Τo άστρο του Στέφανου Κασσελάκη εδώ και καιρό έχει αρχίσει να αργοσβήνει με ευθύνη του ίδιου ως αποτέλεσμα των πολλών αστοχιών στην έως τώρα παρουσία του στη δημόσια σφαίρα και στα πολιτικά πράγματα.
Από την άλλη, ο Αλέξης Χαρίτσης με το συγκεκριμένο ξύλινο παρουσιαστικό δεν φαίνεται να μπορεί να έλξει την ευρύτερη κοινή γνώμη παρά μόνον ένα τμήμα της Αριστεράς των ελίτ, στενά συνυφασμένο με τη ρητορική των δικαιωμάτων, μικρό σε έκταση και σε γενικές γραμμές εκτός των μεγάλων αγωνιών της ελληνικής κοινωνίας. Αντιστοίχως, και η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι αμφότεροι χρεώνονται την ήττα στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ από έναν παντελώς άγνωστο μέχρι εκείνη τη χρονική συγκύρια νεαρό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπό αυτή την έννοια, αυτό που παρασκηνιακά συζητείται στην Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνης των «11» δεν είναι μόνον η εξεύρεση ενός πειστικού πολιτικού οράματος που θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στον κυβερνητισμό της ΝΔ αλλά, κυρίως, ενός ηγέτη με χαρακτηριστικά τα οποία δυνητικά θα συνιστούσαν απειλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που φαίνεται να παίζει μόνος του, χωρίς αντίπαλο.
Σε αυτό το γενικό πνεύμα επικρατεί προβληματισμός τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Νέα Αριστερά για το πώς θα παρουσιαστούν τα δύο αυτά κόμματα στην κρίσιμη, όπως εξελίσσεται για τη συνέχειά τους, αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη πολλά στελέχη, τα οποία στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη, εμμέσως λένε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι καθοριστικό για τον νέο πρόεδρο αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση ενός κακού ποσοστού, καθώς ήδη οι μετρήσεις δείχνουν το κόμμα να βρίσκεται στην τρίτη θέση και να απειλείται ακόμη και από το ΚΚΕ. Αντιστοίχως, και στη Νέα Αριστερά, η ηγεσία Χαρίτση σε αυτή τη φάση θεωρείται υπό δοκιμή, που σημαίνει ότι, αν το νέο σχήμα δεν καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή υπερβαίνοντας το όριο των πέντε μονάδων, θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις. Σε αυτή την περίπτωση ο Μεσσήνιος πολιτικός θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα παραχωρήσει τη θέση του (ακούγεται από τώρα το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη) εν μέσω, όμως, νέων διεργασιών οι οποίες αναπόφευκτα θα κινηθούν εσωτερικά καθιστώντας υπό αίρεση την ίδια τη συνέχεια του εγχειρήματος της Νέας Αριστεράς.