Τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβασε ιδιαίτερα ψηλά τον πήχυ του κόμματός του για τις ευρωεκλογές, θέλοντας προφανώς έτσι να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, ξέσπασε η πρώτη αντιπαράθεση με τη Νέα Αριστερά. Αφορμή ήταν το «παρών» που ψήφισαν οι 11 βουλευτές που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρα του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία αφορούσαν τη λειτουργία των servicers.
Η κίνηση αυτή έφερε πολλά σχόλια αλλά και αμηχανία σε στελέχη που στηρίζουν τον νέο πολιτικό φορέα, καθώς τα στελέχη αυτά παραδοσιακά κρατούσαν ιδιαίτερα σκληρή θέση απέναντι στους servicers. Έτσι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγκάστηκε να απαντήσει και σε δήλωσή του ανέφερε ότι η Νέα Αριστερά καταψήφισε στο σύνολό της το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και πρόσθεσε: «Ως προς τις τρεις διατάξεις της ονομαστικής ψηφοφορίας, ψηφίσαμε “παρών” γιατί είναι διατάξεις της οδηγίας.
Εδώ να πούμε και ότι οι διατάξεις αυτές δεν λένε αυτά που διαβάζουμε δεξιά κι αριστερά. Ούτε αφήνουν τους servicers χωρίς εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος ούτε προβλέπουν ακατάσχετο λογαριασμό για τους servicers».
Καταψήφισαν
Από την άλλη, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τόσο επί της αρχής όσο και συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, που παρέχουν «σέρβις» στους servicers αντί να μεριμνούν για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Διατάξεις για τις οποίες, μάλιστα, ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία και οι οποίες δεν περιλαμβάνονται καν στην οδηγία της ΕΕ και που καταψήφισε σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης, με κάποιες εξαιρέσεις.
Η Αυγέρη
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση των βουλευτών της Νέας Αριστεράς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό καλούνται να απαντήσουν οι 11, μάλλον οι 10, γιατί ο ένας εξ αυτών των βουλευτών δεν ψήφισε καταφατικά υπέρ αυτών των διατάξεων. Οι απορίες παραμένουν. Δεν έχει γίνει, νομίζω, ξεκάθαρο στον κόσμο γιατί κράτησαν αυτή τη στάση. Και είναι χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρηματίες που αφορά το εν λόγω νομοθέτημα. Προκαλεί απορία η στάση τους, γιατί πώς λες ότι καταψηφίζεις επί της αρχής ένα νομοσχέδιο και μετά ψηφίζεις “παρών” σε διατάξεις αντίθετες με την ευρωπαϊκή οδηγία για μέτρα προστασίας της α΄ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο».
Ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας πάντως στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για το όλο εγχείρημα τόνισε ότι «στόχος της κίνησης των ”11” είναι να είναι χρήσιμη προς τους πολίτες». Ο επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν απέκλεισε νέες προσχωρήσεις στην κίνηση των «11», αν υπάρχει προγραμματική συμφωνία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρουν οι μεταγραφές ποδοσφαιρικού τύπου. Από την πλευρά του, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φτιαχτεί μια μεθοδολογία αρένας και ξέρετε ότι η αρένα κάθε 15-20 μέρες θέλει καινούργιο αίμα, δεν κλείνει, έτσι λειτουργεί το κλίμα του εσωτερικού εχθρού, των υπονομευτών και της 5ης φάλαγγας».
«Καταψηφίσαμε το νομοσχέδιο για τους servicers, καθώς δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος για το νομοσχέδιο όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια. Σημείωσε επίσης πως στόχος είναι η νέα κίνηση να καταγράψει το καλύτερο δυνατό ποσοστό στις ευρωεκλογές.
Η «Τραπεζική Αριστερά» και οι… ευχές «μακάρι να πατώσετε»
Από βροχή σαρκαστικών σχολίων και με τα τρολ στα πέριξ της Κουμουνδούρου να παίρνουν θέσεις μάχης και να βάλλουν ομαδικώς με δηλητηριώδη σχόλια συνοδεύτηκε η πρεμιέρα της Νέας Αριστεράς.
Σε ελάχιστο χρόνο το «Νέα Αριστερά» έγινε τρεντ στο X με ορισμένα σχόλια χρηστών να είναι ομολογουμένως ευρηματικά. Η πλειονότητά τους, όμως, έσταζε χολή κατά των «11» βουλευτών με διακριτή την κοινή γραμμή σε λογαριασμούς που υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και με στόχο να αποδομήσουν πλήρως και να εξευτελίσουν το νέο κόμμα.
Συχνά δε να το ταυτίσουν με σκοτεινούς διαδρόμους και διάφορους κύκλους που υποτίθεται ότι πολεμούν τη νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η σύσταση από την πλευρά του νέου σχήματος των «11» προς τους δημοσιογράφους να μην επιχειρείται η απόδοση του ονόματος με αρχικά για ευνόητους λόγους, καθώς πολλοί έσπευσαν χλευαστικά να χρησιμοποιήσουν το ΝΑΡ, την ονομασία, δηλαδή, της βασικής συνιστώσας της κομμουνιστικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για να προκαλέσουν προφανώς σύγχυση.
Το γενικό πνεύμα, πάντως, ήταν να υποτιμηθεί το κόμμα των «11». «Ευφυές το Νέα Αριστερά… Η Νέα Δεξιά του Κρανιδιώτη δεν θα νιώθει μόνη πια», σχολίασε χρήστης, κι άλλος με την ίδια διάθεση έγραψε: «Τι Νέα Αριστερά και αηδίες, σύντροφοι… Δεν το κάνατε Ocean’s 11, μεγαλύτερη επιτυχία θα είχατε».
«Βαδίζει δεξιά»
Άλλος έβρισκε ομοιότητες με το σήμα ταϊλανδέζικης εταιρείας με καρέκλες, άλλος της Τράπεζας Alpha και σε άλλο σχόλιο εμφανιζόταν το πρόσωπο του Δημήτρη Τζανακόπουλου, γνωστού για το ευερέθιστο του χαρακτήρα με λογότυπο «Νεύρα Αριστερά»… «Αν προσέξετε το σήμα τους, είναι ένα βελάκι που δείχνει προς τα πάνω αριστερά, αλλά στο σύνολο ένα ανθρωπάκι που το χέρι του δείχνει δεξιά και βαδίζει δεξιά. Ό,τι καταλάβατε καταλάβατε», σημείωνε έτερος με σαφή διάθεση τρολαρίσματος, καθώς ανεπισήμως από την Κουμουνδούρου το νέο κόμμα ταυτίζεται με διάφορα… γενικώς και αορίστως «συμφέροντα». Εξού τα γνωστά τρολ χαρακτηρίζουν κατά κόρον το σχήμα ως «Τραπεζική Αριστερά». Το ισχυρίζεται άλλωστε, με άλλα λόγια βέβαια, ο στενά συνυφασμένος με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, υποδεχόμενος στα social media το νέο εγχείρημα με μερικούς στίχους: «Είπα δε θα ξανασχοληθώ. Άντε, μόνο ένα τραγουδάκι για το καλό… Ν.Αρι., Ν.Αρι., Ν.Αρι., Ν.Αρι., του συστήματος καμάρι, του συστήματος καμάρι, να πατώσετε μακάρι». Με ειρωνικά λόγια αναφέρθηκαν στο νέο εγχείρημα των «11» και πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως οι Παύλος Πολάκης, Δώρα Αυγέρη και Γιώργος Τσίπρας, και με χαρακτηρισμούς «κόμμα μιας χρήσης σαν το Ποτάμι».
Και εντέλει, αυτό θα είναι το περίγραμμα με το οποίο ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τη Νέα Αριστερά, ως κόμμα, δηλαδή, με ορίζοντα που θα φανεί μέχρι τις ευρωεκλογές και έως εκεί.