Ένα δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Αλήθεια» ήταν αρκετό για να προκαλέσει αναστάτωση στην Κύπρο και αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην Τουρκία «για να τα πουν» και αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες στο Ντουμπάι.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Χριστοδουλίδης, μάλλον, απορημένος φέρεται να είπε στον Τ. Ερντογάν ότι είναι Πρόεδρος της Κύπρου και πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία, με τον Τούρκο πρόεδρο να του απαντά ότι «θα δούμε τι θα γίνει μετά την επίσκεψή μου στην Αθήνα».
Η επίσκεψη
Η επίσκεψη στην Αθήνα τελείωσε, πήγε καλά και το θέμα απασχόλησε την κυπριακή -και όχι μόνο- επικαιρότητα. Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση το διέψευσε, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και άρα θα επρόκειτο για μέγα θέμα.
Με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Αντωνίου, να δηλώνει πως «αν είχαμε πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, για επίσκεψη στην Άγκυρα, να είστε βέβαιοι ότι θα το ανακοινώναμε ή θα ήξεραν και οι αρχηγοί, η πολιτική ηγεσία». Αρμόδιες πηγές δήλωσαν στην «Α» ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει σχετική επίσημη πρόσκληση προς τον Πρόεδρο».
Όπως αναμενόταν, οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής βομβάρδισαν με σχετικές ερωτήσεις τον Κύπριο Πρόεδρο. Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεχθεί πρόσκληση από τον Τούρκο πρόεδρο – απαραίτητη προϋπόθεση είναι να του προταθεί κάτι τέτοιο.
Χωρίς, πάντως, να επεκταθεί αναφορικά με όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στον ίδιο και τον Τούρκο πρόεδρο στο Ντουμπάι. «Φυσικά και αν έχω πρόσκληση από τον κύριο Ερντογάν θα τον επισκεφθώ», είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο, αποκάλυψε, όμως, εμμέσως πλην σαφώς, ότι έθεσε υπόψη του Ερντογάν την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Άγκυρα…
«Φυσικά και θα το επιδιώξω και θα σας πω ότι μετέφερα αυτή την ετοιμότητά μου και στον ίδιο αλλά και μέσω τρίτων.
Εάν υπήρχε και ένα ενδεχόμενο να υπάρξει αυτή η συνάντηση, σίγουρα όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση. Η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται ιδιαίτερη σοβαρότητα και δεν προσφέρεται, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, 50 χρόνια μετά και τα τετελεσμένα να ενισχύονται συνεχώς. Δεν προσφέρεται για την εξυπηρέτηση των όποιων άλλων σκοπιμοτήτων», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης και ζήτησε από όλους στην Κύπρο προσοχή και λεπτούς χειρισμούς επί του θέματος, ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία.