Στον… αέρα η ένταξη της Αλβανίας για τον Μπελέρη

Η Ευρώπη βάζει θέμα μειονότητας και δικαιωμάτων - Η Αθήνα ένα βήμα πριν από το βέτο
14:44 - 14 Δεκεμβρίου 2023

Με μεθοδικές κινήσεις όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση σφίγγει το λουρί γύρω από την Αλβανία ως προς την ενταξιακή της προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την έκφραση έμπειρου διπλωμάτη, στο φόντο της εμμονικής άρνησης της ηγεσίας της γειτονικής χώρας να επιτρέψει στον νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, να ορκιστεί – αναφαίρετο πολιτικό του δικαίωμα, απολύτως ξέχωρο από την εν εξελίξει δικαστική διαδικασία. Δηλωτικό των έντονων παρεμβάσεων της Αθήνας είναι το κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησε προχθές το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με διατυπώσεις τέτοιες που εκτιμάται ότι θωρακίζουν περαιτέρω τις ελληνικές θέσεις.

Η σαφής αναφορά στην προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, των περιουσιακών δικαιωμάτων της μειονότητας αλλά και του πολύ κρίσιμου ζητήματος της απογραφής θεωρείται ότι δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στα Τίρανα, που πλέον φαίνεται πως έχουν αυτοεγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ σπασμωδικών κινήσεων, οι οποίες εντέλει υπονομεύουν σαφώς την ενταξιακή προοπτική τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, η Αθήνα μέσω επιστολής της στην Κομισιόν έχει καταθέσει τη ρητή της επιφύλαξη για τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας, εάν προηγουμένως δεν έχει δοθεί λύση στην υπόθεση Μπελέρη. Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση καθιστά σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι θα μπλοκάρει την περαιτέρω ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας ακριβώς στο επόμενο βήμα, το οποίο χρονικά τοποθετείται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες έως τις αρχές του νέου έτους.

Διακήρυξη

Η επιρροή της Αθήνας αποτυπώνεται και στην Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη της Δυτικής Βαλκανικής, καθώς στην παράγραφο 3 η Ένωση υπενθυμίζει τη «δέσμευση των Δυτικών Βαλκανίων στη Δημοκρατία, στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στο Κράτος Δικαίου».

Στο ίδιο εδάφιο τονίζεται «η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο πεδίο του Κράτους Δικαίου και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών», ενώ γίνεται ακόμη αναφορά στην ανάγκη για «εφαρμογή πρακτικών καλής διακυβέρνησης» και στο σεβασμό «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μελών των εθνικών μειονοτήτων». Τέλος, τονίζεται με νόημα η ανάγκη για οριστική επίλυση διμερών διαφορών που έρχονται από το παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι «πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων ως επένδυση στη σταθερότητα, στην ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής».

Στα της διεύρυνσης, οι ίδιες πηγές καθιστούν σαφές ότι «η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της ΕΕ και ως επένδυση στο μέλλον, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα, ως εκ τούτου συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία».

Οι αντιρρήσεις από τον Σολτς

«Να δούμε τη μεγάλη εικόνα» στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ πρότεινε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ζήτησε να προχωρήσει η ένταξη της Αλβανίας. Μιλώντας στη γερμανική Βουλή για τον προϋπολογισμό, υποστήριξε ότι μπορεί να ακολουθηθεί ακόμα και η διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας (που θα παρέκαμπτε το βέτο με το οποίο απειλεί η Αθήνα) για να επιβραβευτούν οι «σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη υλοποιήσει η Αλβανία».

Περισσότεροι πόροι για καταστροφές και Μεταναστευτικό

Με το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμβιβασμός και να παραμείνουν τα κράτη-μέλη της Ένωσης «εγκλωβισμένα» στο υφιστάμενο Σύμφωνο Σταθερότητας, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στη σημερινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν στην οριστικοποίηση του κοινοτικού προϋπολογισμού έως το 2027.

Είναι σαφές ότι το σημαντικό «επίδικο» αναζωπυρώνει την…προαιώνια κόντρα Βορρά και Νότου, με τις χώρες της ομάδας των λεγόμενων Φειδωλών να αντιτίθενται σθεναρά στην προοπτική περαιτέρω κοινοτικών κονδυλίων για το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση. Η νέα συμβιβαστική πρόταση που κόμισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κρίνεται ως ένα βαθμό ικανοποιητική από την Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» προβλέπει επιπρόσθετους πόρους ύψους 2 δισ. ευρώ για το Μεταναστευτικό, ακόμη 2 δισ. ευρώ για την Τουρκία, αλλά και έξτρα 1,5 δισ. ευρώ για τις φυσικές καταστροφές.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν σχετικώς ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει πως μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το Μεταναστευτικό -ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ-, ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις σχετικές παρεμβάσεις του τόσο στην προηγούμενη Σύνοδο EuroMed-9 όσο και στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.