Ενώπιον δραστικών μέτρων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά τα νέα σοβαρά κρούσματα βίαιων επιθέσεων από χούλιγκαν με αποκορύφωμα τον σοβαρότατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού το βράδυ της Πέμπτης έξω από το κλειστό στον Ρέντη, ο οποίος ακόμη και σήμερα παλεύει για τη ζωή του. Οι κυοφορούμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας και στο πλαίσιο του briefing των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, όπως ανακοινώθηκε μετά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου προχθές το πρωί.
Μολονότι από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί εντολή για σιγή ασυρμάτου ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλω να εκφράσω την οργή μου για το συμβάν αυτό και να σας διαβεβαιώσω ότι όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτή τη μάχη. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται».
Μία προσευχή
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον άδικο χαμό τόσο του φίλου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, όσο και του φίλου του ΑΡΗ, Άλκη Καμπανού, σε περιστατικά οπαδικής βίας, αλλά και στις καθημερινές προσπάθειες των αστυνομικών. «Το οφείλουμε στον αστυνομικό που παλεύει για τη ζωή του, αλλά και στον Άλκη, στον Μιχάλη και σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας. Το οφείλουμε στα νέα παιδιά που θέλουν έναν υγιή αθλητισμό, το οφείλουμε στην κοινωνία. Και σήμερα θέλω να σας ζητήσω να πούμε μαζί μια προσευχή για τον νέο αυτό άνθρωπο που δίνει τον αγώνα για τη ζωή του. Οι αστυνομικοί άλλωστε είναι παιδιά μας και διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά για την ασφάλεια όλων μας».
Χαρακτηριστικό, εξάλλου, της σοβαρότητας που προσδίδει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι και η συμμετοχή του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στην κυβερνητική σύσκεψη στην οποία εκτός από τους υπουργούς Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου και Άκη Σκέρτσο, και τον υφυπουργό Επικρατείας, Γιάννη Μπρατάκο, συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
Οργισμένος
Ακόμη και πριν από τη σύσκεψη, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού μετέφεραν την οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο περιστατικό αθλητικής βίας και προεξοφλούσαν πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να παριστάνει τον απλό θεατή των εξελίξεων, αλλά θα παρέμβει με τρόπο αποφασιστικό προκειμένου να δοθεί και επί της ουσίας αλλά και συμβολικά το μήνυμα της μηδενικής ανοχής.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Απογευματινής», στο τραπέζι της κυβερνητικής σύσκεψης έπεσαν όλες οι εκδοχές του «σκληρού» σεναρίου: οι κυβερνώντες εξέτασαν τις παραμέτρους ενός «λουκέτου» σε όλο το φάσμα του επαγγελματικού αθλητισμού, ενώ εξέτασαν τα σενάρια της διεξαγωγής αγώνων χωρίς φιλάθλους ή το κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων.
Έτερη πηγή κυβερνητικής πληροφόρησης σημειώνει ότι υπήρξαν και εισηγήσεις για απόσυρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους αγώνες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων όλων των σπορ, ώστε να αναλάβουν οι ίδιες οι ομάδες την περιφρούρηση του αθλητικού «προϊόντος». Μένει να αποσαφηνιστεί πόσο θα διαρκέσει μία διακοπή των πρωταθλημάτων του επαγγελματικού αθλητισμού, να εξεταστούν όλες οι παράμετροι μίας τέτοιας πολύ σοβαρής απόφασης, αλλά και οι όροι που θα πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να επανεκκινήσουν τα πρωταθλήματα.
Σε κάθε περίπτωση στην προχθεσινή κυβερνητική σύσκεψη ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν, ωστόσο, πως απαιτείται μια πολύ σοβαρή προετοιμασία για την εκδήλωση των συγκεκριμένων κυβερνητικών πρωτοβουλιών και ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί έλαβαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις προκειμένου να προχωρήσουν στην εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων.
Είναι σαφές ότι το κεφάλαιο «Ασφάλεια» παραμένει μία από τις κύριες προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και συστατικό στοιχείο του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού – σήμα κατατεθέν της δεύτερης συνεχόμενης κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν, δε, ότι μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη από Κροάτες χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, αρχές του περασμένου Αυγούστου, ο πρωθυπουργός και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση έλαβαν συγκεκριμένες αποφάσεις για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει τότε πως οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είχαν εκ των πραγμάτων δυναμικό χαρακτήρα, ενώ είχε υπονοήσει με σαφήνεια ότι σε περίπτωση επανάληψης ανάλογων φαινομένων το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα δίσταζε να λάβει σκληρές αποφάσεις, όπως η διακοπή των πρωταθλημάτων ή και ο εξοβελισμός των ομάδων μας από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.
Βορίδης: Είναι εγκληματίες, οι ομάδες είναι πρόσχημα, έρχονται βαριές διώξεις
Τον αποτροπιασμό και τη θλίψη του εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος για την επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στον Ρέντη.
Με την επισήμανση ότι οι εμπλεκόμενοι σε τέτοιες ενέργειες «δεν είναι οπαδοί, είναι εγκληματίες» και πως οι ομάδες «είναι πρόσχημα», ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διωχθούν οι δράστες επαρκώς, βαριά και προσηκόντως, συμφώνως με τις πράξεις που έχουν κάνει. «Αυτές είναι βαρύτατες κατηγορίες, στην πραγματικότητα πηγαίνουμε στο ανώτατο όριο ποινών», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
«Δεν πάει άλλο»
«Το παιδί θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να μπορέσει να τα καταφέρει. Αισθάνομαι θλίψη που ένας νέος συμπολίτης μας κατά την εργασία του βρέθηκε σε αυτό το φρικτό γεγονός. Έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Ο Μητσοτάκης είναι πολύ αποφασισμένος, η κοινωνία λέει “δεν πάει άλλο”», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καταδίκασε το περιστατικό της βίαιης επίθεσης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της γηπεδικής βίας «αποκτά ανεξέλεγκτες διαστάσεις» και τονίζοντας πως «η σημαία της ασφάλειας που διαφήμιζε η κυβέρνηση έχει υποσταλεί εδώ και καιρό», ενώ σημείωσε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει δράσεις για τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών κατά τη διεξαγωγή αγώνων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Μετά τη δολοφονία του Άλκη, τη δολοφονία του Μιχάλη, ακούσαμε λόγια περί αυστηροποίησης των ποινών, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες μεγάλων ποδοσφαιρικών σωματείων, αλλά τα πράγματα συνεχίζουν να είναι τραγικά», σημείωσε και πρόσθεσε: «Περιμένω από τον πρωθυπουργό να πάρει επιτέλους τις αποφάσεις που έλαβαν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη και αντιμετώπισαν την οπαδική βία».
Ο Νίκος Σοφιανός εκ μέρους του ΚΚΕ τόνισε πως υπάρχει κυβερνητική αλλά και διαχρονική ευθύνη για το περιστατικό, μιας και «συμμορίες» τέτοιου τύπου δρουν ανεξέλεγκτες «χωρίς να τους ακουμπά κανείς», ενώ έκανε λόγο για «σχέσεις» μεταξύ των ιδιοκτητών των αθλητικών ομάδων με τις οργανώσεις.
«Κακούργοι»
«Ενώ αποκαλύπτεται ότι η δολοφονική ενέργεια κατά του Έλληνα αστυνομικού στον Ρέντη ήταν οργανωμένο σχέδιο με ηθικούς αυτουργούς, ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει “μέτρα”, τα οποία όμως είχε ήδη θεσμοθετήσει, αλλά ουδέποτε εφάρμοσε», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος και κατήγγειλε ότι το κόμμα του (Ελληνική Λύση) έχει αναφερθεί στην «παρουσία καταδικασμένων κακούργων εντός γηπέδων».
«Θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου και εύχομαι να πάνε όλα καλά με τον αστυνομικό. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Δεν είναι ανάληψη ευθύνης να κανείς τη μία σύσκεψη μετά την άλλη για επικοινωνιακούς λόγους χωρίς να παρουσιάζεις προτάσεις. Η αθλητική Δικαιοσύνη θα έπρεπε να αναβαθμιστεί, η ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αθλητικής Βίας) να αποκτήσει μορφή κρατικής υπηρεσίας και να εφαρμοστούν οι νόμοι», σημείωσε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.