ΕΥΠ προς υπουργούς: Μηνύματα μόνο με την εφαρμογή Threema

15:56 - 6 Δεκεμβρίου 2023
ILLUSTRATION Mandatory Credit: Photo by SASCHA STEINBACH/EPA-EFE/REX/Shutterstock (9212839a) A close-up image showing the Threema Messenger app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017. Smartphone Apps, Kaarst, Germany - 08 Nov 2017

Την εφαρμογή Threema συνέστησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προς τους υπουργούς της κυβέρνησης για την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, καθώς οι υπόλοιπες γνωστές ή και λιγότερο γνωστές εφαρμογές εμφανίζουν σημαντικά κενά ασφάλειας.

Η προτροπή έγινε μέσω εγγράφου που απεστάλη την περασμένη εβδομάδα σε όλους τους υπουργούς, καλώντας τους να μη χρησιμοποιούν τις διαδεδομένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων ή και κλήσεων, καθώς αυτές έχουν… αρκετές τρύπες. Σημαντικά θέματα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακινούνται μέσω μηνυμάτων, τονίζει στο έγγραφό της ανάμεσα σε άλλα, η ΕΥΠ, προτρέποντας να απεγκαταστήσουν τις υπάρχουσες εφαρμογές.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, βέβαια, που χαρακτηρίζεται ασφαλής από την υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια αντικείμενο διένεξης ανάμεσα σε ειδικούς στο εξωτερικό για το κατά πόσο είναι δυνατό να διαρρεύσουν συνομιλίες ή όχι.

Το συμπέρασμα

Η έρευνα των ειδικών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών οδήγησε στο συμπέρασμα πως αυτή τη χρονική στιγμή η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι η μόνη ασφαλής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν θα αλλάξουν στο μέλλον και προταθεί κάποια άλλη, αντίστοιχη.

Η προειδοποίηση αυτή, όμως, ισχύει και για όλα τα κυβερνητικά στελέχη και τους ανθρώπους που χειρίζονται ευαίσθητους τομείς της καθημερινότητας και της ασφάλειας των πολιτών. Στο επείγον σήμα της ΕΥΠ, δεν ξεκαθαρίζονται οι λόγοι για τους οποίους επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την ενημέρωση, ωστόσο πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν πως τον τελευταίο καιρό εντοπίστηκαν ενδείξεις που επιβεβαίωναν ότι οι γνωστές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων αντιμετώπιζαν θέματα ασφάλειας.

Η ασφαλέστερη

Η ίδια εφαρμογή χρησιμοποιείται και από τα κυβερνητικά στελέχη άλλων χωρών, καθώς οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως τουλάχιστον επί του παρόντος η συγκεκριμένη εφαρμογή ελβετικής προέλευσης είναι η ασφαλέστερη.

Το επίπεδο αποκρυπτογράφησης είναι υψηλότερο, ανέφεραν στην «Α» στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Εκτός από την υψηλή ασφάλεια της συγκεκριμένης εφαρμογής, ανέφεραν οι ίδιοι αστυνομικοί, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν τρόποι ελέγχου από πλευράς κακόβουλων προσώπων των διακινηθέντων μηνυμάτων σε αρκετές από τις γνωστές έως σήμερα εταιρείες που διαφημίζουν ασφαλείς και κρυπτογραφημένες συνομιλίες, ανεξάρτητα από τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνει κάποιος στη συσκευή κινητής τηλεφωνίας.

Αυτό βέβαια που ζητά μέσω του εγγράφου της η ΕΥΠ και προτείνει ως ασφαλέστερη λύση είναι να μη χρησιμοποιούνται κινητά τηλέφωνα για σημαντικές συνομιλίες, ώστε να υπάρχει πλήρης διασφάλιση πως δεν θα υπάρξει διαρροή σε τρίτο πρόσωπο. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε η χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι επιτακτική, χωρίς και πάλι να διασφαλίζεται 100% η ασφάλεια της επικοινωνίας.