Το πλούσιο παρασκήνιο με τις συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο και τη συμφωνία που είχε κλείσει για τον δεκαπενταετή δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, που συνιστά στην ουσία την πρώτη πράξη για τη μόνιμη επιστροφή τους στην Αθήνα, περιέγραψε με όλες τις λεπτομέρειες η στήλη «Big Mouth» στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» της Κυριακής. Γράφει λοιπόν σχετικά η πάντα καλά ενημερωμένη στήλη υπό τον τίτλο «Μυστικές επαφές στο Λονδίνο για τα Γλυπτά»:
«Επειδή έχω αποφασίσει, στα γηρατειά μου, να συνεχίσω το ρεπορτάζ, σας έχω φρέσκα νέα, από το παρασκήνιο, πριν αλλά και μετά το ραντεβού Γεραπετρίτη – Όσμπορν. Όπως μαθαίνω, οι δύο άνδρες, που διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας εδώ και περίπου τρία χρόνια, συνεννοήθηκαν να τα πουν στο περιθώριο των επαφών του Μητσοτάκη στη Μεγάλη Βρετανία.
Το ραντεβού
Ο μόνος που γνώριζε το ραντεβού του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου ήταν ο (δικός μας) πρωθυπουργός. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε κάτω από απόλυτη μυστικότητα. Τόση που δεν τη συνηθίζει η ελληνική κυβέρνηση, αφού ομολογώ ότι στα δυνατά της σημεία δεν είναι η εχεμύθεια. Επανέρχομαι όμως στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Όσμπορν, για να σας πω ότι επί της ουσίας επιβεβαιώθηκε αυτό που έχει συζητηθεί εδώ και κάμποσο καιρό. Επειδή λοιπόν έχει μπόλικο ζουμί το σχετικό ρεπορτάζ, από μια πηγή που διαθέτω στο Λονδίνο έμαθα ότι το Βρετανικό Μουσείο (που λειτουργεί εντελώς αυτόνομα και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν Σούνακ) έχει συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε δανεισμό των Γλυπτών, συνάπτοντας μια 15ετή σύμβαση.
Εξ όσων πληροφορούμαι, η όλη προεργασία έχει γίνει από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο Μητσοτάκη να έχει όλο αυτό το διάστημα κάτι περισσότερο από την υψηλή εποπτεία. Επειδή όμως εν προκειμένω μιλάμε για μια σύμβαση, και μάλιστα πολύ βαριά, ο άνθρωπος που εξουσιοδοτήθηκε από τον πρωθυπουργό για να μιλάει με το Βρετανικό Μουσείο ήταν ο υπουργός Γεραπετρίτης. Αν και ίδιος αποφεύγει κάθε συζήτηση επί του θέματος, από την πηγή που διαθέτω επί βρετανικού εδάφους πληροφορούμαι ότι, εκτός όλων των άλλων, ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχει οικοδομήσει και μια διαπροσωπική σχέση με τον Τζορτζ Όσμπορν.
Και σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει ρόλο, ενδεχομένως και τον σημαντικότερο, να υπάρχει μια καλή χημεία ανάμεσα στους διαπραγματευτές. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (27 Νοεμβρίου), ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, απλώς επιβεβαιώθηκε και προφορικά αυτό που, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, αρχίζει να γράφεται σε κάτι (επίσημα) χαρτιά.
Εκτός από τη συνάντηση των Γεραπετρίτη – Όσμπορν μαθαίνω ότι υπήρξε και ένα άλλο παρασκήνιο, εξόχως ενδιαφέρον με το προηγούμενο. Όπως μου λένε, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, αντιλαμβανόμενος ότι το όλο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης, ζήτησε από την ελληνική πλευρά να υπάρξει ένας πιο διπλωματικός χειρισμός. Έτσι, κρατήθηκε εντελώς μυστική η συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ενώ μέχρι στιγμής (παρόλο που μιλάμε για προχωρημένες επαφές) δεν έχει βγει τίποτα (μα τίποτα) προς τα έξω. Ο πρόεδρος Μητσοτάκης, που, όπως σας είπα, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της όλης ιστορίας, επιδιώκοντας την οικουμενικότητα, πριν δει τον Βρετανό πρωθυπουργό συναντήθηκε με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, sir Keir Starmer. Και το έκανε για να του ζητήσει να αποφευχθεί προεκλογικός κανιβαλισμός. Ουδείς θα μπορούσε να προβλέψει όσα ακολούθησαν. Η απόφαση λοιπόν του Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη ανέτρεψε τα πάντα, φέρνοντας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον Βρετανό πρωθυπουργό».
Κατάρρευση του Σούνακ στις δημοσκοπήσεις
Σε πλήρη ανυποληψία έχει καταπέσει ο Ρίσι Σούνακ, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι αγγίζει τον πάτο του βαρελιού, καταγράφοντας μικρότερο ποσοστό ακόμη και από τη Λιζ Τρας, η οποία σημειωτέον έμεινε στο τιμόνι της χώρας μερικές εβδομάδες και έφυγε κακήν κακώς. Μερικά 24ωρα μετά την πολιτικά απρεπή κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ανάλυση από την εταιρεία δημοσκοπήσεων JPL Partners δείχνει πως ο ένας χρόνος του Σούνακ στην Downing Street περιγράφεται ως «παρακμή» για τον κόσμο των Συντηρητικών και προκαλεί «εσωτερική έκρηξη» στη δεξαμενή των ψηφοφόρων με διαρροές προς τους Φιλελεύθερους, την Άκρα Δεξιά αλλά και τους Εργατικούς, οι οποίοι βεβαίως τρίβουν τα χέρια τους.
Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, μόλις το 59% όσων ψήφισαν τους Συντηρητικούς το 2019, επί Μπόρις Τζόνσον, επιλέγουν το κόμμα υπό την ηγεσία του Σούνακ. Τον Αύγουστο του 2022, το ποσοστό αυτό ήταν στο 74% και τον Σεπτέμβριο του 2022 στο 63%. Ταυτόχρονα, το κόμμα Reform UK, που ιδρύθηκε με την υποστήριξη του γνωστού οπαδού του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, ανεβαίνει διαρκώς απειλώντας περισσότερο τους Συντηρητικούς με πρωτοφανή εκλογική συρρίκνωση. Να σημειωθεί ότι ενώ μόλις το 5% των ψηφοφόρων των Τόρις το 2019 είχε στραφεί στο κεντρώο κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, σήμερα το 15% υποστηρίζει τη Μεταρρύθμιση, που αντιστοιχεί σε περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες. Ταυτόχρονα, το 18% όσων ψήφισαν τους Τόρις το 2019 δηλώνει πως θα ψηφίσει τους Εργατικούς στις εκλογές του 2024.