Λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση του ονόματος του νέου φορέα των στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν και οι πρώτες (δημόσιες) διαφωνίες μεταξύ των στελεχών που συνθέτουν τη Νέα Αριστερά, με αφορμή τη συνεργασία τους με το ΠΑΣΟΚ. Αντιφάσεις όμως και διαφοροποιήσεις από επίσημες κομματικές «γραμμές» καταγράφονται και στην Κουμουνδούρου, με τον Κώστα Ζαχαριάδη να δηλώνει μέσες άκρες ότι οι «11» δεν πρέπει να παραδώσουν την έδρα τους στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο εκλέχθηκαν.
Περί συνεργασιών
Όσον αφορά το νέο σχήμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -σε συνέντευξή του στο Open- εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας της Νέας Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ. «Πάντα ήμουν υπέρ των συμμαχιών. Αλλά πρέπει να είσαι κάτι, να λες κάτι, να ξέρεις τι θέλεις και μετά θα κάνεις τον συμβιβασμό. Μπορεί μετά, με συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, να βρούμε συμβιβασμούς. Αλλά πρέπει να αρχίσεις από ένα στιβαρό κόμμα που ξέρει τι θέλει», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ -σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να βρεθεί πεδίο συνεργασίας με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη- σημείωσε: «Υποστηρίζω εδώ και χρόνια κόκκινο-πράσινο, ελπίζω (σ.σ.: να συνεργασθούμε) σε πολλά θέματα».
Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήρθε ως συνέχεια παρόμοιων απόψεων που είχαν εκφράσει στελέχη της Ομπρέλας το προηγούμενο διάστημα. Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, η άποψη αυτή δεν βρίσκει σύμφωνα τα στελέχη των «6+6» ή -αν μη τι άλλο- κάποιους εξ αυτών. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίστηκε αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός φορέας που θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Νέα Αριστερά.
Επιφυλακτικός
Θα πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε πάντα με επιφύλαξη τη συνεργασία με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Έχουμε τη δυνατότητα για μία ισχυρή παρουσία στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, για μία ισχυρή παρουσία η οποία θα ξαναφέρει την Αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο με περηφάνια στο προσκήνιο. Θα συζητήσουμε με κινήσεις, με κινήματα πολιτών, με οικολογικά σχήματα, τα οποία υπάρχουν. Όμως, σε αυτή τη φάση, με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής συμπόρευσης. Είναι άλλο πράγμα να υπάρξει μια κοινή στάση σε κάποιες κοινοβουλευτικές μάχες και άλλο πράγμα η συμπόρευση πολιτικά, ιδεολογικά, προγραμματικά», σημείωσε μιλώντας στο Α΄ Πρόγραμμα.
Όπως ήταν φυσικό, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν είχε δεχθεί τα πυρά των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και ιδιαίτερα του Δημήτρη Τζανακόπουλου), εκμεταλλεύθηκε το γεγονός, προκειμένου να δείξει την… πολυφωνία που υπάρχει στον νέο πολιτικό φορέα. «Από εκεί που εμείς οι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν το πρόβλημα, τα σκουπίδια οι ΠΑΣΟΚοι που κατέστρεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η Νέα Αριστερά -της οποίας είναι στέλεχος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος- βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη», δήλωσε στο Open. Η αιχμή της κυρίας Τζάκρη έχει να κάνει με το περιστατικό που συνέβη το βράδυ των πρώτων εκλογών, όταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τσακώθηκε άγρια με τον Παναγιώτη Ρήγα για το θέμα της διεύρυνσης, λέγοντας μάλιστα «τα σκουπίδια οι ΠΑΣΟΚοι μας κατέστρεψαν».
Ανάλογο κλίμα με εσωτερικές αντιφάσεις επικρατεί όμως και στην Κουμουνδούρου, καθώς ο Κώστας Ζαχαριάδης κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη θέση της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητεί να παραδώσουν τις έδρες τους οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς. «Τις έδρες και τις παίρνει και τις δίνει ο λαός, θα φανεί πολύ γρήγορα. Πριν από 150 μέρες οι σύντροφοί μας που έφυγαν από το κόμμα εκλέχτηκαν με αυτό, τώρα ο καθένας επιλέγει τι θα κάνει και τους αξιολογεί ο λαός. Οι έδρες είναι του λαού, δεν είναι κανενός άλλου», απάντησε, όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Αλ. Τσίπρας από τη Ρώμη: «Παύσατε πυρ, σύντροφοι»
Νέο μήνυμα για… κατάπαυση του πυρός στην Αριστερά έστειλε από τη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας, με εμφανή διάθεση να κάνει και χιούμορ με όλη αυτή την εικόνα τού «όλοι εναντίον όλων» που παρουσιάζει ο άλλοτε κραταιός ΣΥΡΙΖΑϊκός χώρος. Σχολιάζοντας την ατζέντα των συναντήσεων που είχε στην Αιώνια Πόλη, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σε ανάρτησή του: «Το θετικό για τις πολλαπλές μορφές της Αριστεράς και των προοδευτικών κομμάτων στη γειτονική Ιταλία είναι ότι τουλάχιστον ασχολούνται περισσότερο με τη Μελόνι παρά με το να ανταλλάσσουν φίλια πυρά. Συζητάνε μεταξύ τους και βρίσκονται μαζί στις ίδιες διαδηλώσεις». Και σε άλλο σημείο προτρέπει σε συναινέσεις μεταξύ των αριστερών δυνάμεων, τονίζοντας πως «ο εκλογικός νόμος (στην Ιταλία) τούς προσανατολίζει να εργάζονται με ορίζοντα έναν μελλοντικό εκλογικό συνασπισμό, που θα έχει στόχο να ανατρέψει τη Δεξιά από τη διακυβέρνηση».