Να μην τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες στα Ελληνοτουρκικά, προειδοποιεί ο Νίκος Δένδιας με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», κρατώντας επιφυλάξεις για την τουρκική στάση παρά το καλό κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Άμυνας επαναλαμβάνει ότι όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα θα εξεταστούν ξανά από την αρχή…
Ο κ. Δένδιας με την εμπειρία του πρώην υπουργού Εξωτερικών έχει διαπιστώσει αρκετές φορές το διπλό προσωπείο της Τουρκίας και τον εκβιαστικό χαρακτήρα της πολιτικής της, γεγονός που τον κάνει να εμφανίζεται ελαφρώς διαφοροποιημένος. Με αυτή την έννοια, είναι πρόδηλη η θέση του να καταγράψει την αποστασιοποίησή του στο πλαίσιο της διπλωματικής του γλώσσας, γι’ αυτό και στη συνέντευξή του, αφού επικροτεί τα θετικά συμπεράσματα της επίσκεψης Ερντογάν και τα «ήρεμα νερά» που διαφαίνονται στο Αιγαίο, σημειώνει: «Αλλά, αν θέλουμε κάτι επιπλέον της ύφεσης στο πεδίο με μία πραγματική αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζεται και μία αλλαγή στάσης της γειτονικής χώρας σε δομικά ζητήματα, τα οποία δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν την παλινδρόμηση στην ένταση στο μέλλον. Το casus belli για την άσκηση νόμιμου δικαιώματος τns Ελλάδας, το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, η παντελώς αστήρικτη θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας”, η στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό και οι γνωστές αστήρικτες αιτιάσεις σε μια σειρά από άλλα θέματα είναι μερικά από τα ζητήματα αυτά».
Επανεξέταση
Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι πρόθεσή του είναι να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης σε ό,τι αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα, διαβεβαιώνοντας ότι θα επανεξεταστεί από την αρχή. «Έπειτα από τέσσερα χρόνια εξοπλιστικών προγραμμάτων, περίπου 14 δισ. ευρώ, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω τις υποχρηματοδότησής τους μέχρι το 2019. Ο προγραμματισμός δαπανών όμως των μελλοντικών εξοπλιστικών συναντά τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Εύλογα θα περιοριστεί το πλήθος των προγραμμάτων».