Η 9η Ιουνίου, ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών του 2024, αποτελεί το επόμενο σημαντικό πολιτικό ορόσημο έπειτα από τις διπλές εθνικές εκλογές και τις περιφερειακές εκλογές της προηγούμενης χρονιάς, με τα πολιτικά κόμματα να αναμένεται όλο αυτό το διάστημα να ξεδιπλώσουν τη στρατηγική και τους στόχους τους για τις ευρωπαϊκές κάλπες, Στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις (GPO, Interview) που μετρούν τη δυναμική των κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών, έχουμε την επίσημη πρώτη για τον νεόκοπο σχηματισμό της Νέας Αριστεράς.
Ως γενικό συμπέρασμα επανεπιβεβαιώνεται η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ωστόσο απώλειες συγκριτικά με το εκλογικό ποσοστό των εθνικών εκλογών του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, στη μέτρηση της GPO για τα «Παραπολιτικά», στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προηγείται με διαφορά άνω των 21 ποσοστιαίων μονάδων, και ποσοστό 31,5%, από το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση (10,2%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,1% βρίσκεται στην τρίτη θέση, με το ΚΚΕ να ακολουθεί στο 7,8%, η Ελληνική Λύση στο 5%, οι Σπαρτιάτες στο 2,6%, ενώ ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Μέρα25 γύρω στη μιάμιση μονάδα.
Σε έναν πρώτο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στον δρόμο προς τις ευρωκάλπες παρατηρείται σημαντική μείωση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, με την «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων να εκτοξεύεται στο 22,3%, Αξιοσημείωτο είναι ότι το μοναδικό κόμμα που αυξάνει (τρόπος του λέγειν) τη δυναμική του είναι η Νέα Αριστερά, που τα ποσοστά της σε σχέση με την πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές ενισχύονται κατά μόλις 0,3%.
Όσον αφορά τη ΝΔ, αναμένεται από το νέο έτος να ξετυλίξει τη στρατηγική της για τις επικείμενες ευρωεκλογές, που αποτελούν σημαντικό στοίχημα για το κυβερνών κόμμα το οποίο θα στοχεύσει σε καθαρή νίκη ξορκίζοντας τη χαλαρή ψήφο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, επικρατεί ικανοποίηση για τα ευρήματα των μετρήσεων των τελευταίων ημερών, στα οποία η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται κυρίαρχη πολιτική δύναμη και δείχνει να απορροφά τους κραδασμούς που κατεγράφησαν το τελευταίο διάστημα, όπως για παράδειγμα οι αντιδράσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές στη μέτρηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η ΝΔ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα με ποσοστό 35,7%, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (12,1%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί σε μονοψήφιο ποσοστό συγκεντρώνοντας ποσοστό 9,8%, χάνοντας πάνω από μία μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση της GPO του μηνός Νοεμβρίου (11%). Το ΚΚΕ κινείται στο 8,9%, ενώ μικρές απώλειες έχουν τα κόμματα Σπαρτιάτες, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας. Αντιθέτως, σταθερά στο 5,4% κινείται η Ελληνική Λύση, ενώ μικρά δημοσκοπικά κέρδη εμφανίζει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Ως προς το κόμμα Νέα Αριστερά η δυναμική του στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές ανιχνεύεται στο 2,5% και φαίνεται να αποτελεί τον βασικό υποδοχέα των διαρροών του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 12,3%, τη στιγμή που η συσπείρωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει περιοριστεί στο 49,4%.
Στη δεύτερη θέση επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της εταιρείας Interview, με τη διαφορά ωστόσο από τη ΝΔ να καταγράφεται στις 18,2 μονάδες. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 31,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 13%, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 12,5%, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,7%, η Ελλ. Λύση 6,5%, το κόμμα ΝΙΚΗ 4%, το κόμμα της Ζ. Κωνσταντοπούλου 3,1%, και οι Σπαρτιάτες 2%. Στο 2% ανιχνεύεται επίσης η δυναμική της Νέας Αριστεράς.