ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της φοροδιαφυγής είναι στοιχειοθετημένο στην πατρίδα μας. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η φοροδιαφυγή είναι διαχρονική. Για πολλά χρόνια υπήρχε, υπάρχει και κανείς μέχρι σήμερα εκκολαπτόμενος μάγος δεν κατάφερε να την εξαφανίσει, ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και σε καμιά χώρα στον κόσμο. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία, οι μηχανισμοί εκείνοι που θα εντοπίσουν και θα θεραπεύσουν το πρόβλημα. Το Σύνταγμα μας δείχνει τον δρόμο και ορίζει την έννοια της φορολογικής ισότητας και δικαιοσύνης. Αναφέρεται στο άρθρο 4, παρ. 5: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη αναλόγως των δυνάμεών τους». Ανάλογα με τις πραγματικές δυνατότητες του καθενός έτσι ώστε να εξασφαλίζεται και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Να μη σηκώνουν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος του κράτους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Ούτε και να επιβραβεύεται με κοινωνικές παροχές και επιδόματα αυτός που αποκρύπτει εισοδήματα και τεχνητά βρίσκεται στην κατώτερη βαθμίδα της φορολογικής βάσης, ενώ ο συνεπής φορολογούμενος να επιβαρύνεται άμεσα και έμμεσα. Η εργαλειοποίηση αυτού του σοβαρού ζητήματος από την αντιπολίτευση δεν είναι καλός σύμβουλος. Οι εκφραστές του λαϊκισμού με τις κορόνες τους αγκαλιάζουν αυτόν τον φαύλο κύκλο, που στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της κυβερνητικής εναλλαγής ενδέχεται και να χρειαστεί να διαχειριστούν και να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτά που άκριτα λένε.
ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή αποτελεί μια δυναμική παρέμβαση ενάντια στη φοροδιαφυγή. Αυτή στοχοποιούμε και όχι τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όταν το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε πέρσι εισοδήματα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό, όταν το 54% αυτών εισοδήματα μηδενικά ή με ζημιές και το 27% δηλώνει κατ’ εξακολούθηση για την τελευταία πενταετία ζημιές ή μηδενικά εισοδήματα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η φορολογική δικαιοσύνη χρειάζεται επανασυντονισμό. Σήμερα, η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνεται στο 0,8% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται σε 2,1%. Με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης το ποσοστό τους θα αυξηθεί στο 1,1%. Αυτό δεν είναι ισοπέδωση. Απεναντίας υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στις διατάξεις του νομοσχεδίου που εξαιρούν από το τεκμήριο ή μειώνουν το ύψος του για ειδικές κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες. Οι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μηδενική επίπτωση ή θα δουν μέχρι και μείωση των φορολογικών τους βαρών. Η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ανοιχτή σε προτάσεις. Γι’ αυτό και χωρίς να ακυρώνει τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου συμπεριέλαβε αρκετές εκ των παρατηρήσεων που ετέθησαν στη δημόσια διαβούλευση: Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% από το 2024 για όλους τους επαγγελματίες, ασχέτως αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ αμφισβήτησης της τεκμαρτής φορολόγησης από κάθε επαγγελματία με την προϋπόθεση ότι θα ζητήσει έλεγχο από τις φορολογικές Αρχές για να υποστηρίξει τη θέση του. Πρόβλεψη για μείωση του τεκμηρίου κατά 50% όσων έχουν ποσοστό αναπηρίας 67%-79%, των μονογονεϊκών οικογενειών με ανήλικα τέκνα, των γονέων με εξαρτώμενα τέκνα που έχουν νοητική ή σωματική αναπηρία τουλάχιστον 67% και γονέων πολύτεκνων οικογενειών. Είναι προσθήκες που ολοκληρώνουν τη ρύθμιση. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συμβαδίζει με τη φορολογική συμμόρφωση. Η φορολογική συμμόρφωση με τη φορολογική δικαιοσύνη και αυτή με το κοινωνικό κράτος. Και αυτή η μεταρρύθμιση τυγχάνει της αποδοχής της κοινωνίας με την οποία σύμμαχο προχωράμε την Ελλάδα μπροστά.
Η κυρία Καραμανλή είναι βουλευτής της ΝΔ Νότιου Τομέα