Το μεγάλο ζήτημα της εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων έθεσε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, με στόχο το εκλογικό σώμα να αποτυπωθεί εγγύτερα στο πραγματικό του μέγεθος. Η εκκαθάριση των δημοτολογίων θα επιχειρηθεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 και η πρώτη σκέψη στο επιτελείο του υπουργείου είναι να αφορά όλους όσοι έχουν γεννηθεί πριν από το 1944, δηλαδή αυτούς που θα είναι άνω των 80 ετών.
Δεν απέκλεισε μάλιστα η κυρία Κεραμέως η διαγραφή να αφορά μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων, χωρίς να αναφέρει τα κριτήρια τα οποία θα ισχύσουν στην περίπτωση αυτή. Το μέτρο αυτό απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.
Συζητήσεις
Ωστόσο, το θέμα της διαγραφής εκλογέων με νομοθετική ρύθμιση είναι κάτι που μέχρι τώρα, αν και το μελέτησαν κατά καιρούς, καμιά κυβέρνηση δεν επιχείρησε να το νομοθετήσει. Αντιλαμβανόμενη την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει επαφές με τα πολιτικά κόμματα και η συζήτηση θα γίνει πριν το νομοσχέδιο βγει σε δημόσια διαβούλευση.
«Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε σκέψεις, προτάσεις της αντιπολίτευσης, να ενσωματώσουμε βελτιωτικές ρυθμίσεις που μπορεί να έχουν. Είμαστε απολύτως ανοιχτοί», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών. Είναι γεγονός πάντως ότι από την καθιέρωση των δημοτολογίων ως εκλογικών καταλόγων και την κατάργηση των έκδοσης εκλογικών βιβλιαρίων όλοι όσοι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, ασχέτως πού βρίσκονται σήμερα, συμπεριλαμβάνονται στον εκλογικό κατάλογο.
Για παράδειγμα, αν γεννήθηκε κάποιος το 1910 και το 1930 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στον εκλογικό κατάλογο του δήμου βασικής εγγραφής του και μετριέται, όλα αυτά τα χρόνια, στο ποσοστό της αποχής.
Εφόσον υπάρξει ληξιαρχική πράξη θανάτου, αυτόματα διαγράφεται κάποιος από τους εκλογικούς καταλόγους. Μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να υπάρξει διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους εάν δεν υπάρχει ληξιαρχική πράξη θανάτου. Διαφορετικά κανείς δεν θα διαγράψει κάποιον από τον εκλογικό κατάλογο, ούτε το υπουργείο Εσωτερικών ούτε ο δήμος στον οποίο είναι εγγεγραμμένος.
Τα στοιχεία
Σήμερα στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας υπάρχουν 65.000 άτομα άνω των 110 ετών και 10.000 εγγεγραμμένοι ηλικίας άνω των 115 ετών. Συνολικά οι εγγεγραμμένοι με ηλικία άνω των 100 ετών είναι 179.000.
Οι περισσότερες είναι περιπτώσεις που αφορούν πολίτες που απεβίωσαν στο εξωτερικό και δεν έχει γίνει ενημέρωση των Αρχών στην Ελλάδα. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου, διότι περιλαμβάνουν ανθρώπους που μπορεί να έχουν αποβιώσει στο εσωτερικό εδώ και δεκαετίες, νωρίτερα από την εφαρμογή του νόμου που επιβάλλει πριν από την ταφή οι συγγενείς του αποθανόντος να προσκομίζουν ληξιαρχική πράξη θανάτου.
Βάσει όσων ισχύουν σήμερα, διαγράφονται με βάση την ημερομηνία γέννησής τους όσοι έχουν ξεπεράσει τα 116 χρόνια ζωής.
Οδηγός για την επιστολική ψήφο, οι αιτήσεις, ο φάκελος και το χρονοδιάγραμμα
Την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, μέσα από διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, θα επιδιώξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προτού το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο εισαχθεί στη Βουλή. Η επιστολική ψήφος είναι ο μοναδικός τρόπος άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και εναλλακτικός τρόπος ψηφοφορίας για τους εκλογείς του εσωτερικού που δεν επιθυμούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία. Θέλοντας να κάνει περισσότερο κατανοητή την κυβερνητική πρόταση, που αποτελεί σημαντική καινοτομία στα μέχρι τώρα ισχύοντα, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από πιθανές ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν την εφαρμογή του νέου μέτρου.
Η εγγραφή των εκλογέων εξωτερικού ή εσωτερικού θα γίνεται στην ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Εσωτερικών έως 40 μέρες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 οι αιτήσεις εγγραφής θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως τις 28 Απριλίου 2024. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.
Για την εγγραφή του ο εκλογέας, κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISnet, καταχωρίζει την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Συμπληρώνει επίσης το κινητό του τηλέφωνο καθώς και το e-mail του, τα οποία και πιστοποιούνται με συνθηματικό μίας χρήσης (OTP). Ο φάκελος με το εκλογικό υλικό αποστέλλεται το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές από το υπουργείο Εσωτερικών χωρίς χρέωση του παραλήπτη και παραδίδεται μόνο στον ίδιο με συστημένη επιστολή ή σε κάποιον που ο ίδιος έχει εξουσιοδοτήσει. Παράλληλα ο εκλογέας ενημερώνεται μέσω e-mail για την αποστολή του φακέλου, ο οποίος περιλαμβάνει φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, ψηφοδέλτιο, φάκελο ψηφοφορίας, έντυπο οδηγιών, κατάλογο υποψηφίων και έντυπο-υπεύθυνη δήλωση. Οι φάκελοι ψηφοφορίας είναι ανώνυμοι και έχουν ειδικό γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.
Η υπεύθυνη δήλωση και τα στοιχεία
Πριν ψηφίσει ο εκλογέας με επιστολική ψήφο, πρέπει πρώτα να διαβάσει τις οδηγίες που περιέχονται στον φάκελο, να συμπληρώσει την υπεύθυνη δήλωση και να γράψει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής. Πρέπει να βάλει στον φάκελο επιστροφής φωτοτυπία της ταυτότητας, του ελληνικού διαβατηρίου ή του διπλώματος οδήγησης και φυσικά τον φάκελο ψηφοφορίας με το ψηφοδέλτιο και τον συνδυασμό και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που ψηφίζει.
Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι διαφορετικό. Είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών. Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό στο κόμμα που επιλέγουν.
Στη δεύτερη σελίδα ο εκλογέας επιλέγει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του συνδυασμού που έχει προτιμήσει με την επιλογή του αριθμού του υποψηφίου. Μπορεί να ψηφίσει μέχρι και τέσσερις υποψηφίους.
Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στην Ελλάδα μέχρι το Σάββατο της παραμονής των εκλογών έως τις 5.00 το απόγευμα. Θα τους παραλάβουν οι Ειδικές Επιτροπές Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, οι οποίες συγκροτούνται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων και σε κάθε επιτροπή αντιστοιχούν 10 εκλογικά τμήματα. Αφού σημειώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την παραλαβή της επιστολικής ψήφου, τοποθετούν τον φάκελο της επιστροφής επιστολικής ψήφου στην ειδική κάλπη του εκλογικού τμήματος όπου ανήκει ο εκλογέας.
Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων γίνεται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα. Οι φάκελοι με τις επιστολικές ψήφους συγκεντρώνονται σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους που μισθώνονται, οι κάλπες φυλάσσονται από την Αστυνομία και θα υπάρχει και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
Διαχωρισμός και στην κάλπη
Η μυστικότητα της ψηφοφορίας διασφαλίζεται με τον διαχωρισμό του φακέλου ψηφοφορίας από τον φάκελο ο οποίος περιέχει το ψηφοδέλτιο και ο οποίος είναι αυτός που μπαίνει στην κάλπη μαζί με τα ψηφοδέλτια των άλλων ψηφοφόρων. Αν κάποιος χάσει τον φάκελο ψηφοφορίας μαζί με το υπόλοιπο υλικό, δεν υπάρχει η δυνατότητα αποστολής δεύτερου φακέλου. Για τους ψηφοφόρους του εσωτερικού που δεν έφτασε εγκαίρως ο φάκελος της επιστολικής ψήφου, υπάρχει η δυνατότητα ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι να ενημερωθεί και να τους επιτρέψει να ψηφίσουν από τις 10.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα. Επίσης, στην περίπτωση που έχει κάνει κάποιος αίτηση εμπρόθεσμα για επιστολική ψήφο, θα υπάρχει ειδική ένδειξη δίπλα στο όνομά του και ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα του επιτρέψει να ψηφίσει.