Οι έξι ώρες του Ερντογάν στην Αθήνα – Τι θα συζητηθεί…

Οι στόχοι Μητσοτάκη για τη συνάντηση με τον Ερντογάν στην Αθήνα - Οι συμφωνίες και τα επόμενα βήματα
14:31 - 5 Δεκεμβρίου 2023

Με στόχο να δοθεί συνέχεια στην εδώ και δέκα μήνες προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσω της αποφυγής της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που καλλιεργούσε με συνέπεια η πλευρά της Τουρκίας από το 2020 και εντεύθεν, προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά χωρίς υπερβολικές προσδοκίες, στη νέα συνάντηση κορυφής με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, την τρίτη το τελευταίο 6μηνο ύστερα από αυτές στο Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη. Στην Αθήνα, θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ τη μονιμοποίηση των ήρεμων νερών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για οποιαδήποτε περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

«Πρόκειται για άλλο ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια των δύο πλευρών να εμπεδωθεί το κλίμα διαλόγου. Είναι δεδομένες οι διαφορές μας. Είναι μία η διαφορά την οποία έχουμε να επιλύσουμε, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αλλά και πολλά τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα, τα οποία συζητούνται κατά τη φάση αυτή του διαλόγου. Εμείς προσερχόμαστε στη συζήτηση αυτή, όπως και σε κάθε αντίστοιχη σημαντική συνάντηση, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι δεδομένες οι διαφωνίες μας, όμως εμείς αυτό που θέλουμε είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών.

Οδικός χάρτης προσέγγισης

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν στην «Α» ότι δεν αποκλείεται οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις τους την ερχόμενη Πέμπτη να προσφέρουν μια καθαρή ορατότητα ως προς τα επόμενα βήματα του «οδικού χάρτη» της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ήτοι τα επόμενα ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών, αυτά των επιφορτισμένων με την ευθύνη του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον Μπουράκ Ακσαπάρ, αλλά και την επόμενη συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», οι τελευταίες λεπτομέρειες γύρω από τη «χορογραφία» της περίπου 6ωρης παραμονής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα αναμένεται να κλειδώσουν τις επόμενες ώρες, το αργότερο έως αύριο Τετάρτη.

Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης σε τομείς, όπως εμπόριο, πολιτική προστασία, αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και υποδομές. Πάντως, οι κοινές δράσεις στο Μεταναστευτικό είναι σαφές ότι δεσπόζουν στην προσπάθεια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Βίζα επτά ημερών για δέκα νησιά μας

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «Α», η από κοινού προσπάθεια αναχαίτισης των μεταναστευτικών ροών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση στη Λέσβο ενός Τούρκου αξιωματούχου και ενός Έλληνα στη Σμύρνη χάριν του καλύτερου δυνατού συντονισμού ανάμεσα στις δύο πλευρές. Επιπλέον, προβλέπεται στενότερη συνεργασία ανάμεσα στο Λιμενικό των δύο χωρών, τακτικές συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, αλλά και αποφυγή προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων. Επιπλέον, Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν βίζα 7 ημερών για 10 νησιά του Αιγαίου.

Πάντως, οι πρόσφατες επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αποδίδουν ήδη καρπούς, καθώς σημαντική πτώση της τάξεως του 33,2% κατέγραψαν και τον Νοέμβριο οι μεταναστευτικές ροές σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Χωρίς ερωτήσεις

Εξάλλου, το ενδιαφέρον είναι σαφές ότι περιστρέφεται γύρω από τις δηλώσεις των δύο ηγετών, οι οποίες, πάντως, δεν θα συνοδευθούν και από δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Σε αυτές αναμένεται να δοθεί το στίγμα της από τούδε και στο εξής συνέχειας του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Άλλωστε, στα ραντεβού των προηγούμενων μηνών ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, αλλά και σε αυτά των υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, διεφάνη η βούληση και των δύο πλευρών να συζητηθούν στο κατάλληλο timing και τα ζητήματα που άπτονται του πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ήτοι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Το πρόγραμμα

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να προσγειωθεί στις 11.30 το πρωί της Πέμπτης και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών (ΛΑΕΔ), ενώ συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι υπουργοί Πολιτισμού μάλλον θα συναντηθούν στην Πινακοθήκη. Όσον αφορά το αν ο Ταγίπ Ερντογάν θελήσει να μεταβεί στη Θράκη, για την ώρα δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από την τουρκική πλευρά, καθώς το ακριβές πρόγραμμα δεν έχει οριστικοποιηθεί και παραμένει ερώτημα.

Όσον αφορά το τη συνάντηση των δύο ηγετών, όπως και στις δύο προηγούμενες διευρυμένες συνομιλίες στο Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη, έτσι και τώρα δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα. Δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν, και ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.