσόμενος υπέρ της ίδρυσης τους στην Ελλάδα.

Αυτή η αντίφαση έρχεται να προστεθεί στις άλλες αντιφάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί ημερών Κασσελάκη. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές «o πρωθυπουργός στο μόνο θέμα που αποδεικνύεται “συνεπής” είναι η απαξίωση των θεσμών, του κράτους δικαίου και η καταστρατήγηση του Συντάγματος», μιλώντας φυσικά για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Και προσθέτουν πως «ο πρωθυπουργός των παρακολουθήσεων, των υποκλοπών, του διεθνούς διασυρμού της χώρας στα θέματα ελευθερίας του Tύπου προβάρει από το βήμα της Βουλής την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αθετώντας τις συνταγματικές προβλέψεις. Η προσβολή του Συντάγματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργού δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολιτευτική περίοδο».

Κι όπως σημειώνουν «ο πρωθυπουργός δεν λογαριάζει το Σύνταγμα, αλλά δειλιάζει και τρέμει μπροστά στην ακροδεξιά του Αντώνη Σαμαρά. Ο δήθεν ευρωπαϊστής και μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται όμηρος ακροδεξιών και ακραία οπισθοδρομικών αντιλήψεων, ακόμη και όταν πρόκειται να υπερασπιστεί μια αυτονόητη τροπολογία για την κοινωνία και την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας».