Το αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διοικήσει την Ελλάδα «με καθαρά χέρια» προέταξε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενώ αναφερόμενος στα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετώπισε το κόμμα προσπάθησε να εμφανιστεί ότι τα έχει αφήσει πίσω του.
Έπλεξε δε το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα μιλώντας με θερμά λόγια για τον πρώην πρόεδρο. «Η σχέση μου με τον Αλέξη είναι εξαιρετική. Η βάση του κόμματος προφανώς τον αγαπάει πολύ βαθιά, είναι μεγάλη μου τιμή που τον έχω διαδεχτεί, είναι μεγάλη μου τιμή που έτρεξα δίπλα του στα ενδιάμεσα των δύο εκλογών».
Διευκρινίζοντας μάλιστα αυτή την αναφορά τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει βαθιά κοινωνικός και ανεξάρτητος και να μπορέσει να αγκαλιάσει κόσμο ο οποίος θα πιστέψει ότι μπορεί να ασκήσει αξιόπιστη διακυβέρνηση.
Κατά Ανδρουλάκη
Υπό το κράτος δε της απώλειας της δεύτερης θέσης σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να στρέψει τα βέλη στον Νίκο Ανδρουλάκη και άφησε αιχμές εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Καλό θα ήταν και ο κ. Ανδρουλάκης να έκανε μήνυση εναντίον του κ. Μητσοτάκη και των διοικητών της ΕΥΠ από τη στιγμή που ξέρει ότι τον παρακολουθούσαν, να μάθουμε και από εκεί τι γίνεται», είπε.
Εν τω μεταξύ, χθες ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στην Αιτωλοακαρνανία και συνομίλησε με πολίτες και επαγγελματίες. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη λογική της αδιαμεσολάβητης επαφής με τον κόσμο εκεί όπου εργάζεται και ζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είχαν ενημερωθεί ούτε η Νομαρχιακή Οργάνωση της περιοχής ούτε τα κομματικά στελέχη. «Ήρθα απροειδοποίητα, γιατί θέλω να δω πώς είστε, δεν θέλω να ακούω μόνο τους κομματικούς μηχανισμούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε με πολίτες, άκουσε τα προβλήματα των επαγγελματιών και δεσμεύτηκε ότι τέτοιου είδους επισκέψεις θα είναι συχνές στο πρόγραμμά του.
Ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφτηκε χθες την Αιτωλοακαρνανία, συνομίλησε με πολίτες και επαγγελματίες και έβγαλε αρκετές selfies
«Συκοφαντίες»
Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Δραγασάκης εξαπέλυσε βολές εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τακτική που ακολουθεί στο κόμμα καταλογίζοντάς του παράλληλα «αυταρχισμό». «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από κόμμα ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα, από κόμμα διαλόγου και συμπερίληψης, βλέπουμε να μετασχηματίζεται σε ένα μόρφωμα αυταρχισμού. Υπάρχουν απειλές διαγραφών, διαβολές και συκοφαντίες σε όσους διαφωνούν. Αυτά τα πράγματα τα θεωρώ πολύ αρνητικά για οποιοδήποτε κόμμα, ιδίως για ένα κόμμα της Αριστεράς», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στο Kontra.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα και δεν είναι αξιόπιστος φορέας. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ελκυστικός», πρόσθεσε. Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πετύχει τους στόχους του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, τότε θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε πάντως χθες και ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος σε επιστολή του σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει με κατάρρευση.
Η Νέα Αριστερά
Στο άλλο στρατόπεδο, αυτό της Νέας Αριστεράς, τα πράγματα μοιάζουν να είναι μουδιασμένα μετά τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, οι οποίες καταγράφουν τη δυναμική τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ο Αλέξης Χαρίτσης πάντως με άρθρο του στο libre.gr αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης: «Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο σημερινός πρόεδρος και η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να σταθούν με προγραμματικές παλινωδίες και με μια πολιτική του συνθήματος και της ατάκας.
Μετατρέποντας σταδιακά το κόμμα σε έναν άμορφο σχηματισμό, χωρίς δημοκρατικές και κομματικές λειτουργίες, που καμία σχέση δεν έχει με τις προοπτικές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Η απόφαση αποχώρησής μας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη, ήταν όμως επιβεβλημένη. Ήταν μια πράξη ευθύνης και ελπίδας». Στους στόχους της Νέας Αριστεράς και ειδικότερα στον πήχυ που θέτει για τις ευρωεκλογές του 2024 αλλά και στις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο αναφέρθηκε και ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό κενό σε αυτό που θα λέγαμε προοδευτική αντιπολίτευση», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και υπογράμμισε ότι χρειάζεται να υπάρχει προοδευτική εναλλακτική απέναντι σε μια δεξιά, νεοφιλελεύθερη, συντηρητική κυβέρνηση. «Αυτή η προοδευτική εναλλακτική δεν υπάρχει ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος είναι σε μια διαδικασία κρίσης και φθοράς-, ούτε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι καθηλωμένο», πρόσθεσε.
Συμμαχικό σχήμα
Σημείωσε, δε, πως θα συμμετάσχουν ως ένα ευρύτερο συμμαχικό σχήμα με ένα ανοιχτό, ενωτικό, αριστερό, οικολογικό, προοδευτικό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές, επισημαίνοντας ότι είναι σε συζήτηση και με τον Πέτρο Κόκκαλη που -όπως τόνισε- «αποτελεί πρότυπο για το τι σημαίνει να δουλέψει μια καμπάνια με επιστημονικό και σοβαρό πολιτικό τρόπο στα ζητήματα του κλίματος».
Τρίτο το κόμμα του Στέφανου, πατώνει η Νέα Αριστερά με 2,5%

Η απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφεται σε μια ακόμη δημοσκόπηση, αυτής της MRB, οπότε το ενδιαφέρον εστιάζει στα χαμηλά της… βαθμολογίας, και ειδικότερα στη νεοφώτιστη Νέα Αριστερά, αλλά και στη μάχη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση. Όσον αφορά το σχήμα των «11» τα νέα δεν είναι όσο ενθαρρυντικά, όπως θα επιθυμούσαν τα μέλη του, καθώς κινείται σε χαμηλές πτήσεις, στο 2,5%.
Το απογοητευτικό, ωστόσο, αφορά έναν άλλο δείκτη που δείχνει την επιρροή της Νέας Αριστεράς στο εκλογικό σώμα. Στην ερώτηση, λοιπόν, πώς την κρίνουν ως κοινοβουλευτικό αντιπολιτευτικό σχήμα συγκεντρώνει μόλις 9,2% θετικές κρίσεις, με τις αρνητικές να διαμορφώνονται στο θηριώδες 77,5%, κάτι που σημαίνει ότι αν οι πρωταγωνιστές του νέου φορέα δεν αλλάξουν ρότα για να γίνουν πιο ελκυστικοί, το μέλλον δεν προοιωνίζεται φωτεινό.
Στο κυρίως μενού και όσον αφορά την αναγωγή των ψήφων, η ΝΔ είναι πρώτη και με διαφορά 24,2 μονάδων (38,8%) από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να εμφανίζεται σε ανοδική τροχιά (14,6%) και με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 13%. Ακολουθούν KKE 9,7%, Ελληνική Λύση 6%, Πλεύση Ελευθερίας 3,9%, Σπαρτιάτες 3,6%, ΝΙΚΗ 3,2%, MέΡΑ25 2,6% και Νέα Αριστερά 2,5%.
Σχετικά με το ποια πλευρά φέρει την ευθύνη για τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ (όσον αφορά τους ψηφοφόρους του κόμματος) στις πρόσφατες εκλογές, το 28,6% συμφωνεί με την αποχώρηση των στελεχών της Ομπρέλας και της ομάδας «6+6», ενώ το 62,7% διαφωνεί και 8,7% δεν παίρνει θέση.
Αυτοί που αποδίδουν μεγαλύτερη ευθύνη στον Στέφανο Κασσελάκη είναι περισσότεροι στο σύνολο των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη της διάσπασης», στο σύνολο των ψηφοφόρων το 30,9% πιστεύει ότι ευθύνονται ο Στ. Κασσελάκης και η ομάδα των προεδρικών και το 23,8% πιστεύει ότι ευθύνεται η εσωκομματική αντιπολίτευση. Στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ, όμως, μόλις το 26,7% πιστεύει ότι φταίνε ο κ. Κασσελάκης και η ομάδα του, ενώ το 45,2% πιστεύει ότι ευθύνεται η εσωκομματική αντιπολίτευση.