«Συντρίβει τα μικρά εισοδήματα και αφήνει τις ελίτ»

Επίθεση κατά της κυβέρνησης από τον Φάμελλο για το φορολογικό νομοσχέδιο
17:01 - 7 Δεκεμβρίου 2023

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με επίκεντρο το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για άτακτη φυγή με το πέρας της εισηγητικής ομιλίας του. Ο κ. Φάμελλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για απαξίωση των επαγγελματικών φορέων που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και των πολιτικών κομμάτων και των πολιτών όσον αφορά το σκέλος της διαδικασίας της διαβούλευσης που κάθε άλλο παρά ουσιαστική ήταν.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή με το νέο νομοσχέδιο αλλά να ικανοποιήσει συμφέροντα με αδιαφάνεια», κατήγγειλε ο κ. Φάμελλος και ξεκαθάρισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να χτυπήσει τη μικρή επιχειρηματικότητα, να υποτιμήσει τις μικρές επιχειρήσεις, τους επιστήμονες και το καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.

Ασυνέπεια

«Αντί να μειώσει φόρους και να μειώσει ή να αφαιρέσει τεκμήρια, προσθέτει φόρους και εισάγει νέα τεκμήρια. Είναι αυτό συνέπεια;», διερωτήθηκε. «Ο κύριος Μητσοτάκης είναι συνεπής και στην υποκρισία, και στην ασυνέπεια, και στην ανεπάρκεια, και στον αναχρονισμό», είπε εν συνεχεία ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Οι “άριστοι” που θέλουν να περάσουν σε έναν ενάρετο κύκλο οικονομίας είναι αυτοί που το κόμμα τους έχει χρέη πάνω από 400.000.000 ευρώ». «Ανασύροντας μια συνταγή από τα παλιά, η φορολογική μεταρρύθμιση εισάγει ένα αναχρονιστικό χαράτσι, το εισόδημα που πρέπει να πέσει στους ευάλωτους και να τους αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο. Ωθεί σε περαιτέρω φοροδιαφυγή.

Συντρίβει άδικα τα μικρά εισοδήματα, όπως τα ταξί, τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα», τόνισε ο κ. Φάμελλος και ζήτησε την απόσυρση όλων των άρθρων που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις και επιστήμονες και την εκ νέου κατάρτιση νομοσχεδίου που θα τεθεί σε δημόσια συζήτηση.

«Χαρακτηριστική της μεροληψίας και κοινωνικής αδικίας της κυβέρνησης είναι η ανισότιμη φορολόγηση και κυρίως ποιους επιλέγει να φορολογήσει και ποιους όχι», τόνισε και έκανε αναφορά στα δύο διυλιστήρια της χώρας.

«Υπάρχει πραγματικά δίκαιη κατανομή φορολογικών εσόδων; Λύνουν το θέμα της φορολόγησης; Εγώ θα πω ένα παράδειγμα. Συζητάμε ότι 716.000.000 είναι ο στόχος τυπικά για το νομοσχέδιο αυτό. Μάλιστα. Ξέρετε ποια ήταν τα κέρδη των δύο διυλιστηρίων της χώρας το 2022, για να μιλήσουμε λίγο ξεκάθαρα; Τρία δισεκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον φόρο που εισάγεται στον τουρισμό σημείωσε ότι «δεν είναι τίμιος», καθώς -όπως είπε- με το ειδικό τέλος που μπαίνει, οι τιμές ενός ξενοδοχείου της επαρχίας είναι ίσες με εκείνες ενός πεντάστερου σε έναν ακριβό τουριστικό προορισμό. «Θέλουμε ένα σύστημα με δίκαιη, ξεκάθαρη, κλιμακωτή φορολόγηση για όλους με δίκαια κριτήρια», υπογράμμισε.

Ανδρουλάκης: Κάνετε μια τρύπα στο νερό

Με την επισήμανση ότι το φορολογικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως συλλήβδην φοροφυγάδες, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει κάνει μια τρύπα στο νερό όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «χάδι» στους μεγάλους φοροφυγάδες, λέγοντας πως «τους επιτρέπετε με πολύ λίγα χρήματα να είναι νομότυποι», και «τσαπατσουλιά» τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση. Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τακτική διαίρει και βασίλευε, προσπαθώντας να βάλει συνταξιούχους και μισθωτούς απέναντι από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μικρομεσαία επιχείρηση. «Αυτό το νομοσχέδιο τους χαρακτηρίζει συλλήβδην φοροφυγάδες», είπε.

Αναφερόμενος στα τεκμήρια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα χαρακτήρισε «ξεπερασμένα εργαλεία που ανήκουν σε παλιότερες δεκαετίες» τονίζοντας πως το νομοσχέδιο είναι και αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό. «Κάτι που θα αποδειχθεί στην πράξη», υποστήριξε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας ότι θα φορολογηθούν εισοδήματα του 2023 με έναν νέο τρόπο, φέρνοντας προ τετελεσμένου όσους επηρεάζει και οι οποίοι κινδυνεύουν με πρόστιμο καθώς είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν οι ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματός τους μέχρι τέλος του χρόνου. Τόνισε δε πως φορολογείται το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. «Μία προσέγγιση που υιοθετεί η κυβέρνηση λόγω ανικανότητας να δημιουργήσει ελεγκτικούς μηχανισμούς», ανέφερε.

Κουτσούμπας: Τη μαρίδα κυνηγάτε, όχι τον πλούτο

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με την κατηγορία ότι αφήνει στο απυρόβλητο τον μεγάλο πλούτο, βάζοντας στο στόχαστρο τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

«Κυνηγάτε και πάλι τη “μαρίδα” και όχι αυτούς που κατά τεκμήριο συγκεντρώνουν τον πλούτο που παράγεται σε αυτή τη χώρα. Κυνηγάτε αυτούς που παλεύουν για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για να ζήσουν τις οικογένειές τους και όχι αυτούς που περνάνε ζωή χαρισάμενη. Όσο και να προσπαθείτε, αυτό δεν μπορείτε να το κρύψετε», είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και αιτιολόγησε ότι «τα περί δήθεν “φορολογικής δικαιοσύνης” όχι μόνο δεν πείθουν, αλλά αποτελούν πρόκληση και εμπαιγμό για τους επαγγελματίες.

Γιατί το νομοσχέδιό σας όχι μόνο δεν εξασφαλίζει φορολογική δικαιοσύνη, όπως λέτε -λες και μπορεί να υπάρξει πραγματική φορολογική δικαιοσύνη στο άδικο και βαθιά εκμεταλλευτικό σύστημα που όλοι σας υπηρετείτε-, αλλά αντίθετα αποτελεί μία ακόμα σελίδα στην αντιλαϊκή επίθεση που έχετε εξαπολύσει ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Στην προκειμένη ενάντια στους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, βιοτέχνες, εμπόρους».

Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, τα πραγματικά ερωτήματα για τη φορολογία είναι τα εξής: «Τι φορολογία πληρώνει σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο συνολικά και τι ο λαός; Πόσα είναι τα κρατικά έσοδα από τις μεγάλες, τις πολύ μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και πόσα από το λαϊκό εισόδημα;».

Βελόπουλος: Δολοφονείτε την οικονομία

Ο Κυριάκος Βελόπουλος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης αναφέροντας ότι οι Έλληνες δεν είναι χαζοί, ούτε ανόητοι ούτε φελλοί.

«Εσείς νομίζετε ότι είναι ανόητοι και δολοφονείτε την οικονομία, τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοκτονείτε πολιτικά, ό,τι έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθετε», σημείωσε και πρόσθεσε.

«Το φορολογικό ν/σ που φέρατε ξεκινά από ένα φαινομενικά σωστό αίτιο, το ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν λίγα στην εφορία, και καταλήγει σε ένα εσφαλμένο αιτιατό, την τεκμαρτή φορολογία επί δικαίων και αδίκων».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ΝΔ νομοθετεί όχι για το συμφέρον των πολιτών αλλά για το συμφέρον των τραπεζιτών. Για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ελέγχους στην πηγή, «στους κολλητούς σας φίλους, εφοπλιστές, που κάνουν λαθρεμπόριο ή εμπόριο πετρελαίου – όχι στο βυτιοφόρο».

Εκτίμησε ότι τα χρήματα που χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο είναι πολλαπλάσια των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Για το φορολογικό σύστημα, ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε ότι στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους έμμεσους φόρους που πληρώνουν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους φορολογούμενους για να κόβουν αποδείξεις.

Με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν τόνισε ότι δεν έπρεπε να έρθει.

Ζωή: Θα ρίξουν το νομοσχέδιο  οι δικηγόροι

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο προκλητικό, αποσκοπεί να ενοχοποιήσει την κοινωνία και δεν έχει καμία σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Αν θέλατε την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα ξεκινούσατε από τη λίστα Λαγκάρντ, την οποία την κάνατε όχι γαργάρα, αλλά φροντίσατε να θαφτεί και υπουργοποιηθήκατε και εσείς, υπουργοποιήθηκε και ο κ. Παπασταύρου που είναι μέσα στη λίστα Λαγκάρντ, βασικός εμπλεκόμενος – έρχεστε μας κουνάτε εδώ το δάχτυλο ότι είναι όλοι αθώοι», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και απευθύνθηκε προς την κυβερνητική πλειοψηφία, στέλνοντας το μήνυμα πως αν δεν αποσυρθεί, οι δικηγόροι θα «ρίξουν» το νέο νομοσχέδιο.

«Η φράση μάχιμη δικηγορία δεν είναι τυχαία. Μάχιμος δικηγόρος είναι εκείνος που βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη για να τον υπερασπιστεί απέναντι στην αναλγησία, στη βία, κρατική ή μη, στην κλοπή της περιουσίας, στους πλειστηριασμούς, στις κατασχέσεις.

Είναι εκείνος που υπερασπίζεται και μάχεται και το κάνει πολλές φορές με πολύ κόστος, με πάθος, με πίστη στη δικαιοσύνη και με την πεποίθηση ότι αυτό που ορίζει τις ζωές μας δεν είναι το δίκαιο του ισχυρού αλλά η ισχύς του δικαίου. Αυτό να το συνειδητοποιήσετε, να προετοιμαστείτε και να το αποσύρετε», είπε.

Νατσιός: Είναι άδικο, θυμίζει την Αγγλία του 1700

Ο Δημήτρης Νατσιός στην ομιλία του επισήμανε την αντισυνταγματικότητα του φορολογικού νομοσχεδίου. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο γιατί δεν μπορεί να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φοροδιαφυγή», δήλωσε ο πρόεδρος της Νίκης, προσθέτοντας «πως η κυβέρνηση επιλέγει τον εύκολο δρόμο των οριζόντων μέτρων και φέρνει προς ψήφιση διατάξεις αντιλαϊκές». Χαρακτήρισε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο απαράδεκτο και άδικο και σημείωσε πως του θυμίζει την Αγγλία του 1700 που φορολογούσαν τους πολίτες με βάση τον αριθμό των παραθύρων που είχαν στα σπίτια τους. «Επιτέλους, η κυβέρνηση να σεβαστεί αυτούς τους ανθρώπους που προέρχονται από μια 15ετία μνημονίων και έναν εγκλεισμό πανδημίας. Ας τους σεβαστεί και να τους φορολογήσει με δικαιοσύνη», τόνισε ο  κ. Νατσιός και αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε μυστικό πολιτικό διάλογο με την Άγκυρα χωρίς εξουσιοδότηση από τον λαό. «Υποβάλλουμε τρία αμείλικτα ερωτήματα στην κυβέρνηση ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα:

  1. Παραιτήθηκε η Ελλάδα από το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο πέρα από τα 6 μίλια;
  2. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν θα δεχθεί ερωτήσεις δημοσιογράφων; Φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί εθνική μειοδοσία;
  3. Αποδέχεται η κυβέρνηση τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο»;

Στίγκας: Πυρά για «αρουραίους» και φοροεπιδρομή

Βέλη εναντίον του Κυριάκου Βελόπουλου εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, κατηγορώντας τον ότι ψήφισε το πρώτο μνημόνιο όταν ήταν βουλευτής του ΛΑΟΣ. Ο κ. Στίγκας μίλησε για «αρουραίους του υπονόμου» και σημείωσε πως ο ίδιος δεν φοβάται να μιλάει με ονόματα, «για να θυμόμαστε ποιοι μας οδήγησαν εδώ». Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο έκανε λόγο για φοροεπιδρομή με τη στοχοποίηση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων. Συνέστησε στην κυβέρνηση να προβεί σε ελέγχους σε «λαθροκαταστήματα», όπως τα αποκάλεσε, για να ελέγξουν οι αρμόδιοι αν διαθέτουν POS και αν πληρώνουν φόρους. «Εάν επιδιώκατε και επιθυμούσατε πραγματικά να καταπολεμήσετε τη φοροδιαφυγή, θα έπρεπε να αξιοποιήσετε τα σύγχρονα εργαλεία ελέγχου οικονομικών υπηρεσιών, που διατυμπανίζετε ότι έχετε στη διάθεσή σας και να μην καταφεύγετε σε παλαιές πρακτικές θέσπισης τεκμηρίων, που ενεργούν τόσο ισοπεδωτικά όσο και άδικα σε αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες». Όσον αφορά την καθιέρωση του φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών είπε: «Η φορολόγηση για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτηθεί κατευθύνουν σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση το μεγαλύτερο τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των επιστημόνων, η οποία έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα οικονομικά τους προβλήματα, ως αποτέλεσμα της πολύχρονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

Χαρίτσης: Είναι αναχρονιστικό το νομοσχέδιο

Στην πρεμιέρα του ως επικεφαλής της Νέας Αριστεράς ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι εμπνευσμένο από το παρελθόν, συγκεκριμένα από το μακρινό 1986.

«Τότε ήταν μια “καινοτομία”. Όπως ήταν και η επιβολή του ΦΠΑ την ίδια χρονιά. Η ομολογία δηλαδή της αποτυχίας ενός κράτους που δεν μπορεί να ρυθμίσει με δίκαιο τρόπο το ζήτημα της φορολογίας και καταφεύγει σε μέτρα που παραβιάζουν εντέλει τη συνταγματική αρχή ότι οι Έλληνες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους», σημείωσε.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε πως η χώρα αντιμετωπίζει δομικό πρόβλημα που προκύπτει από το γεγονός ότι το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και αυξάνει τις ανισότητες.

«Οι πολίτες πληρώνουν ανεξάρτητα από το εισόδημά τους καθημερινό φόρο μέσα από την κατανάλωση, ενώ οι πολίτες, ως φυσικά πρόσωπα, είναι αυτοί που στηρίζουν τα δημόσια οικονομικά», είπε και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι σαράντα χρόνια μετά το 1986 η χώρα έχει ανάγκη από σύγχρονη, δίκαιη, φορολογική μεταρρύθμιση.

«Όχι από ένα ταξίδι στο παρελθόν, μέσα από μια κυβερνητική πρόταση που παραπέμπει σε φορολογική διευθέτηση για να καλύψει κάποιες οικονομικές τρύπες», ανέφερε. Ο κ. Χαρίτσης ζήτησε τη μείωση του ειδικού βάρους των έμμεσων φόρων και αναδιανομή του φορολογικού βάρους των άμεσων φόρων εις όφελος των ασθενέστερων.