Τέλος Φεβρουαρίου το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Stop στις κόντρες με τη Νέα Αριστερά - Η Έφη σε γραμμή Τζανακόπουλου για το ΠΑΣΟΚ
17:05 - 8 Δεκεμβρίου 2023

Με ταχύτατους ρυθμούς ξεκινούν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Φεβρουαρίου. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε μιλώντας στους συντρόφους του ότι «πάμε σε συνέδριο επανεκκίνησης συσπείρωσης και ανασυγκρότησης». Κάποια στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Ρήγας, εξέφρασαν την άποψη να αναβληθεί το συνέδριο για μετά τις ευρωεκλογές ή να γίνει διαρκείας, η πλειοψηφία, ωστόσο, αποφάσισε να γίνει κανονικά στον χρόνο που είχε αποφασιστεί εξαρχής. «Όταν έχουμε αποφασίσει, θα πρέπει να κρατάμε τον λόγο μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα εκλεγεί μετά το συνέδριο και μετά τις ευρωεκλογές, καθώς και αυτό το όργανο εκλέγεται από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά θα εκλεγεί η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Επιτροπή θέσεων

Χθες, ωστόσο, αποφασίστηκε η Επιτροπή Θέσεων, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Παύλος Πολάκης.

Η επιτροπή αυτή θα επεξεργαστεί τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες θα συζητηθούν στο συνέδριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διαδικασίες θα πάρουν μέρος και τα 40.000 νέα μέλη που γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν τη δεύτερη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών. Ακόμα, τα στελέχη που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία ανέλαβαν συγκεκριμένους τομείς εργασίας, όπως, για παράδειγμα, ο Νίκος Παππάς τον τομέα Οικονομικών, ο Αλέκος Φλαμπουράρης τον Πολιτισμό και το Ίδρυμα Πουλαντζά, ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας τον τομέα Εργασίας.

Εν τω μεταξύ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αποφασίσει να μη συνεχίσουν τις αντιπαραθέσεις με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς καθώς -όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη-, η εικόνα δημιουργεί απέχθεια στους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο αυτό έγινε σύσταση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μη μετέχουν σε τηλεοπτικές συζητήσεις όταν απέναντί τους θα έχουν στελέχη της Νέας Αριστεράς.

 Την ίδια ώρα, στη Νέα Αριστερά, μετά τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος διαφώνησε δημόσια στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ -άποψη που εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος-, και η Έφη Αχτσιόγλου κινήθηκε σε αυτή τη λογική, διευκρινίζοντας ότι στην τωρινή φάση «διαύλοι επικοινωνίας» υπάρχουν με τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κόκκαλη, και δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να έχουμε εξελίξεις επ’ αυτού.

«Σήμερα υπό τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δεν υπάρχει συνεργασία. Προφανώς μπορούν να υπάρχουν κοινοβουλευτικές συγκλίσεις σε επιμέρους θέματα, όχι όμως δομική επί της αρχής συνεργασία. Με τα δεδομένα κόμματα που έχουμε καταγεγραμμένα δεν υπάρχουν δυνατότητες δομικής συνεργασίας», είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, τραβώντας και αυτή τη δική της «κόκκινη γραμμή» από αυτά που λένε τα στελέχη της Ομπρέλας προσθέτοντας: «Tο μέτωπό μας είναι με τη Δεξιά και την κυβέρνηση. Είμαστε στελέχη που είναι καταγεγραμμένο στην κοινή γνώμη ότι έχουμε αυτό το μέτωπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το νέο του σχήμα δεν μπορεί να ασκήσει δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας τα δύο μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε λίγες ημέρες, η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι «έκανε μια τοποθέτηση αρχής και δεν διαφωνώ σε επίπεδο αρχής. Από τη δική μας πλευρά είναι σαφές ότι έχουμε μέτωπο με τη Δεξιά και την κυβέρνηση».

Εξηγήσεις

Στη συνέχεια διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να μην ηγηθεί του νέου σχήματος. «Ο βασικός λόγος που δεν είμαι επικεφαλής της Νέας Αριστεράς είναι πολιτικός, αφού πριν από λίγο καιρό ήμουν υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έκρινα ότι δεν έπρεπε να είμαι επικεφαλής της νέας ΚΟ. Εκτιμώ ότι θα συγχέονταν τα δύο γεγονότα. Η δημιουργία της Νέας Αριστεράς είναι μια διαφορετική υπόθεση και το τι έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ άλλη», είπε η βουλευτής.

Ο Τσίπρας θέλει να ενώσει τη ριζοσπαστική και τη σοσιαλδημοκρατική Αριστερά

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία αναφέρεται δημοσίευμα της «La Repubblica», στο οποίο τονίζεται πως ο τέως ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ενώσει τις «δύο Αριστερές» στην Ευρώπη, τη ριζοσπαστική και τη σοσιαλδημοκρατική.

Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι πριν από δέκα χρόνια ο Τσίπρας ήταν ένα είδος «ξένου πάπα της ιταλικής Αριστεράς», πετυχαίνοντας το «θαύμα» της επιστροφής της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεπερνώντας οριακά το φράγμα του 4%.

«Ο Τσίπρας -ο οποίος παραιτήθηκε από αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα του στις εκλογές του Ιουνίου- βρέθηκε στη Ρώμη για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και άδραξε την ευκαιρία για να δει παλιούς φίλους, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο», γράφει η «La Repubblica».

Όπως γράφει η εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε για τη Γαλλία, όπου έχει προγραμματίσει αντίστοιχες συναντήσεις με στελέχη της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.