Από το «Μητσοτάκης γιοκ» ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο «Κυριάκο, φίλε μου», μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» λίγες ώρες πριν από τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα.
Βέβαια, παρά το φιλικό περιτύλιγμα με το οποίο έντυσε τις απόψεις του, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε βήμα πίσω από τις προκλητικές διεκδικήσεις του και επέμεινε στην προσφυγή στη Χάγη για όλα τα θέματα, μολονότι η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι όποτε κι αν καταλήξουμε στο σχετικό συνυποσχετικό για το διεθνές δικαστήριο, το θέμα συζήτησης θα είναι ένα: η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
«Κυριάκο, φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε». Με αυτά τα λόγια, ο Τ. Ερντογάν έτεινε χείρα φιλίας στον Κυριάκο Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν τον συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Προανήγγειλε, μάλιστα, την υπογραφή μιας Διακήρυξης Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας από κοινού με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Η Διακήρυξη που ελπίζουμε να υπογράψουμε στην Αθήνα θα καταγράψει την κοινή πρόθεση να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας, στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», είπε. Απειλές του παρελθόντος και φράσεις όπως το «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» δεν εκστόμισε. Για την ακρίβεια, προσπάθησε να ανασκευάσει, λέγοντας ότι τις -τουλάχιστον- πέντε φορές που είχε πει αυτή την πρόταση- αναφερόταν σε τρομοκράτες. «Είπαμε ότι θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά στα τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός μας αλλά πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας στην οποία είμαστε μέλη», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Στη Χάγη για όλα
Ομολογουμένως, η συνέντευξη ήταν ήπια, σε φιλικό τόνο. Όμως, ο Τ. Ερντογάν δεν έκανε βήμα πίσω από τις παράνομες διεκδικήσεις του, αντιθέτως, προσπάθησε να βάλει στην ατζέντα το σύνολο των… ονείρων του: «Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή Δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω». Η Αθήνα, από την άλλη, δεν εθελοτυφλεί. Ξέρει ότι ο Τ. Ερντογάν δεν άλλαξε απόψεις ως διά μαγείας. Άλλωστε, στην ίδια συνέντευξη είπε ότι μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, αναφερόμενος στο Αιγαίο, αν και είναι σε συντριπτικό ποσοστό ελληνικό. «Θα παραμείνουμε γείτονες. Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα. Αναπνέουμε τον ίδιο αέρα. Είμαστε αλληλένδετοι από το παρελθόν μας», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εξαρτάται από εμάς εάν θα επιτρέψουμε στα προβλήματα να προκαλέσουν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας. Με αυτή την έννοια μίλησα για μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας και την αρχή του win-win».
Ο Τ. Ερντογάν πρότεινε και συνεργασία για τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου, μολονότι εκείνος είναι που στηρίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Τόνισε δε ότι πρέπει να λύσουμε τα θέματα της «τουρκικής» -όπως τη βάφτισε- μειονότητας της Θράκης. Μέχρι και στη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί επέμεινε κι είπε εμμέσως όχι στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Συγκεκριμένα, για τη βεβήλωση του Παγκόσμιου Συμβόλου της Ορθοδοξίας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, ως σύμβολο ειρήνης και ανεκτικότητας, θα συνεχίσει να είναι ανοιχτό σε επισκέπτες όλων των θρησκειών και των πεποιθήσεων».